Aynı takımda aynı logo kullanılmalı

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer Yerel Gündem programının konuğu oldu. Beşer, Afyonkarahisar’da tüm kurumların ortak bir logo kullanmasını önerdi Karahisar TV ekranlarında her Cuma yayınlanan Yerel Gündem adlı programın konuğu TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer, [&hellip]

Aynı takımda aynı logo kullanılmalı

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer Yerel Gündem programının konuğu oldu. Beşer, Afyonkarahisar’da tüm kurumların ortak bir logo kullanmasını önerdi

Karahisar TV ekranlarında her Cuma yayınlanan Yerel Gündem adlı programın konuğu TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer, Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Çelikbilek, Dernek Başkan Yardımcısı Sami Korhan Gülhan oldu.
Programda özellikle markalaşma üzerinde duran Beşer, Afyonkarahisar’daki tüm kurumların tek bir logoyla temsil edilmesinin, şehir tanıtımı için çok önemli olduğunu söyledi. Beşer, “Afyonkarahisar’da markalalaşmanın tesis edilmesi için bütün kurumlara görev düşüyor. Takım ruhuyla hareket edilmeli. Bu çerçevede tüm kurumlar, Afyonkarahisar’ı anlatan ortak bir logo kullanmalı. Biz 2010 yılında markalaşma ile ilgili panel düzenledik. Bu toplantıda dile getiridiğimiz her şeyin bugün de arkasındayız” dedi.
HAVAALANI’NIN
ÇALIŞMASI SAĞLANMALI
Geçtiğimiz hafta açılan Zafer havalimanı için çok uğraştıklarını belirten Beşer, bu havaalanın Afyonkarahisar’a katkı sağlaması için buradan faydalanmak gerektiğini söyledi. Beşer, “Bir hava alanı bizim gündemimizi uzun süredir meşgul etti. Afyonkarahisarlı olarak biz hava alanı istedik. Bununla ilgili bir çalışma yaptık. Medya elinden geleni yaptı. Siyasetçilere defalarca iletildi. Bugün ise hava alanı açıldı. Bu hava alanının Afyonkarahisar’a olan katkısının olacağını düşündük. Ne olursa olsun buranın çalışması gerek. Hepimizin gönlü ister ki buradaki havaalanı kullanalım. Devlet 3 ilin ortasına yapılan bir hava alanına karar verdik. Bize düşen bu hava alanını çalıştırmak. Hem oteller noktasında hem mermerciler konusunda hem de ihraç edeceğimiz kiraz gibi ürünler noktasında kargo ve yolcu noktasında bunların tamamın da hava alanını kullanıp buradan fayda sağlamalıyız ”şeklinde konuştu.
“PROTOKOL KRİZİ, İÇİMİZİ BURKTU”
Zafer Havaalanı’nın açılışında yaşanan protokol krizi hakkında da konuşan Beşer, konuyu daha önce kimseyle paylaşmadığını herkes gibi kendisinin de bu konuda içinin burkulduğunu söyledi. Beşer, “Protokol krizine gelince bu güne kadar kimseyle paylaşamadım. Burukluk olduğu zaman kimseye söylemeseniz de o burukluk içinizde oluyor. O burukluk bende de oldu. Neden derseniz Kim olursa olsun beni temsil eden birisinin orda isminin telaffuz edilmesi beni mutlu eder benim için gururu kaynağı olur. Afyonkarahisar Belediye Başkanı dendiğinde gurur