• Haberler
  • Genel
  • Avukatlar Günü'nde buruk tören – Kocatepe Gazetesi

Avukatlar Günü'nde buruk tören – Kocatepe Gazetesi

5 Nisan Avukatlar Günü, Afyonkarahisar’da buruk kutlandı. Kocatepe Parkı’ndaki törende Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin ve Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fırat Sürücü, geçen hafta bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Avukat Hüseyin Bürhan Hayran’ı yâd ettiler 5 Nisan Avukatlar Günü’nde Afyonkarahisar Barosu, Kocatepe Parkı’nda bir tören düzenledi. Törene Baro Yönetim Kurulu Üyeleri, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fırat Sürücü, [&hellip]

Avukatlar Günü’nde buruk tören

5 Nisan Avukatlar Günü, Afyonkarahisar’da buruk kutlandı. Kocatepe Parkı’ndaki törende Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin ve Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fırat Sürücü, geçen hafta bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Avukat Hüseyin Bürhan Hayran’ı yâd ettiler

5 Nisan Avukatlar Günü’nde Afyonkarahisar Barosu, Kocatepe Parkı’nda bir tören düzenledi. Törene Baro Yönetim Kurulu Üyeleri, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fırat Sürücü, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Şahap Mutlu, avukatlar ve geçen hafta hayatını kaybeden Avukat Hüseyin Bürhan Hayran’ın ailesi katıldı.
AVUKATLARIN
SORUNLARI AYNI
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan törende konuşan Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, avukatların sorununun dün olduğu gibi bugün de aynı olduğunu belirterek “Geçen seneki konuşmayı tekrarlasak eminiz ki yadırganmayacak, bir önceki senenin konuşmasını, daha önceki senenin, değişen bir şey yok yani, hep aynı şeyler, bir tek Bürhan Ağabeyimiz yok aramızda” dedi.
“O’NUNLA ÇALIŞMIŞTIK”
Avukat Hüseyin Bürhan Hayran ile, öldürülmeden birkaç gün önce Avukatlık Kanunu ile ilgili çalışma yaptıklarını hatırlatan Şahin, “Ümitle beklediğimiz Avukatlık Kanunu üzerine çalışıyorduk. Enteresandır, avukata karşı işlenen suçların düzenlendiği 57. Maddedeki Barolar Birliği’nin değişiklik önerisini tartıştık. Mevcut metinde ‘Görev sırasında veya yaptığı görevden dolayı avukata karşı işlenen suçlar hakkında, bu suçların hakimlere karşı işlenmesine ilişkin hükümler uygulanır’ hükmü yer alırken, tasarıda ‘Bürosu, yargı yerleri, icra daireleri, keşif, haciz, muhafaza, satış mahalleri ve avukatlık görevi sebebiyle avukatın bulunduğu sair yerlerdeki görevi sırasında veya yaptığı görevden dolayı avukata veya stajyerine karşı işlenen suçlar hakkında, bu suçların hakim ve savcılara karşı işlenmesine ilişkin hükümler uygulanır’ denilerek görevi sırasında ibaresine açıklık getirilip olası durumlar tek tek sayılıyordu. Bürhan Abi ile ve onun ifadelerini aynen, geçtiğimiz Pazartesi günü Ankara’da yapılan açık oturumda kullandım. Ölümünden sonra bile onun düşünceleri ve ifadelerini ödünç almış ve faydalanmıştım” diye konuştu.
EMPATİ EKSİKLİĞİ VAR
Yüksek yargının avukata saldırıları cesaretlendiren bir tutum içinde olduğunu belirten Şahin, “Bu yolun taşları hala döşenmeye devam olunuyor. Biz avukatız. Belki kendimizi yeterince anlatamadığımız için ama daha çok sağduyu fukarası, kendini bilmezler bizi karalayıp hedef gösterdiği için hakkımızda yanlış düşünülüyor. Bizim derdimiz tek tek bu tavırlarla değil, bir empati eksikliği ile. Yargının tüm gecikme ve aksamalarının hesabını avukattan soran anlayışla…
Temsil ettiğiniz taraf ile bizi özdeşleştiren ve aynılaştıran kafa yapısı ile, Bizim bir vekil olduğumuzu unutup, taleplerin bizden neşet ettiğini zanneden zavallı kafalar ile” ifadelerini kullandı.
AVUKATLAR DA
BAĞIMSIZ OLMALI
Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fırat Sürücü ise yargı bağımsızlığına dikkat çekti. Sürücü, “Bugüne bir kutlama havasından çok henüz altı gün önce, sırf görevini layıkıyla ve hak anlayışıyla yaptığı için bürosunda acımasızca öldürülen Avukat Hüseyin Burhan Hayran üstadımızın acısıyla ve üzüntüsüyle giriyoruz. Avukatlar kamu hizmeti gören, serbest meslek sahibi kişilerdir. Adil bir yargılama için göz adı edilemeyecek öneme sahiptirler. Doğru ve güvenli yargılama hakkının korunması, hakimler ve savcılar yanında, bağımsız avukatların da varlığına ihtiyaç duyar. Avukatlık mesleğinin bağımsızlığı iki hususu kapsar: Bunlardan ilki avukatın devlete karşı bağımsızlığıdır. Bu avukatın kamu hizmeti yapıyor olmasına rağmen devletin görevlisi olmamasıdır. Avukatlık mesleğinin bağımsızlığının ikinci konusu ise avukatın savunma dokunulmazlığıdır. Bu ise avukatın savunma sınırını aşmamak kaydıyla gö-revini yerine getirirken yargıya karşı da bağımsız olmasını gerektirir” dedi. (Kocatepe)

Hayran’ın ismi yaşayacak

Geçen hafta bürosunda uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Avukat Hüseyin Bürhan Hayran’ın adı Afyonkarahisar Barosu Kütüphanesi’ne verildi. Kütüphanenin ismi, Avukat Hüseyin Bürhan Hayran Kütüphanesi olarak değiştirildi.

Hayran ailesine karanfil

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla gerçekleştirilen törenin ardından Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, avukatlara karanfil dağıttı. Şahin, törene katılan Hayran ailesine de karanfil takdim etti.

Dualar O’nun için

Törenin ardından Avukat Hüseyin Bürhan Hayran’ın Asri Mezarlık’taki kabrine giden avukatlar, Hayran için dua etti.

Bakmadan Geçme