Aydın Ayaydın Kimdir? Ve Nerelidir?

AK Parti İstanbul milletvekili Derya Ayaydın’ın babası ve 2024 yerel seçimlerde AK Parti Muğla belediye başkan adayı olan Aydın Ayaydın Kim olduğu merak ediliyor. Peki, Aydın Ayaydın Kimdir? İşte detaylar…

AK Parti Muğla belediye başkan adayıAydın Ayaydın 28. dönem AK Parti İstanbul milletvekili Derya Ayaydın’ın babasıdır. Tam adı Aydın Ağan Ayaydın’dır. 1951 yılında Mardin’in Derik ilçesinde doğmuştur. Kürt kökenli olan Ayaydın; 21., 24. dönem milletvekilliği yapmıştır.

İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi mezunu olan Aydın Ağan Ayaydın, , Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde ekonomi dalında yüksek lisans yapmıştır. 1985 yılında da ekonomi doktoru olmuştur. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri bölümünde 1986 yılında yardımcı doçent, 1988 yılında doçent ve 1993 yılında ekonometri profesörü unvanlarını almıştır. 1992 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından YÖK üyeliğine atanmıştır olan Ayaydın,  bu görevinden 1995 yılında DYP’den milletvekili adayı olabilmek için istifa etmiştir.

Aydın Ağan Ayaydın, Bankalar Birliği Başkanlığı, Emlakbank Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Vakıfbank Genel Müdürlüğü, Şekerbank Genel Müdürlüğü, İş Bankası, Sınai Kalkınma Bankası ve Sınai Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği, İKV, İAV Yönetim Kurulu Üyeliği, Hür Sigorta ve Güneş Sigorta Yönetim Kurulu Başkanlığı, Şeker Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerinde bulunmuştur.

1995 yılının Kasım ayında Doğru Yol Partisi’nden milletvekili adayı olan ancak milletvekili seçilemeyen Ayaydın, 1999-2002 seçimlerinde Anavatan Partisi İstanbul milletvekilliği yapmıştır. 2011 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstanbul milletvekilliği yapmıştır. 7 Ocak 2024 tarihinde AK Parti Genel Başkanını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Muğla belediye başkan adayı gösterilmiştir.

Bakmadan Geçme