duyardım. Afyonkarahisar Borsa Başkanı dendiğinden gurur duyardım. Bunlar bizim insanımız. Ben Afyonkarahisar Belediye Başkanının Kütahya Belediye Başkanı kadar orda emeği olduğunu düşüyorum. Afyonkarahisar Borsasının bu noktada çok güzel çalışmaları olduğunu bu noktada lobi emeği olduğunu ben biliyorum. Ne olursa olsun buna siyasi olarak bakmamak lazım. Onlar Afyonkarahisar’ı temsil eden kişilerdi. Orada bir organizasyon vardı, biz bu inceliği beklerdik” ifadelerini kaydetti.
AKÜ, TOSYÖV MÜTEVELLİ HEYETİNDE
İhsan Beşer, TOSYÖV hakkında bilgiler vererek üyelerine değindi. Beşer, tüm sanayicilerin vakfa üye olmasının yanın çok sayıda kamu kuruluşunun da vâkıfa üye olduğunu belirtti. Beşer şöyle devam etti: “TOSYÖV bundan 22 yıl önce rahmetlik Turgut Özal tarafından kurulmuş bir vakıftır. Her sanayici bize üye olabiliyor. İsmimizin uzun olmasının nedeni budur. Yaklaşık 50 tane kamu kuruluşu yine TOSYÖV’ ün üyesi. Bununlar birlikte üniversitelerde bizim üyemiz. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi de TOSYÖV ün üyeleri arasında yer alıyor”
TURGUT ÖZAL’IN PROJESİYDİ
Vatandaşların iki kamu kuruluşu olan TOSYÖV ve KOSGEB’i birbilerine karıştırdığını belirten İhsan Beşer ise ilgili herkesin TOSYÖV’ü bildiğini ancak vatandaştan yana sıkıntıları olduklarını belirtti. Beşer, “TOSYÖV ile KOSGEB halk arasında karıştırılıyor. Öncelikle bunu vatandaşa çok iyi anlatmak gerek. KOBİ dediğimiz olay 1 ila 250 kişi arasında siz bir KOBİ’siniz. 1 ile 9 tane işçi çalıştırıyorsanız mikro, 10 ila 149 tane işçi çalıştırıyorsanız küçük, 149 ila 249 işçi çalıştırıyor iseniz orta ölçekli bir işletmesiniz anlamına geliyor. Böyle baktığınız zaman ülkemizde birçok işletme KOBİ statüsünde. Devlet üreticisini KOSGEB’le destekliyor. TOSYÖV de Özal’ın en büyük projesi. Üreticiye destek amacıyla kurulmuş ancak bu gerçekleşmeden Özal, vefat etmiş. Aslında ilgili herkes TOSYÖV’ü tanıyor. İzmir’de bir toplantı yapıyoruz 500 kişilik salonda bu sayıyı çok fazla aşıyoruz. Bugün için ilgili herkes TOSYÖV’ü bilir” ifadelerine yer verdi.
5 ARALIK’TA FARKLI BİR KUTLAMA
Kadınlara yönelik faaliyetleri de aktaran Beşer, Afyonkarahisar’da 5 Aralık kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği tarihte iki toplantı yaptıklarını bu toplatıların sonuncusuna Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katıldığını ifade etti. Beşer, “Afyon’da biz kadın girişimcileri için bir çalışma aklıma geldiğinde bu bizim için önemliydi. Onunla beraber kadın girişimciliği öne çıkarmalıyız ve bunu da kadına özel bir tarihte yani 5 Aralık kadına Seçme ve Seçilme hakkının verildiğinde yapmalıyız diye düşündük. Kadınların kendi gününde yapmalıyız. Hem nitelik olsun hem e hakikaten sahiplesinler diye. İki tane geçmiş olduğumuz toplantı yaptık. Son toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin katıldı. Afyon’da bu toplantıyı yapıyoruz Türkiye’nin her yerinde takip ediliyor. Bu toplantıda oraya seçtiğimiz panelistler 75 metrekarelik atölyede işe başlamış ama bugün için elektronik ve yazılım da dünya markası olmuş bir kadın girişimciyi ağırladık. Bunla birlikte sıfırdan anahtarlık satarak sonradan dükkânını açmış ve şu anda 13 personel çalıştıran bir bayanı konuk ettik. Hakikaten biz iki toplantı yaptık ikisinde de çok iyi neticeler yaptık. Biz ülke olarak erkek egemenliği olan bir ülkeyiz. Kadınlar son yıllarda çok ciddi bir ilerleme kat etti. Her yerde hem işletmeci hem sanatçı toplumun her yerinde kadınlar var. Bu sene 5 Aralık’ta kadın girişimcilerle ilgili bir panel yapmayacağız. Neden diyecek olursanız daha faydalı bir proje düşünüyoruz. Buradaki planımız ikili görüşme yapma planlıyoruz. Yani burada Türkiye’nin kadın patronlarını getireceğiz burada ikili görüşmeler yaptıracağız. TOSYÖV de üyelerini biz arılara benzetiriz. Neden arılar. Arılar çok fazla çalışırlar. Arılar çalışır herkes faydalanır. Bizim amacımızda bu. Biz çalışalım herkes faydalansın” şeklinde konuştu.
EĞİTİMLER YARARLI OLDU
Beşer, düzenledikleri eğitimlerde neleri doğru ya da yanlış yaptıklarını sürekli sorguladıklarını bunların sonucunda çözüme daha kolay ulaştıklarını belirtti. Beşer, ayrıca kadınlara yönelik istihdam çalışmalarında birçok kadının kendi işini kurduklarını ifade etti. Beşer şöyle devam etti: “Fark noktasında biz yaptığımız toplantıların sonucunda birçok insanla istişare etme şansı bulduk. KOSGEB’in girişimcilerle ilgili bir desteği var. İş Kur’un ya da sivil toplum örgütlerinin düzenlediği bir eğitim var. Bu eğitimden sonra 30 bin liralık destek var. Bu eğitim açıldığında biz İş Kur müdürümüze 100 kişilik olan kadroya 50’sinin kadın girişimci olması gerektiğini belirttik. Bize başvuran sayılara göre bunun dolacağını biliyorduk. Bunun yanında 30’dan fazla kadınımız KOSGEB’den destek aldı. Bunda bizim emeğimiz oldu. Bir vesile olduk. Hep beraber bir araya geldiğinizde somut olarak bir başarı alıyorsunuz. Bize mektup yazanlar var sayenizde şu işi başardık. Mutlaka devletin katkısı var ama bu işin lobisi varsa biz bu faaliyeti yürüttük. Biz bu işi takip ediyoruz zaten önemli olanda bu. İşi sürdürebilmektir önemli olan. Ben bu konuda İş Kur müdürümüze teşekkür ediyorum.”
GENÇ BİR KADRO
Beşer, üniversite ile sanayici işbirliğinin önemine de vurgu yaparak son sınıf öğrencilerinin girişimcilik eğitimlerine katılmaları gerektiğini ifade etti. Beşer, “Üniversitelerle sanayici iş birliğinin büyük önemi var. Bu sıralar üniversitemizde çok büyük işler yapıyor. Üniversitenin dördüncü sınıfında okuyan arkadaşlarımızda girişimcilik eğitimine katılması gerekir. Çünkü bir sene sonra iş hayatına atılacak. Ona bir destek lazım. TOSYÖV’de ise kadromuza baktığımız yaş ortalaması çok da yaşlı değil. ” ifadelerine yer verdi.

Mermerde
lobi faaliyeti şart

TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkan Yardımcısı Sami Korhan Gülhan ise mermercilerin yurtiçinde ve yurtdışında kendilerini yeterince anlatamadığını belirtti. Gülhan, Afyonkarahisarlı mermer üreticilerinin lobi faaliyetine önem vermeleri gerektiğini söyledi.

Kadın girişimci sayısı yeterli seviyede değil

TOSYÖV Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Çelikbilek ise kadınlara yönelik faaliyetleri anlattı. Çelikbilek, kadın girişimci sayısının yeterli düzeyde olmadığını söyledi

TOSYÖV Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Çelikbilek ise kadınlara yönelik faaliyetleri anlattı. Çelikbilek “Kadın girişimci sayımız çok düşük. Kadının topluma olan hem sosyal, hem siyasal gibi birçok alanda çok fazla olacaktır. Bizim burardaki amacımız kadınlarımızın önünü açmaktır. Onlara iş kurmak gibi bir şansımız yok. Onlara sadece bilinçlendirme yöntemlerine gidiyoruz. Bunun için zaman zaman etkinlikler yapıyoruz. Karınca adımı gibi ilerlemeye başladık. Neden yavaş diyecek olursanız bu sadece TOSYÖV’ ün sorumluluğu değil. Kadına şiddeti de gündemimize geldi. Ancak bunu gündeme almak o sorunu çözmüş anlamına gelmiyor. Bununla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bizim kadınlara yönelik İş Kurla bağlantılarımız var. Sivil toplum Örgütleriyle diyalog halinde bir çalışma yapıyoruz. İş birliğine girmek istediğimiz sivil toplum örgütleri bizlere umut veriyor. Biz yaptığımız işten oldukça mutluyuz” şeklinde konuştu.
KADINLAR, İŞ HAYATIYLA TANIŞIYORLAR
Kadın girişimcilerin sayısının neden az olduğunu da açıklayan Çelikbilek, 1990’lı yıllarda kadınların eşlerinden izinsiz işe giremediklerini, öğretmen olanların eşlerinden imza almadan öğretmenlik yapamadıklarını bununda kadın girişimci sayısının düşmesine neden olduğunu belirtti. Bu uygulamanın kalkmasıyla son yıllarda kadınların iş hayatında, siyasette ve bunun gibi pek çok alanda bulunduklarını belirten Çelikbilek, kadınların önümüzdeki dönemlerde daha aktif olacaklarını söyledi. Çelikbilek, “Kanunlarımızda belli konularında borçlanma durumlarında eş rızası aranıyor. Kişi evi ipotek vermek istediğinde banka eşinin rızası için imza alır. Toplumumuzda parayı yönetenin bu güne kadar erkek ola gelmesi bu durumu eş rızası olarak değil de eşinden izin alıyor gibi anlamaya yorumlamaya başlamış. Konun koyucu kanun çıkarırken toplumu ele alarak koyar. Kendi açımdan baktığımda kadınlar daha dikkatli harcıyorlar. Borçlanmamalarında daha dikkatli oluyorlar. Pek çok erkek ise hayallerine tutulup kalıp her şeyi batırabiliyor. Kadın girişimcilerinin 1999 yılına kadar eşinin imzası olmadan işe giremiyordu. Düşünün ki bir kadın eşini imzası olmadan öğretmenlik bile yapamıyordu. Birde toplumsal bakış önemli. Eskiden kadınların çalışması ayıplanırdı. Sosyal yapı kadın okusun diye bir teşvik yoktu. Kadının girişimci olması, kadının iş sahibi olması ilk önce eğitimden geçer. Bu toplumsal bir süreçtir. Son yıllarda ise kadının okuması kandın iş dünyasında yerini alması son 25 yılda hızlı bir şekilde arttı. Bir kadının anne olması çalışmasına engel değildi. Hele ki Türk kadını hem anne olup hem iş sahibi olması gayet normaldir. Hepsini de yapabilir. Kadın girişimlerinin sayısının az olması yaşanılan tarihsel gelişmedir. Afyon’da da bu konuda da destek ve ilgi var. Birçok kadın KOSGEB gibi projeler çıktığında bize nasıl iş kurabilirim diyenler oldu. Nasıl kredi çekeceklerini bizlere ilettiler. Kimisi ağzı açık yapmak istiyor kimisi el emeğini ticarete dökmek istiyor. Bu çok güzel bir adım inşallah daha güzel olacak” ifadelerine yer verdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme