Ayhan'ın, Son Kitabı Tanıtıldı

Yazar-Şair, Emekli Öğretmen Mürşide Oklu Ayhan'ın, 'Namık Kemal Canım Kaldı Afyonkarahisar'da' adlı yeni kitabının tanıtımı öncesi Namık Kemal'in annesi Fatma Zehra Hanımın kabri başında dua edildi. Ayhan, yeni kitabını okurları için imzaladı.

Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği (AFYAŞAD) Üyesi Afyonkarahisarlı Yazar-Şair, Emekli Öğretmen Mürşide Oklu Ayhan, “Namık Kemal Canım Kaldı Afyonkarahisar’da” adlı kitabını Türbe (Mevlevi) Cami bahçesinde kabri bulunan Namık Kemal’in annesi Fatma Zehra Hanım’ın kabri başında dualarla tanıttı. Ayhan, buradaki tanıtımın ardından Âlem-i Çarşı Taşhan’da yeni kitabını okurları için imzaladı. Tanıtım ve imza töreninde; AFYAŞAD Başkanı Muharrem Günay, dernek üyeleri, Afyon Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Sezer Küçükkurt hazır bulundular. Programda dernek üyesi Şair İhsan Akbel’de bir şiir okudu.

AYHAN, YENİ BİR AFYON DEĞERİNİ KALEME ALDI

Muharrem Günay tarafından Namık Kemal’in annesi Fatma Zehra Hanım’ın ruhuna ithafen Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunuldu ve topluca dua edildi. Programın açış konuşmasını Mevlevihane Sorumlusu Alan Klavuzu Araştırmacı-Yazar Hasan Özpınar yaptı. Mevlevihane’de güzel bir etkinlik yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Özpınar, “Hz. Mevlevihane’nin torunu Sultan Divani Hazretleri ve diğer Mevlevi büyüklerinin huzuruna katılımcılarla birlikte getiren Sayın Yazarımız Mürşide Oklu Ayhan hanımefendinin son kitabı ‘Namık Kemal Canım Kaldı Afyonkarahisar’da’dır. Namık Kemal ile Afyonkarahisar’ı buluşturan şey, Namık Kemal’in dedesi Abdüllatif Paşa’nın 1847 yılında Afyonkarahisar Mutasarrıfı yani günümüzün Vali’si görevinde olmasıdır. Haliyle Afyonkarahisar’da geçen günleri var. Namık Kemal’in annesi Fatma Zehra genç yaşta vefat ediyor ve Mevlevi olarak vefat ettiği için Mevlevi (Türbe) Camii yani Mevlevihane bahçesine defin ediliyor. Namık Kemal’in fikir hayatını şekillendiren yıllarını Afyonkarahisar’da ve Mevlevihane’de geçtiğini biliyoruz. Elbette bu değerin göz önüne getirilmesi gerekiyordu. Sağ olsun bu konuda da Afyonkarahisar’ın birçok değerine gerek şiirleriyle, gerek kitaplarıyla gerekse diğer eserleriyle günümüze taşıdığı gibi Sayın Mürşide Oklu Ayhan hanımefendi üstlenerek böyle bir eseri kaleme alarak bizlerle buluşturdu. Sağ olsun Sineda Yayınevi Sahibi İbrahim Öz beyefendi de yine bu eseri basarak okuyucuyla buluşturdu.” dedi.

Haber

“AMACIM ŞEHRİN DEĞERLERİNİN TANITIMIYLA HİZMET ETMEK”

