Aydın Meşhur Yemekleri Nelerdir?

Damak çatlatan lezzetleri ile zengin bir mutfak Aydın meşhur yemekleri, çorbalar, tatlılar, otantik içecekler ve daha fazlası.

Haber

Aydın denildiği zaman turizm akla gelse de il, aynı zamanda Ege’nin en gelişmiş tarım bölgesi. Tralleis ve Güzelhisar olan eski ismi, Anadolu Beylikleri döneminde kurulan ve Osmanlı hakimiyetine girmeden 100 yıldan fazla yönetimini koruyan Aydınoğulları Beyliği ile 14. yüzyılda yöre ismi Aydın olarak değişiyor. Tarım alanlarının elverişli olması ve verimliliği ile Aydın, tarih boyunca hep yoğun nüfuslu olmuş. Ayrıca zengin ve otantik bir kültürel mirası günümüze taşımış. Peki Mehmet Yaşin’in ünlü lafı ile ‘damak çatlatan lezzetler’ sunan çok zengin bir mutfağa sahip Aydın meşhur yemekleri neler? Ana yemekler, çorbalar, tatlılar, otantik malzemeler ve daha fazlasına hazır mısınız?

Aydın meşhur yemekleri ile tanışın

Haber

Aydın demek zeytinyağlı yemekler, balık çeşitleri, incir, üzüm gibi meyveler, narenciye, reçel demek. Tarhana çorbasından kulak çorbasına, acılı güveçten zeytinyağlı kırlı kızartmaya neler yok ki bu mutfakta? Kedirgen kavurma, pelvize tatlısı, imambayıldı, keşkek, tandır kebap, yuvarlama (sıkma), paşa böreği, yaprak sarma, etli nohut yahnisi ve daha niceleri. En iyilere gelecek olursak Aydın meşhur yemekleri dediğimizde yanıtlar neler?

Neler yok ki bu mutfakta?

Keşkek, Aydın’da özel günlerin olmazsa olmazlarından. Buğday, tavuk/kuzu eti, tereyağı, tuz, su ile hazırlanıyor. Servis öncesi üzerine tereyağı ve tercihen pul biber gezdiriliyor.

Yuvarlama Aydın yöresel lezzetleri arasında. Kıyma, tereyağı, soğan, yoğurt, yumurta, un, baharatlar, su ve tuz ile hazırlanıyor. Adından da anlaşılacağı üzere köfte formunda yuvarlanan malzeme karışımı, tencerede 45 dakika suda pişiriliyor. Üzerine yoğurdu, kızdırılmış yağı ile enfes.

Haber

Bu pilav başka pilav

Lok Lok Pilavı veya dilek yemeği de denilen Bolama, Aydın’daki bir diğer yöresel lezzet. Kuşbaşı dana eti, nohut, arpacık soğanı, sıvı yağ, domates salçası, tereyağı, sarımsak, pirinç, su ve baharatlar ile yapılıyor.

Ciğer dolması, Karaciğer, pirinç, karabiber, tuz, künar, ceviz, karın zarı ile yapılıyor. Ciğerler doğranıp haşlanıyor ve iç pilav eklenerek karın zarı denilen perde tepside sarılarak fırında pişiyor ve servis ediliyor.

Kapama olmadan olmaz

Kapama, Aydın meşhur yemekleri arasında. Dana ya da kuzu eti, tereyağı, tuz, kırmızı biber, salça, su kapama malzemeleri. Kapama yapılışı kızartılan parçalanmış etin tereyağında bu kez de kavrulması ve içine diğer malzemelerin ilave edilmesinin ardından sonra yine suda pişirilmesi şeklinde.

Kırlı kızartması, kenker yemeği, zeytinyağlı kuru börülce, yerelması yemeği, ekşili bamya, kabak çiçeği dolması gibi et içermeyen yemekleri de meşhur. Aydın meşhur tatlıları arasında ise kabak tatlısı ve zerde ön planda.

Bakmadan Geçme