Avrupa’nın En Büyük Ülkesi Hangisidir?

Avrupa ülkeleri arasında en büyük ülke hangisidir? Coğrafya ve gezi meraklıları bu sorunun yanıtını arıyorlar.

Avrupa, Dünyanın 7 kıtasından birisidir, Asya ile birlikte Avrasya coğrafi ve yerleşim bölgesini oluşturmaktadır. Yaklaşık 10.180.000 kilometrekarelik alanı ile dünya topraklarının yüzde 6,8’ini kapsamaktadır. 746.419.440 milyon kişi yani dünya nüfusunun yüzde 11’ini barındırmaktadır.

AVRUPA 4 BÖLGEYE AYRILIR

Avrupa coğrafi olarak Ural Dağları, Ural Nehri ve doğuda Hazar Denizi’yle sınırlıdır. Güneyinde Kafkas Dağları vardır, Karadeniz ve Akdeniz denizleri, İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı bulunmaktadır. Kuzey batısında Atlantik Okyanusu, kuzeyinde ise Arktik Okyanusu bulunur. Avrupa dört bölgeye ayrılmaktadır: Batı, Doğu, Kuzey ve Güney. Kimi coğrafyacılar beş bölgeye ayırırlar ve beşinci bölge olarakta Orta Avrupa tanımını kullanırlar. Soğuk Savaş döneminde Doğu ve Batı Avrupa olarak ayrılmış kapitalist, Doğu Avrupa ise komünist blok olarak adlandırılmıştır.

AVRUPA DA TOPLAM 64 ÜLKE VARDIR

Avrupa’da toplam 64 ülke vardır. Bunlardan 50’si bağımsız, 8’i bağımlı, 6’sı tanınmamış devlettir. 14 ülkenin adaları vardır, 19’unun iç denizlerle kıyısı, 32’sinin de denizler ve okyanuslarla geniş kıyıları vardır. Beş ülkenin hem Asya hem Avrupa kıtasında toprakları vardır bunlar Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Rusya’dır. Kıbrıs ve Ermenistan hâlen politik ve sosyal tartışmalara neden olan bir konumdadır. 28 devlet Avrupa Birliği’nde, 25 devlet ise NATO’da yer almaktadır. Avrupa Konseyi’nde ise 47 ülke bulunmaktadır. Ülke sınırlarının tamamı Avrupa’da olan ülkeler içinde yüzölçümü en büyük olan ülke Ukrayna’dır. En büyük Avrupa ülkesi Rusya, en küçüğü ise Vatikan’dır.

Bakmadan Geçme