Yazar Mürşide Oklu Ayhan, kendisine “Namık Kemal Canım Kaldı Afyonkarahisar’da” adlı kitabı yazması için teşvik ederek kitap tanıtım programını düzenleyen Sineda Yayınevi yetkililerine teşekkür etti.  Ayhan, “Kitabımda pek çok kişinin bilmediği, hürriyet ve vatan şairi olarak isim yapmış yazar ve fikir adamı Namık Kemal’in çocukluğunun geçtiği günleri ele aldım. Araştırarak yeni nesillerin Afyonkarahisar tarihini, kültürünü öğrenmesi, anlaması için kitaplaştırdım. Kabri başında bulunduğumuz, Namık Kemal’in annesi Fatma Zehra Hanımefendi ve babası, Namık Kemal’in dedesi Mutasarrıf Abdullatif Paşa’nın 1846 yılında tayini dolayısı ile o zamanki adı Karahisar-i Sahip’e gelmişler, Mevlevihane yakınlarında bir konakta ikamet ederek iki, üç yıl Afyonkarahisar’da kalmışlardır. Namık Kemal, daha o yaşlarda Mevlevihane’de Neyzenbaşı Coşkun Dededen sema çıkartmıştır. Sokaklarında koştuğu, Kalesine dağlarına tırmandığı, biricik annesini burada bıraktığı için o günlerini asla unutamamıştır. Fatma Zehra Hanımefendi, Mevlevi’ye merak sarmış, okuryazar, aydın, hayırsever, bu şehre hizmet etmiş bir kadınana olarak genç yaşta vefat ettiğinde şehrin en özel yerine defnedilmiştir. Bugün, Vatan şairi Namık Kemal’in çocukluğunun geçtiği mahalledeyiz. Ve daha önemlisi annesi Fatma ZehraHanımefendi’nin kabiri başında bir Fatiha okumak için burada olmak istedim. Kaldıkları konak ne yazık ki bilinmiyor. Hâlbuki Tekirdağ’da doğduğu ev, Kars’ta yaşadığı ev, kamu tarafından müze haline getirilip ziyarete açılmış olup bu şehirlere turizm açısından önemli değer kazandırmıştır. Bir Afyonkarahisar sevdalısı olarak amacım, Afyonkarahisar’ın kültür ve tarihi bütün değerlerinin tanınıp ortaya çıkarılması için şehrimize hizmet etmektir.” diye konuştu.

Haber

“SIRADA AFYONKARAHİSAR ŞEHRENGİZİ ADLI KİTABIM VAR”

Mustafa Kemal Atatürk’ün, vatan şairi Namık Kemal’i hiç görmediği halde onun fikirlerinden, şiirlerinden etkilenerek, öğrencilik yıllarında şiirlerini ezberlediğini belirten Ayhan, sözlerini şöyle tamamladı: “Namık Kemal’in 1877-1878 Osmanlı Rus harbi (93 Harbi ) sırasında yazdığı Vatan Mersiyesinde; ‘Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini Yok mudur kurtaracak bahtı kara mâderini?’ şiirinin nakaratı Mustafa Kemal Atatürk’ü derinden etkiler. Namık Kemal’in ölümünden 33 yıl sonra Kocatepe’den başlayan Kurtuluş Savaşı zaferle bitmiş, Mustafa Kemal Atatürk Büyük Millet Meclisi Kürsüsünden şöyle kükremiştir. ‘Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini, Bulunur kurtaracak bahtı kara mâderini.’ diyerek 100’ncü yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin tohumlarını atmıştır. Cumhuriyetimizin kazanıldığı toprakların çocuğu olarak bize de gururla, coşkuyla cumhuriyetimizi kutlamak düşüyor. Bu toprakların hikâyesi derindir, her taşın altında binlerce şiir, roman, hikâye yatıyor. Yazdığım altı kitabın beşi Afyonkarahisar’ı anlatır. Bunlar; ‘Karahisar’ın Ardı Kararınca, Afyonkarahisar’ı Kucakladım.’ ‘Şiirlerimle, Efsane Kadınlar, Kadınanalar’, ‘Afyonkarahisar Kadın Kültür Evleri ve Namık Kemal’, ‘Canım Kaldı Afyonkarahisar’da’ Daha da yazmaya devam edeceğim. İnşallah kısmet olursa Afyonkarahisar Şehrengizi adı altında; Cumhuriyetimiz kurulduğundan beri şehrimize hizmet etmiş, hala da hizmet eden değerli şahsiyetleri yazmayı düşünüyorum. Şehrimize hizmet eden; 3. Alâeddin Keykubat’ın 3 kızı, Kadınanalar başta olmak üzere geçmişlerimizi rahmet minnetle anıyorum. Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve bütün şehitlerimizin de ruhları şad, mekânları cennet olsun.”

Bakmadan Geçme