Avukatlar daima milletin yanında – Kocatepe Gazetesi

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Afyonkarahisar Barosu tarafından çelenk töreni düzenlendi. Tören Kocatepe Parkı Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı'na çelengi Baro Yönetim Kurulu Başkanı Av. Turgay Şahin sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Şahin günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yaptı.AVUKATLARIN ROLÜ BÜYÜKGünümüz itibariyle 400'ü aşkın sayıda avukatla üstlendikleri, binlerce CMK, Adli [&hellip]

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Afyonkarahisar Barosu tarafından çelenk töreni düzenlendi. Tören Kocatepe Parkı Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı’na çelengi Baro Yönetim Kurulu Başkanı Av. Turgay Şahin sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Şahin günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yaptı.
AVUKATLARIN ROLÜ BÜYÜK
Günümüz itibariyle 400’ü aşkın sayıda avukatla üstlendikleri, binlerce CMK, Adli Yardım gö-reviyle Afyon’da bir şeyleri değiştirdiklerine değinen Şahin; “Şehrimizde, bir şeylerin daha iyi olmasını sağlıyoruz, bir şeylerin yoluna girmesini, yolunda gitmesini temin ediyoruz. Ne var ki dükkânımız da elle tutulur gözle görülür bir meta satmıyoruz, ürettiğimiz ve sunduğumuz değeri anlamak için dikkatle bakmak, etkilerini izlemek gerekiyor. Bunların üzerine yüzlerce uzlaştırma görevi ile insanları yargı önüne çıkmadan barıştırıyor, sulh olmaya ikna ediyoruz. Sulh olan, kavgasından vazgeçen, husumetini sürdürmeyen insanlar sizlerin arkadaşı, komşusu, iş ortağı, müşterisi, amiri veya memuru. Bir sabah bu insanları işinde, gücünde güler yüzlü ve huzurlu görüyorsanız; size bir negatif enerji aksetmiyor kavganın, gürültünün bir parçası olmuyorsanız bunda emin olun özveri ile çalışan avukatların rolü çok ama çok büyük. Ama bir şeyler yapmaktan, gayret içinde olmaktan başımızı kaldırıp bunları anlatamadıksa tamam, bunun kabahati de bize ait” dedi.
FERYATLAR KAZANÇ
TALEBİNE İNDİRGENİYOR
Turgay Şahin, arabuluculuk yaparak insanların kendi kendilerine anlaşmasını temin etmek için avukatların kendi bütçelerinden para ödeyip, bunun eğitimini aldıklarını belirtti. Şahin; “Aidat ödeyerek bu iş için kurulan sicile kaydoluyor. Bu da bir ürün olarak dükkân raflarında gözükmüyor, insanlar belki de bu konuda bir düzenleme olduğunun bile farkında değil. Elbette bu konudaki nakısa da bize yani meslek kuruluşu olarak Baromuza aittir. Bıkmadan usanmadan iyilik ve güzellik üreten, adalet dağıtan, adalete erişimi kolaylaştıran meslektaşlarımızın bu çabalarını yeterince anlatamıyoruz, bu konuda eksik kalıyoruz. Derdimizi sadece halkımıza değil devletimize de anlatamıyoruz maalesef. Avukatların sorunlarını dile getirdiğimizde bunu duyacak bir makam, ciddiye alacak bir merci ne yazık ki bulamıyoruz. Yaptığımız ziyaretlerde sorunlar alt komisyonlara aktarılıyor, sitem ve feryatlarımız muhalefet hatta husumet gibi değerlendiriliyor. Feryatlarımız maddi kazanç talebine indirgeniyor” diye konuştu.
MESLEĞİ GÜNCELLEMEK GEREKİYOR
Avukat camiasının meselelerini plaza dili, pasta dilimi benzetmesi ile anlatma yanlışının da yanlış anlaşılmalara sebep olduğunu söyleyen Şahin; “Mesleğimizin kötüye gidişini sadece açılan okullara, artan öğrenci kontenjanına bağlıyor ‘Pastadaki payın küçüldüğünü’ söyleyerek dert yanıyoruz. Oysa pek çok yeni meslek grubu ortaya çıktı, tabir caizse yepyeni pastalar sürüldü piyasaya. Oysa biz kendi ‘pasta’ metaforumuza takıldık, bunu ne geliştirmeyi ne de büyütmeyi başarabildik. Gelinen kötü durumu, kolaycılığa kaçarak yeni aramıza katılan meslektaşlarımıza, bunların hızla artan sayısına bağlamayı tercih ettik. Oysa hukuki güvenliğin en az sağlık hizmetleri kadar hayati olduğunu anlatabilseydik, hukukun hayatın her alanında gerekli ve elzem olduğunu, buna dair hizmet almanın veya edinmenin ne kadar önemli olduğunun kavranmasını sağlayabilseydik bütün dünyada çok önemli bir yer işgal eden hukuki danışma hizmetini yerleştirebilsek ve yaygınlaştırabilseydik bunları konuşuyor olmayacaktık. Mesleğimizi karşı karşıya olduğumuz yepyeni ve bambaşka bir çağın, dünyanın gereklerine uygun olacak şekilde geliştiremedik, yenileyemedik” şeklinde konuştu.
BAROLAR
TARAFSIZ VE GÜVENİLİR OLMALI
Avukatlık mesleğinin derhal yeniden tanımlanması, her türlü hukuki yardımın tek adresi haline getirilmesi gerektiğine değinen Şahin şöyle konuştu: “Baroların tarafsız ve güvenilir merciler olarak kalmasının sağlanması ve bu yönü ile etkinliğinin artırılması, yargının kurucu unsuru olarak yargıda daha çok söz sahibi olmasının önünün açılması gerekiyor. Ama bu günkü halimizle bu rollerin bize verileceğini ummak kuru bir hayalcilikten öte geçmeyecek. Meslektaşlarımızın; kadın ve erkek, genç ve yaşlı tüm avukatların olağanüstü çaba ve fedakârlıklarını hak edecek bir meslek tasarımına, meslek örgütü yapılanmasına, etkin ve yaygın bir hizmet dağıtımına ihtiyaç var. Buna, sadece avukatların değil belki daha çok ülkenin ve milletimizin ihtiyacı bulunmakta. Bu ihtiyacı giderecek, hukukun güçlenmesi, hukukun üstünlüğünün tesisi ve adalete erişimin kolaylaşmasını tesis edecek bir hamle acilen gerekiyor. Sağlık reformunu başarı ile gerçekleştiren ülkemiz adalete erişim devrimini de yapacak güçtedir. Biz avukatlar her daim ülkemizin ve milletimizin yanında, adaletin emrinde ve hizmetindeyiz. Güzel ve aydınlık bir gelecek için her türlü fedakârlığa da hazırız.” Tören günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme