• Haberler
  • Genel
  • Avukatlık mesleği çıkmazın eşiğinde – Kocatepe Gazetesi

Avukatlık mesleği çıkmazın eşiğinde – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, plansız açılan hukuk fakültelerinin verdiği mezunlarla genç meslektaşları açısından gelecek kaygısı oluşturduğunu belirtti. Şahin, Avukatlık Kanunu Tasarısına yönelik çalışmaları anlatırken, stajyer avukatların meslek başlangıcında ki sıkıntılarına değindi Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, 18 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan olağan seçimli genel kurul toplantısı öncesi Baro Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.GENEL [&hellip]

Avukatlık mesleği çıkmazın eşiğinde

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, plansız açılan hukuk fakültelerinin verdiği mezunlarla genç meslektaşları açısından gelecek kaygısı oluşturduğunu belirtti. Şahin, Avukatlık Kanunu Tasarısına yönelik çalışmaları anlatırken, stajyer avukatların meslek başlangıcında ki sıkıntılarına değindi

Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, 18 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan olağan seçimli genel kurul toplantısı öncesi Baro Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.
GENEL KURUL YARIN
Yarın yapılacak olan seçimli genel kurula şimdilik kendileri dışında bir aday olmadığını belirten Av. Turgay Şahin, yönetim kurulu olarak 2 yıllık görev sürelerini tamamladıklarını kaydetti. Şahin, yarın yapılacak olağan seçimli genel kurul toplantısına aday olduklarını şimdilik başkaca bir adayın olmadığını söyledi. Şahin, yarın kongrenin Anemon Otel’de saat 09.30’da başlayıp 14.00’e kadar devam edeceğini belirtti. Seçmi 1400-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Baro Başkanı ve Başkan adayı Av. Turgay Şahin, yönetim kurulu listesinde ağırlıklı olarak eski üyelere yer verilip belli ölçüde yeni isimlerin de yer alacağını, kadın avukat sayısındaki artışın yönetim kurulu üyeliklerinde de hissedileceğini belirtti.
AVUKATLIK MESLEĞİNDE KAYGI YÜKSELİYOR
Avukatlık Kanunu hazırlık çalışmalarına kesintisiz katıldığını bu yolculukların birinde ölümcül bir kaza atlattığını anlatan Şahin; “Avukatlık Kanunu Hazırlık Çalışmalarına aksatmadan özveri ile katılanların ağırlıklı olarak Anadolu Baroları olduğunu gözlemledim. Mesela Sivas Barosu hiç aksatmadı. Sağ olsunlar Kayseri, Trabzon, Van illerinden hiç fire verilmedi. Mesleğin geleceği konusunda ciddi anlamda sıkıntılar var. Gazetecilik mesleğinde yaşanan sorunların benzerini bizde yaşıyoruz. Meslekte şişme, gelecek konusunda karamsarlık var. Düzenini kurmuş olanlar belki bunu çok fazla hissetmiyorlar ama mesleğe yeni başlayanların ciddi anlamda huzurları yok. Genç arkadaşlarımız gelecek kaygısı taşıyor.” dedi.
STAJYERLERİN ŞARTLARI ZOR
Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Afyonkarahisar Barosu olarak şu anda 70 stajyerlerinin olduğunu kaydetti. Yakın geçmişte bu rakamların yarısına ulaşamadıklarını söyleyen Şahin; “Bütünleme döneminde yeni katılacak stajyerlerle sayının 90’a çıkacağını tahmin ediyorum. Mevcut sayımızın neredeyse üçte biri kadar stajyerimiz var. Şu anda genel kurul da oy kullanacak toplam 342 avukatımız var. Stajyer avukatlarımıza eğitim vermek zorundayız. Ama devletin öngördüğü bir destek ve yardım yok. Adilye de böyle bir salon yok. Biz üç sınıf oluşturduk, stajyer avukatlarımıza ders veriyoruz. Staj eğitimini aksatmamız lazım. Muhtemelen bir sınav geliyor. Bu çocukların da bizim yakamıza yapışmamaları lazım. Arkadaşlarımız stajyerlerimizi akademi gibi çalıştırıyorlar. Ama yer yok, stajyerlerimize yolluk ödüyoruz. Çünkü okul dönemleri bitti. Aileden harçlık olma dönemleri de bitti. Çalışma olmadığından ilçeden bir stajyer avukatın nasıl buraya gelebileceğinin cevabını devlet vermiyor. Örneğin Dinar ilçesinden bir stajyer eğitime gelmezse stajını yapamaz. Peki bu kişi ne ile gelip gidecek? Ayrıca staj bitinceye kadar çalışmakta yasak. Sigorta işlemiyor. O süreçte bir kaza, hastalık olsa ne olacak.” diye konuştu.
MESLEK SORUNLARI FAZLA
Hukuk Fakültesi öğrencilerinin genelde orta ve alt gelir düzeyinde aile çocukları olduğu gözlemini aktaran Av. Turgay Şahin, staj sonrası bekleme süresinde olan avukatların krediye başvuramadıklarını kaydetti. Bu noktada kredi yerine burs verilmesi gerektiğine işaret eden Şahin; “Bir yıl boyunca en azından ailesinin harçlığına ihtiyaç duymayacak şekilde burs olarak maddi yardım verilmesini Avukatlık Kanunu Tasarısına koyduk. YÖK’ten istediğimiz veride geçen yıl açık olan hukuk fakülteleri 15 bin 400 öğrenci almış. O yıl 7 bin 500 öğrenci mezun olmuş. Bazı okullar yeni henüz mezun verememişler. İki, üç yıl içinde mezun sayısı 15 bine çıkacak. UYAP verilerine göre avukat sayısı şu anda 94 bin. Hali hazırda 94 bin avukat var, her yıl mezun sayısı da artacak. Yılda ortalama 500 ile bin civarında hakim alımı yapılıyor. Kalan mezunların avukatlıktan başka gidebilecekleri bir adres yok. Çare plansız hukuk fakültesi açılmasının önüne geçmekle başlıyor. Büyük okulların 800-1000 olan kapasitelerini düşürmektir. Bir dönem Ziraat Fakültelerinin yaşadığı dramı şimdi hukuk fakülteleri yaşıyor. Avukatlık mesleği çıkmazın eşiğinde.” şeklinde konuştu.
HSYK ÇOĞULCU BİR SESİ YAKALADI
HSYK seçimlerine ilişkin görüşlerini açıklayan Baro Başkanı Turgay Şahin şöyle konuştu: “HSYK seçimlerinin hayırlı olmasını diliyorum. HSYK’nın yapısı 2010 yılı referandumunda köklü bir şekilde değiştirilmişti. Daha önce tamamen atama ile gelen 5 üyenin yerine üye sayısı 22’ye çıkartılarak bunlardan 10 tanesi kürsüde olan hakim ve savcıların oy kullanabilmeleri sağlandı. Katılımcılığı artırması bakımından dikkat çekici bir yenilikti. İlk defa Anadolu’da ki, ücra yerlerdeki hakimler ve savcıların HSYK üzerinde söz hakkı sahibi olup, belirleyici olmaları açısından olumlu karşılandı. Yargının seçim geleneğine sahip olmaması, birde yargının kendine özgü bir pozisyonu olması nedeniyle 2 dönemdir seçimlerde bir takım sıkıntılar oldu. Seçim kampanyaları yargının saygınlığına gölge düşürecek bir şekilde gelişti. Yargı asla siyasal ayrıştırmayı kabul etmeyen birşey. Bembeyaz tertemiz olması gerekiyor. Vatandaş mahkemeye baktığında siyah cübbesini giyen tarafsız bir hakim görmeli. Maalesef mezhep aidiyetlerinin bile tartışıldığı, siyasi düşüncelerin üyelerin belirlendiği bir dönem yaşadık. Adli yargıda 7 üyenin 7’de kazandı. Dağılıma baktığınızda kendi içinde çoğulcu bir sesi yakaladığını görüyoruz. Bardağın dolu tarafı budur.” >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme