• Haberler
  • Genel
  • Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi Uygulanıyor

Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi Uygulanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Afyonkarahisar'ıın bir bölümünü de kapsayan Burdur Havzası'nda Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi'ne göre çalışma yapıldığını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki su yönetimi için önemli adımlar atıldığını duyurdu. Genel Müdürlük’ten yapılan açıklamada, “22 Ağustos 2024 tarih ve 32640 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kurullarının Görevleri İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile Havza Su Kurullarının görevleri ve çalışma usul ve esasları tanımlanmış ve buna istinaden 25 Nehir Havzasında Havza Su Kurullarının teşkil edilmesi faaliyetlerine başlanmıştır.

Havza Su Kurulları toplantıları öncesinde havza içerisinde bulunan illerin İl Su Kurulları toplantıları tamamlanmış; toplantılarda illerde su yönetimine ilişkin olarak öne çıkan hususlar değerlendirilerek havza su kurulu gündemine taşınması gerekli görülen konular belirlenmiştir.

 25 nehir havzasından biri olan Burdur Havzası, Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 8,035’ü kadar Burdur Havzasının yüzölçümü 6 bin 296,11 kilometrekare olup, havza sınırları içerisinde kalan iller içerisinde alansal olarak en büyük pay yüzde 55 ile Burdur iline aittir.

Burdur’u sırasıyla yüzde 19 ile Isparta, yüzde 16 ile Afyonkarahisar, yüzde 9 ile Denizli, yüzde 1 ile Antalya takip etmektedir.” denildi. 

BİRÇOK ÇALIŞMA YAPILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye yıllık ortalama alansal yağış miktarı 573.4 mm iken Burdur Havzası yıllık yağış ortalaması yaklaşık 443,5 mm olup; son 12 aylık yağış ortalaması 366,41 mm olarak gözlemlenmiştir.

2023 yılı Türkiye ortalama sıcaklığı 15,1 °C iken Burdur Havzası yıllık ortalama sıcaklığı 12,9 oC’ dir Burdur havzası önemli su kaynaklarına aşağıdaki görselde yer verilmiştir. Burdur Havzası Nehir Havza Yönetim Planı, havzadaki su kaynaklarının kalite ve miktar açısından korunması ve iyileştirilmesi maksadıyla Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi’ne uygun olarak hazırlanmıştır.

Burdur Havzası için su kaynaklarının havza ve alt havza ölçeğinde, her sektörün gelecekteki su talebi belirlenmiş, arz-talep dengesi göz önüne alınarak adil bir şekilde tahsis planı hazırlanmıştır.

Burdur havzasında, arıtma tesislerinde arıtılan atıksuların uygun kaliteye getirildikten sonra tekrar kullanımına yönelik “Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatiflerinin Değerlendirilmesi Projesi” kapsamında 2 atıksu arıtma tesisi ve 4 adet sulama tesisi özelinde ön fizibilite raporu hazırlanmıştır.

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi’ne uygun olarak, havza ölçeğinde taşkın riski taşıdığı öngörülen yerlerde hazırlanan taşkın tehlike haritaları ve taşkın risk haritaları ile alınması gerekli tedbirleri ihtiva eden Taşkın Yönetim Planı, 2019 yılında tamamlanmıştır.

Burdur Havzası Taşkın Yönetim Planının güncellenmesi çalışmaları 2024 yılı sonunda başlaması hedeflenmektedir. Burdur Havzası Kuraklık Yönetim Planı kapsamında kuraklık analizleri, iklimsel ve hidrolojik çalışmalar, sektörel etkilenebilirlik analizleri ile kuraklık haritaları kullanılarak muhtemel kuraklık risklerinin olumsuz etkilerinin azaltılması ve kuraklık problemlerinin çözümüne yönelik olarak tedbirler belirlenmiştir.”

Bakmadan Geçme