Ay, çocuk eğitimini anlattı

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, “Kültürümüzde Çocuk Eğitimi” başlıklı konferans verdi. Ay, anne babanın, ailenin çocuk yetiştirilmesindeki önemli rolü ve sorumluluklarını anlattı AŞK Kültür ve Sanat Günleri kapsamında Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Müftülüğü işbirliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığının da katkılarıyla 18 Ekim Cuma akşamı Prof. Dr. Mehmet [&hellip]

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, “Kültürümüzde Çocuk Eğitimi” başlıklı konferans verdi. Ay, anne babanın, ailenin çocuk yetiştirilmesindeki önemli rolü ve sorumluluklarını anlattı

Haber

AŞK Kültür ve Sanat Günleri kapsamında; Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Müftülüğü işbirliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığının da katkılarıyla 18 Ekim Cuma akşamı Prof. Dr. Mehmet Emin Ay tarafından “Kültürümüzde Çocuk Eğitimi” konulu konferans verildi. Konferans Kamil Miras Anadolu Lisesi Şehit Kerim Üye Salonu’nda gerçekleştirildi.
“KARAKTER ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE OLUŞUR”
Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Kur’an-ı Kerimin Tahkim Suresindeki çok ciddi uyarıya dikkat çekti. Bu surede, “Ey iman edenler kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyunuz.” Bu ayetle her müminin ciddi anlamda sorumlu tutulduğuna değinen Ay, “Bakıyoruz Sevgili Peygamberimiz (SAV) çocuğa güzel bir isim verilmesi, güzelce terbiye edilmesi, bir çocuğun anne babası üzerinde ki haklarından biridir buyurmuştur. Mahşer gününde sorguya çekileceği, sorumlu tutulacağı haklarından birisidir. Onun için gerek bu ayeti kerim gerekse hadisi şerif bize bu konuda yeterince sorumluluk yüklemiştir diyebiliriz. Anne ve babanın bir başka açıdan sorumluluğu ise o da şudur; Yapılan bir takım araştırmalar var. Bakıyoruz, bu araştırmaların ortak sonuçları şunu ortaya koyuyor. Çocuğun aile içerisinde geçirdiği dönem olan o çocukluk dönemi onun karakterinin oluşması bakımından yüksek bir öneme sahiptir. Diyebiliriz ki çocuğun karakterinin büyük bir bölümü ailesinde yetiştiği çocukluk döneminde gerçekleşmektedir.” dedi.
“ÇOCUĞUN CEVHER KALBİ HER NAKIŞA MÜSAİT”
Bir çocuğun tertipli, düzenli olmasının, ailesinde şekillendiğine işaret eden Ay, “Bir çocuğun ahlaki bakımdan dürüst, kendisine güvenilir doğruluğa sahip birisi olması hep aldığı telkinlerle bu ilk çocukluk döneminde yaşanmaktadır. O sebeple bizim eğitim açısından da böylesi bir durumun sözkonusu olduğunu bilmemiz icap ediyor. Büyük bir İslam Alimi olan İmam Gazali’nin çocuk eğitimine dair görüşlerini aktardığı bölümde onun çok manidar bir sözü var. İmam Gazali der ki, ‘Çocuk anne babasının yanında bir emanettir. Onun henüz işlenmemiş bir cevher misali olan kalbi her türlü nakışa müsaittir. Eğer çocuk anne babası tarafından güzelce yetiştirilirse bu dünyada da ahirette de mutlu ve mesut olur.’ Bu sözleriyle İmam Gazali anne babanın görevini bir başka açıdan çok güzel şekilde ifade ediyor.” diye konuştu.
“ÇOCUK EN DEĞERLİ MÜCEVHER”
İşlenecek bir cevher olan çocuk kalbinin güzel yetiştirilmesi halinde iyi kalpli bir insanın ortaya çıkacağının altını çizen Ay, “İyi yetiştirilen çocuk iyi kalpli, güzel bir insan ve Müslüman halinde yaşayacağı topluma işlenip salıverildiyse İmam Gazali’nin demek istediği üzere o cevherin sahibi olan çocuk aynı zamanda sizin içinde çok değerli bir mücevher olur. Bu öylesine değerli bir mücevherdir ki bir insan ölüp gittikten sonra onun amel defterini kapatmayan üç husustan birisi kendisine dua eden salih bir evlat, geride bıraktığı insanlara faydalı olan herşeye sadaka-i cariye veriliyor. Çocukta insanlara faydalı olan birisi olarak aynı zamanda en değerli sadaka-ı cariyedir. O sebeple böyle bir durumda var. Bunun için anne babanın birlikteliği, çocuğu bizzat kendi vazifeleri olarak yetiştirmeleri, ona inançları ailenin en başta gelen temel özelliği olmalıdır. Çünkü bu birlik ve beraberlik, bu duygu ve söz birliği, davranış eylem birliği olmazsa güzel terbiye almış, iyi yetiştirilmiş bir insan evladı olarak topluma sunabilmek mümkün olmuyor.” şeklinde konuştu.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme