Aygün: Besici desteklenmedikçe piyasa toparlanmaz

Afyonkarahisar İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aygün, seçimin ardından genel merkezde Birlik Genel Başkanı Bülent Tunç'la görüşürek besiciye acil destek istediğini açıkladı. Aygün, 'Besici desteklenmedikçe piyasa toparlanmaz' dedi   Afyonkarahisar İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aygün, birlik seçiminin ardından ilk demecini gazeteniz Kocatepe'ye verdi. 'ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIMIZA [&hellip]

Afyonkarahisar İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aygün, seçimin ardından genel merkezde Birlik Genel Başkanı Bülent Tunç’la görüşürek besiciye acil destek istediğini açıkladı. Aygün, “Besici desteklenmedikçe piyasa toparlanmaz” dedi

Afyonkarahisar İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aygün, birlik seçiminin ardından ilk demecini gazeteniz Kocatepe’ye verdi.
“ELİMİZDEN GELENİ
YAPACAĞIMIZA DAİR SÖZ VERDİK”
Birlik Başkanı Yavuz Aygün, Kurban Bayramı öncesi yapılan olağan seçimli genel kurul toplantısında birlik üyelerine ellerinden geleni yaparak en iyi yönetimi ortaya koyacaklarına dair söz verdiklerini dile getirdi. Aygün, “Biz seçimde üyelerimize elimizden geleni yapacağımıza dair söz verdik. Seçimden sonra ilk fırsatta Ankara’ya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Merkezine giderek Genel Başkanımız Bülent Tunç’la üreticilerimizin sorunları hakkında görüştük. Sayın Genel Başkanımıza üyelerimizin son derece mağdur olduklarını 500 TL prim verildiğini eskiden 300 TL’lik prim verildiğinde 8-9 çuval yem alınabildiğini ifade ettik. Şimdi bir çuval yem ancak 500 TL’ye alınıyor. Belirlenecek primle en azından eskiden olduğu gibi 8-9 çuval yem alınabilecek bir tutarın verilmesi gerektiğini ifade ettik. Üyelerimizi bu şekilde kalkındıralım dedik. Üyelerimiz nefes alsın, millet memnun kalsın istedik. Üretici p rim tutarı az olduğundan vergi de kestirmiyor. Bu durumda hem devletimiz hem bizler hem de müstahsil zarar görüyor. Bu noktada Birlik Genel Başkanımıza verilecek birimin en az 2,500- 3 bin TL olması gerektiği önerisinde bulunduk. Zaten bunun bin TL’si stopaja gidecek.” dedi.
“TEKLİF SUNDUĞUMUZ BAŞKANIMIZ AYNI GÜN BAKAN BEYLE GÖRÜŞTÜ”
Aygün, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer besicimize 2,500 TL prim verilirse 1,500 TL de müstahsile kalırsa besicilik biraz rahatlayacak. Besicinin on hayvanı varken bu sayı 20’ye çıkabilecek. Malumdur besicilik uzun zamandır can çekişiyor. Biz besiciliği canlandırmak, besicinin hayvan sayısını arttırmak için çabalıyoruz. Besicimiz prim alamadığından zarar ettiği için hayvan sayısını azaltmak zorunda kalıyor. Örneğin on hayvana bakan besici bu sayıyı beşe düşürmek zorunda kalıyor. Hal böyle olunca da iş büyük firmaların eline geçiyor. O büyük firmalarda bizleri yani besicileri düşünmüyor. Hele ki müstahsilimizi hiç düşünmüyorlar, sadece kendilerini düşünüyorlar. Bu yüzden Birlik Başkanımız Sayın Bülent Tunç’a görüşmemizde Afyonkarahisar İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği yeni yönetim kurulu olarak başkan yardımcılarımla birlikte böyle bir teklif sunduk. Onlarda aynı gün Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’dan randevu alarak bu talepleri Sayın Bakana sundular.”
“İNŞALLAH SAYIN BAKAN BEKLENTİMİZ DOĞRULTUSUNDA AÇIKLAMA YAPACAK”
Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşallah yakın zamanda Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’dan bir geribildirim olacaktır. Bizler bu süreçte umutluyuz, emeklerimizin karşılığının verileceğini düşünüyoruz. Dana başına devlet tarafından kesilen primin en az 2 bin 500 TL olması gerekiyor. Bu destekleme hayvan başına en az 2 bin 500 TL olmalıdır. Bugün yaklaşık 9 çuval yem 3 bin TL’dir. Bizde en az 2 bin 500 TL olsun dedik. İçinde bulunduğumuz durumda girdilerimiz maliyetimiz göz önüne alındığında söz konusu rakamlar bizi kurtarmıyor. Bugün peynirin, zeytinin kilosu 200 TL’dir. En ucuz olan ürün şu anda ettir. Biz tüm bu sorunları Birlik Genel Başkanımız Sayın Bülent Tunç’a aksettirdik. Sayın Genel Başkanımız bizimle görüştü aynı gün Tarım ve Orman Bakanı’ndan randevu olarak yönetim kurulu üyeleri ile birlikte tüm bunları Sayın Bakana anlattı. İnşallah ilerleyen günlerde Sayın Bakan beklentimiz doğrultusunda bir açıklama yapacaktır diye düşünüyoruz. Bizde üyelerimize söz verdik inşallah Avrupa’dan dana ithalatı açılırsa insanlarımıza 20’şer hayvan dağıtacağız.”
“PİYASA BESİCİ
DESTEKLENİRSE TOPARLANIR”
“Genel Başkanımız inşallah başaracağını söyledi. Kendisinden bunun sözünü aldık. İnşallah olursa bizde üyelerimizi böylece memnun edeceğiz.” diyen Aygün şunları kaydetti: “Bu konuda elimizden geleni yapacağız. Bu Afyon’da daha önce hiç yapılmadı. İnşallah biz yeni yönetim olarak bu dönemde yapmaya çalışacağız.” Birlik seçiminde üyelere hitaben yaptğıı konuşmada, “İnşallah besicimizin yüzünü güldüreceğiz. Şehrimizde üç, dört zengin Baron var. Bizden için ‘Birlik yönetiminde Yavuz Aygün ne yapar?’ dediler. İnşallah neler yapacağımızı o Baronlar görecekler.” sözlerini açan Aygün şöyle konuştu: “İthal et birkaç firmanın eline geçiyor üreticinin eline geçmiyor diye söylemiştik. İtal et maalesef tüketicinin eline geçmiyor. Üç, dört zenginin elinde kalıyor maalesef. Afyonkarahisar besicisinin ihtiyaç duyduğu iyileştirmenin sağlanması için bu etlerin kasaplara dağıtılması gerekiyordu. İthal etler kasaplara dağıtılmak yerine üçbeş kişinin elinde kaldı. Çünkü ilgilenen olmadı. İşin açıkçası kasaplarımızda ithal ete pek sıcak bakmadılar. Çünkü buranın imalatı olan etin lezzetini vermiyordu. Bu ithal etleri 3-5 imalatçı kullandı. İmalatçılara rant doğmuş oldu. İnşallah üreticimize ihtiyaç duyduğu desteği verirsek millet hayvan adedini yükseltecek. Besici desteklenmedikçe piyasa toparlanmaz.”
>> Şeyda YEŞİLÇAY’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme