“Avrupalılar, pazar için sömürgecilik yaptı”
Kutü'l-Amare bölgesinin I. Dünya Savaşında Irak cephesinde yer alan önemli savaş alanlarından bir tanesi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Şaban Ortak, 'Hepimizin bildiği gibi konu I. Dünya Savaşı. Bu savaşın en önemli sebeplerinden biri sömürgecilik. Sömürgecilik tarih boyunca hep var zaten. Modern anlamdaki sömürgecilik, coğrafi keşiflerden sonra başlayıp, Sanayi Devriminden sonra vites büyüten, dünyayı işgal etme, [&hellip]
Kutü’l-Amare bölgesinin I. Dünya Savaşında Irak cephesinde yer alan önemli savaş alanlarından bir tanesi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Şaban Ortak, “Hepimizin bildiği gibi konu I. Dünya Savaşı. Bu savaşın en önemli sebeplerinden biri sömürgecilik. Sömürgecilik tarih boyunca hep var zaten. Modern anlamdaki sömürgecilik, coğrafi keşiflerden sonra başlayıp, Sanayi Devriminden sonra vites büyüten, dünyayı işgal etme, dünyayı sömürme hareketi. Tabi, bunda başı çeken de Avrupalılar” diye konuştu. Avrupalıların pazar arayışı için dünyayı sömürdüğünü belirten Ortak, “I. Dünya Savaşının sebepleri arasında devletlerarası rekabet ve bloklaşma, aşırı silahlanma çabaları, milliyetçilik akımının imparatorlukla yönetilen devletlerarasında yayılması, Osmanlı topraklarının paylaşılma istekleri ve dini sebepler vardı” dedi. Irak Cephesinin açılma amaçlarından birinin Irak petrolleri olduğunu söyleyen Ortak, “Cepheyi İngilizler açtı. İngilizler Rusya’ya yardım götürmek istedi. İran topraklarına girmiş olan Osmanlı ordularının, Hindistan sömürgeleri yolunu tehdit etmesini önlenmek istedi” diye konuştu.
Basra Körfezindeki İngiliz Donanmasının taarruzuyla bu savaşın başladığını söyleyen Ortak, sözlerine şöyle devam etti:
“Savaşlarda İngiltere’nin kullandığı kuvvetlerin çoğunluğu İngiliz değil. İngiliz güçlerinin önemli bir kısmı Avustralya’dan, Yeni Zelanda’dan, Kanada’dan gelen askerler. Bu cephede en çok Hintlileri kullanıyorlar. İngilizler çok iyi stratejisttir. İngilizlerin burada en çok Hintlileri kullanma nedeni iklime, coğrafyaya alışık olmaları ve bir de bu bölgede çok uzaktan getirmelerine gerek yok. Yakınlarındaki bir cephe olduğu için burada daha çok Hintlileri kullanmışlardır. Bu bölgede Osmanlı’nın 6. ordusu var. Tahminen toplam sayıları 70-80 bin kişi. İkna edebileceğimizi düşündüğümüz Arap gönüllüleri de katarsak 10-15 bin kişilik bir kuvvet de böyle çıkıyor. Yani burada aslında çok fazla bir gücümüz yok.”