• Haberler
  • Genel
  • AYTAM'da adine pilavı toplantısı – Kocatepe Gazetesi

AYTAM'da adine pilavı toplantısı – Kocatepe Gazetesi

AYTAM üyeleri Nisan ayı toplantısı tamamladı. Bu ay ki toplantıda Afyonkarahisar'da bahar bereketini müjdeleyen, toplumsal dayanışmanın güzel ve farklı bir örneğini sergileyen, ancak unutulmaya yüz tutan Adine Pilavı'na yönelik anılar paylaşıldı. Dün de yakın geçmişte olduğu gibi çok sayıda çocuğun katkısıyla imece usulü geleneksel Adine Pilavı pişirildi. Adine Pilavı'nın pişirilip tüketilmesinden sonra yağan bol yağmur [&hellip]

AYTAM’da adine pilavı toplantısı

AYTAM üyeleri Nisan ayı toplantısı tamamladı.

Bu ay ki toplantıda Afyonkarahisar’da bahar bereketini müjdeleyen, toplumsal dayanışmanın güzel ve farklı bir örneğini sergileyen, ancak unutulmaya yüz tutan Adine Pilavı’na yönelik anılar paylaşıldı. Dün de yakın geçmişte olduğu gibi çok sayıda çocuğun katkısıyla imece usulü geleneksel Adine Pilavı pişirildi. Adine Pilavı’nın pişirilip tüketilmesinden sonra yağan bol yağmur bir adı da “Yağmurcuk Pilavı” olan Adine Pilavını anlamlandırdı
Adine Pilavı bereketi getiriyor
Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi (AYTAM) üyeleri aylık toplantılarını AYTAM evinde 10 Nisan Cumartesi akşamı yaptı. Toplantının Nisan ayı gündeminde geleneksel Adine Pilavı vardı. Kelime olarak şükür anlamına gelen ve bulgurla yapılan Adine Pilavı’nın yakın geçmişteki tarihçesi ve bu pilavla ilgili anılar, ayrıntılar toplantıda paylaşıldı. İlkbahar mevsimi ile beraber bereketli Nisan yağmurlarının artması baharın bereketi müjdelemesinden hareketle yıllardır pişirilen Adine Pilavına yönelik üyelerin hafızalarında ki anekdotlar aktarıldı. Kışın ilkbahar dönmesiyle birlikte mahallelerdeki çocukların yer sofrası örtüsü olan peşkirleri ellerine alarak maniler eşliğinde tüm evleri dolaşarak Adine Pilavı malzemesi toplamalarıyla işe başlandığı ifade edildi. Kadınlar Pazarı ve Kasaplar Çarşısı gibi noktalarda Adine Pilavı için bol ölçekli malzeme temin edildiği öğrenilirken Adine Pilavını her mahallenin kendi çapında pişirdiği kaydedildi.
Yağmurcuk pilavı kapış kapış
Adine Pilavı için temel malzeme bulgur olurken her evden evde olan ve gönülden kopan ölçüde malzeme toplanıyor. Pilavlık bulgur, lolo kemiği, don yağı, fasulye, nohut, et, patates, soğanın da eklenebildiği Adine Pilavını her mahalle kendi ölçeğinde pişirirken yine bir kişi ya da ev yüklenmeden toplanan odunlar kalaylı kazan eniği ismi verilen küçük kazanlarda pişiriliyor. Öte yandan malzeme temini akabinde işin Adine Pilavını pişirecek hanımda bittiğine vurgu yapıldı. Adine Pilavını genelde yaşlı hanımların ninelerin pişirdikleri, pilavın pişmesini bekleme sürecinin sabırsızlıkla geçtiği ala sulu olarak çoğu zaman demlenmesini beklemeden pilavın göz açıp kapanıncaya kadar tüketildiği ifade edildi. Pilav çocukların evlerinden getirdikleri tahta kaşıklarla yeniliyor. Bazı mahallelerde de “Yağmurcuk Pilavı” olarak adlandırılan Adine Pilavı hazırlanıp yendiğinde yağmurların bol ve bereketli olacağına da inanılıyor. Çünkü bu pilavı tükettikten sonra yağmur duası yapılıyor. Kazan eniğinin dibinde kalan pilav bir yatır veya türbenin bahçesine kurt ve kuş gibi mahlukatın yemesi için özenle dökülüyor. Adine Pilavı’nın 70 yıllık bir geçmişe sahip olduğu dile getirilirken bu geleneğin canlandırılması kültürel yozlaşmanın yaşandığı günümüzde apayrı bir önem taşıyor.
Toplantıya; Kadir Daylık, Şevki Ceylan, Hüseyin Şenşaştımoğlu, Ahmet Altıntaş, İbrahim Küçükkurt, Hüseyin Daylık, Musa Bursalı, R. Gülenay Yalçınkaya, Funda Özbay, Süreyya Akyol, Zuhal Selek, Mustafa Selek, Hasan Özpunar, Hasan Tahsin Günek, M. Ünal Taşpınar, Mustafa Mühsürler katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme