Avrupa'dan Zafer'e ödül
Zafer Kalkınma Ajansı Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği tarafından ödüle layık görüldü   Şehir Ödülleri 2020 kapsamında 'Yılın Kalkınma Ajansı' ödülünü alan Zafer Kalkınma Ajansı, bu kez de uyguladığı AB projesi (ZAFER-İN: TR33 Bölgesi'ndeki İşverenlerin ve İşçilerin Uyum Yeteneğinin Artırılması Operasyonu) ile Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği (EURADA) tarafından ödüle layık görüldü. Ödül, 22 Nisan 2021 tarihinde [&hellip]
Zafer Kalkınma Ajansı Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği tarafından ödüle layık görüldü
Şehir Ödülleri 2020 kapsamında “Yılın Kalkınma Ajansı” ödülünü alan Zafer Kalkınma Ajansı, bu kez de uyguladığı AB projesi (ZAFER-İN: TR33 Bölgesi’ndeki İşverenlerin ve İşçilerin Uyum Yeteneğinin Artırılması Operasyonu) ile Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği (EURADA) tarafından ödüle layık görüldü. Ödül, 22 Nisan 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirilen törenle takdim edildi.
Ödül töreninde konuşan Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Ajans faaliyetleri hakkında bilgi vererek bu ödülü getiren ZAFER-İN Operasyonu hakkında paylaşım yaptı.
Veli Oğuz konuşmasında “ZAFER-İN Operasyonu ile TR33 Bölgesi’nde iş gücü açığı oluşan sektörlerde istihdam edilmek üzere insan kaynağının geliştirilmesi, kurum ve kuruluşların insan kaynağı kapasitelerinin artırılması amaçlanmıştır. Bölgedeki insan kaynaklarının geliştirilmesi konusunda kurumlar arası iş birliğini sağlamak amacıyla 44 yerel paydaşın katılımıyla Bölgesel İnsan Kaynakları Geliştirme Merkezi (BİGEM) kurulmuştur. Operasyon kapsamında bölgede belirlenen rekabetçi 9 sektörde işveren ve çalışanlarla sektör uzmanları tarafından yüz yüze toplamda 750 adet anket düzenlenmiştir. Eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve eğitim programlarının hazırlanmasıyla beraber 3.000’e yakın KOBİ çalışanına, 500’ü aşkın KOBİ işverenine, 600 kamu çalışanına toplam 11.000 adamxgün eğitim düzenlenmiş, 64 KOBİ’ye danışmanlık hizmeti sağlanmıştır. Ayrıca proje kapsamında üniversite konferansları, uluslararası çalışma ziyaretleri gibi çok fazla faaliyet icra edilmiştir. Ajans, gerek teknik destek gerek mali destek mekanizmalarıyla projenin sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Teknik Destek Programı kapsamında kaynak verimliliği, yalın üretim, aile anayasası, dış ticaret, dijital dönüşüm, kalite yönetimi, kurumsallaşma, kümelenme, markalaşma, ürün geliştirme gibi konularda hem kamunun hem de özel sektörün eğitim/danışmanlık ihtiyaçları karşılanmaktadır.” dedi.
Veli Oğuz şunları söyledi:”ZAFER-İN Operasyonu kapsamında bölgenin uzun vadede katma değerli üretim yapılabilecek ve gelişme potansiyeli yüksek sektörleri belirlenmiş ve bu sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışan havuzunun oluşturulması adına çalışmalara başlanmıştır. Bu bağlamda kurgulanan Mesleki Eğitim Sonuç Odaklı Programı (MESLEK SOP) ile bölge ekonomisine yön verecek üreten bireyler yetiştirilebilmesi için genç yaşlardan itibaren eğitimi destekleyici, iş gücü arz ve talebini uyumlandırmayı sağlayan yeni modeller oluşturulması; bu sayede de bölge ekonomisi için kritik öneme haiz sektörlerde uzun vadeli nitelikli personel istihdamının sağlanması amaçlanmaktadır.
Nitelikli iş gücü havuzu oluşturabilmek adına sektörel önceliklendirme yapmak oldukça önemlidir. Bu bağlamda bölgede gelişme potansiyeli yüksek, katma değer yaratacak sektörler Zafer-İN kapsamında 9 adet olarak tespit edilmiştir. Belirlenen bu ana 9 sektörde MESLEK SOP kapsamında nitelikli bir iş gücü havuzu oluşturulması planlanmaktadır. Ayrıca Ajansın geçmiş dönemlerde yürüttüğü çalışmaların ortaya çıkardığı ve İmalat Sanayisinde Teknolojik Dönüşümün Sağlanması Sonuç Odaklı Programı (TEKNO SOP) kapsamında önceliklendirilen sektörlerde de yine kapasite oluşturulabilmesi adına MESLEK SOP kapsamında destekler sağlanacaktır. Bu alanlarda yürütülecek faaliyetler ile hem bölgenin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün oluşturulması adına önemli bir adım atılmış olacak hem de bölge sanayisinin uzun vadede daha rekabetçi bir hale dönüştürülmesi sağlanacaktır.