Avrupa'nın en büyük plastik dönüşüm tesisi Sinanpaşa'da
Sinanpaşa'da 50 milyon liralık bir yatırımla kurulan Çevre Pet, Avrupa'nın en büyük, dünyanın da 2'nci büyük plastik dönüşüm tesisi ünvanıyla faaliyet yürütüyor. Çevre Pet'te, ayda 3 bin ton plastik işleniyor Sinanpaşa ilçesinde, dünyadan plastikleri toplayıp dünyaya palistik hammadesi satan önemli bir tesis faaliyet gösteriyor. Berat şirketinin markası olan Çevre-Pet, 110 bin metrekarelik alanda, ayda 3 [&hellip]
Sinanpaşa’da 50 milyon liralık bir yatırımla kurulan Çevre Pet, Avrupa’nın en büyük, dünyanın da 2’nci büyük plastik dönüşüm tesisi ünvanıyla faaliyet yürütüyor. Çevre Pet’te, ayda 3 bin ton plastik işleniyor
Sinanpaşa ilçesinde, dünyadan plastikleri toplayıp dünyaya palistik hammadesi satan önemli bir tesis faaliyet gösteriyor. Berat şirketinin markası olan Çevre-Pet, 110 bin metrekarelik alanda, ayda 3 bin ton plastiği işleyerek farklı ürünlerin hammaddesi hâline getiriyor. Çevre-Pet, Türkiye’nin tüm illerinin yanı sıra Fas, Irak, Tunus, İspanya gibi ülkelerden plastik ve pet atık topluyor. Nakliye ücreti, plastik atığı gönderen kişi ya da kurumlar tarafından karşılanıyor. 50 milyon liralık tesiste işlenen plastik ise, Almanya, İngiltere, İtalya, Yunanistan, Cezayir, Çin, Ukrayna, Ürdün, Yugoslavya, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Bulgaristan, Fransa, Hollanda, İrlanda, İsrail, Litvanya, Mısır, Polonya, Romanya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk’a satılıyor. Çevre-Pet’te işlenmiş plastik ürünlerinin ihracatı, aylık 1000 tonu buluyor. Tesiste, 117 kişi istihdam ediliyor.
AYDA 3 BİN TON İŞLENİYOR
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğrencileri, AKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysel Büyüksağiş öncülüğünde Çevre-Pet’i ziyaret etti. Öğrencilere bilgi veren Çevre-Pet Fabrika Müdürü Şinasi Çevik, “Tesisimiz, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük plastik dönüşüm tesisi. Türkiye’den sayılı firmalarla çalışıyoruz. Hedefimiz ayda 4 bin ton. 4 bin tonluk malzemeyi işlemeyi hedefliyoruz, şu anda 3 bin ton işliyoruz. Plastikler burada belirli işlemlerden geçtikten sonra enjeksiyon firmalarına veriliyor, ekonomiye kazandırılıyor” dedi.
ÇEVREYE EN
BÜYÜK KATKI
Plastik ürünlerin kazınımının önemine dikkat çeken Çevik, “Plastik atıklar doğada en zor dönüşebilen maddeler olması nedeni ile geri dönüşümde kullanılması bir taraftan ekonomik değer üretimine katkı sağlarken diğer taraftan çevre kirliliğinin azaltılması sağlanmış olur.
Firmamız ambalaj atıklarını toplayan lisanslı, lisanssız toplama ayırma tesisleri ile işbirliği içerisindedir. Yapılan iş itibariyle çevresel,ekonomik ve sosyal katma değer yaratılmaktadır. Çevreye duyarlılık,bu noktada önemli bir temel değerimizdir. yeni ürünü ekonomiye kazandırmayı, doğal kaynakların korunmasını, enerji tasarrufu sağlamayı ve atık miktarlarının azaltılmasını amaçlamaktadır” diye konuştu.
MURAT ARISOY