Avukat, suçu sabit olmayan kişileri savunur

Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Eğitimde Kaliteyi Artırma Projesi çerçevesinde düzenlenen Kariyer Günleri'ne katılarak avukatlık hakkında bilgi verdi. İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın'ın da katıldığı toplantıda avukatlığın kamu adına yapılan bir meslek olduğunu söyleyen Şahin, 'Hukuk sisteminde iddia makamı savcılık, savunma makamı avukatlık ve hüküm makamı hakimliktir. Bu üç sac [&hellip]

Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Eğitimde Kaliteyi Artırma Projesi çerçevesinde düzenlenen Kariyer Günleri’ne katılarak avukatlık hakkında bilgi verdi. İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın’ın da katıldığı toplantıda avukatlığın kamu adına yapılan bir meslek olduğunu söyleyen Şahin, “Hukuk sisteminde iddia makamı savcılık, savunma makamı avukatlık ve hüküm makamı hakimliktir. Bu üç sac ayağı hukuk için çok önemlidir” dedi.
HUKUKUN ÜÇ SAC AYAĞI VAR
Demokratik hukuk ülkelerinde avukatlık mesleğinin sürdürüldüğüne dikkat çeken Şahin, “Biz şunu diyebiliyoruz. Bir yerde avukatlık mesleği icra ediliyorsa, o ülkede demokratiklikten ve hukuk devletinden bahsedebiliriz. Çünkü biliyoruz ki savunma hakkı kutsaldır, aynı zamanda insan hakkıdır. Sadece savcı ve hakimin yer aldığı mahkemelerin olduğu ülkeler için demokratik ve hukuk devleti diyemeyiz. Mesleğimiz birçok kuralla sınırlandırılmış. Bir memur gibi davranmamız gereken mesleğe dönüşmüştür. Avukatlık mesleğinin ciddiyetten uzaklaşmasının önlenmesi amaçlanmıştır” diye konuştu.
KESİNLEŞMİŞ HÜKME KADAR MASUM
“Avukat, her suçlunun yanında bulunur mu?” sorusuna cevap veren Şahin, “Devlet, kendisi bir avukat tutacak durumda değil ise bir kamu görevi olarak birisini görevlendirir. Avukat, vekaletini alarak birisini temsil edebilir. Burada ahlaki bir sorun var mı? Hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı oluşana kadar herkes masumdur. Bir kişinin hüküm giymesi için adil şekilde yargılanması gerekir. Avukat, suçu henüz sabit olmayan bir kişiyi savunuyor” şeklinde konuştu.
ALEYHTEKİ BİLGİ SUNULMAZ
Bir öğrencinin “Avukatlar yemin ediyor, ama yalan söylüyor mu” sorusunu da yanıtlayan Şahin, “Yargılama sisteminde sanık, aleyhine olan bir konuyu vermek zorunda değil. Susma hakkı diye bir şey vardır. Avukat, bilerek ya da isteyerek yalan söyleyemez. Ancak savunduğu kişi aleyhindeki belge, bilgiyi de sunmamak görevi vardır. Aleyhteki bilgi ve belgeyi sunmak savcının işidir” dedi. >> Murat ARISOY’un Haberi

Bakmadan Geçme