• Haberler
  • Gündem
  • “Avukatlık mesleğinin toplumda olumsuz imajları var”

“Avukatlık mesleğinin toplumda olumsuz imajları var”

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi Genç Hukukçular Kulübü tarafından 'Bir Avukatın Hatıraları' söyleşisi düzenlendi.Söyleşinin açış konuşmasını yapan Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bayraklı, Av. Serdar Avcı'nın AKÜ Hukuk Fakültesinin yokuşu çıkarken yükleri taşıyanlardan birisi olduğunu söyledi. Bayraklı, 'Bu, mesleği icra ederken aynı zamanda fakültelerimize olan gönül borcunun da bir gereği. Kendisi [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi Genç Hukukçular Kulübü tarafından “Bir Avukatın Hatıraları” söyleşisi düzenlendi.
Söyleşinin açış konuşmasını yapan Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bayraklı, Av. Serdar Avcı’nın AKÜ Hukuk Fakültesinin yokuşu çıkarken yükleri taşıyanlardan birisi olduğunu söyledi. Bayraklı, “Bu, mesleği icra ederken aynı zamanda fakültelerimize olan gönül borcunun da bir gereği. Kendisi yapacağımız etkinliklerde ismini bile zikretmeden katkılarını esirgemeyen biri. Aklınıza gelen her soruyu sorabilirsiniz. Bir kısmınız avukat olmak isteyecek doğal olarak belki de avukat olmak gerekli olacak onun için” diye konuştu. Hukuk Fakültesi mezun öğrencilerinin bazen hakimlik ve savcılık yapacak kudreti kendilerinde bulamadıklarını ifade eden Bayraklı, sözlerine şöyle devam etti:
“Psikolojimiz ona pek elverişli olmuyor. Ben 3. sınıfa kadar hep hakim ve savcı olmak istiyordum. 3. sınıfa geldiğim zaman dedim ki ben hakim olamam ve savcılık mesleğini yapamayacağımı anladım. Sonradan iş avukatlık boyutuna gelince, avukatlık mesleğinin toplumdaki algısı biraz farklı. Yani birtakım olumsuz imajlar varsa bunları yenmek meslektaşlarımıza düşen görev. Bu olumsuzluğu oluşturanlarda maalesef yine başka meslektaşlarımız. Belki de içinizden bir kısmı hakikaten bende avukat olabilirim diyecek ya da avukatlık bana göre değil ben hakim olmalıyım ya da başka bir mesleği yapmalıyım diyecek. Aklınıza takılan avukatlığın icra edilmesi sırasında karşılaştığınız sorunları bugünden paylaşmazsanız yanlış yola girmiş olursunuz. O yanlış yolu daha sonra değiştirebilme imkanı maalesef olmuyor. Dolayısıyla sizin de yapabileceğiniz meslek yolunu bugünden çizmeniz çok doğru olacaktır.”
“HAYATIN İÇİNDE OLUN”
AKÜ Hukuk Fakültesinde öğrenim gören öğrencilere mesleki tecrübelerini aktaran ve öğrencilerden gelen soruları cevaplayan Avukat Serdar Avcı, teoriye, kanuna ve bilgiye ulaşmanın kolay olduğunu ama tecrübelerin kitapta yazmadığını söyledi. Hukuk fakültesinden başlamak üzere gözlemlediği şeyin kesinlikle hayatın içerisinde olmak olduğunu ifade eden Avcı, sözlerine şöyle devam etti:
“Bir hukukçu hayatın içinde olmadan kanun kitapları dışında kitap okumadan okul hayatı dışında bir hayatı olmadan başarılı olmasının imkanı yok. Hayatın içinde olmak nedir?  Ben size kendi hayatımdan anlatım. Bizim zamanımızda tek dersten kalınıyordu. 1-3 ve 2-4 barajı vardı. Ben ikinci sınıfta devletler genel dersinden kalmıştım. Üçüncü sınıfta bütün derslerimi vermeme rağmen devletler genel dersinden kaldığım için 1 yıl boyunca bu dersi tekrardan aldım. Bu da gücüme gitti. Kaldım, ben de aileme yük olmayım hem hayat deneyimi olsun hem de harçlığımı çıkarayım diye çalıştım. Ben o döneme kadar hayatımda çalışmanın ne olduğunu bilmiyordum. O dönemde çalışmaya başladım. Afyonkarahisar’dan sucuk aldım İzmir’de sattım. Şirkette, Kuşadası’nda çalıştım. Bugün çok rahat her yaş grubundan insanla sohbet edebiliyorum. Bunun kazanımı o çalışma döneminde oldu. Çok rahatlıkla diyalog kurmayı öğrendim. Üçüncü sınıftaydım hukuk kitaplarında çek ve senedin ne olduğunu biliyordum ama hayatımda ilk defa çek ve senet o çalışma döneminde gördüm. Sözleşmenin ne olduğunu biliyordum ama sözleşme hazırlayabilir duruma geldim. Borç almanın, yalnızlığın, dostluğun ne olduğunu öğrendim. Hayatın içinde olarak kazanımım ise konuşmayı, iddia etmeyi, kazıklanmayı, pazarlık etmeyi, bir malı pazarlamayı öğrendim”.
Söyleşi soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme