• Haberler
  • Genel
  • Avrasya Sirki, yeniden geliyor – Kocatepe Gazetesi

Avrasya Sirki, yeniden geliyor – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Belediyesi kültürel etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. Türkiye'nin ilk uluslararası sirki olan Avrasya Sirki Afyonkarahisar Belediyesi Kültür etkinlikleri kapsamındaki gösterilerine 10 Eylül 2010 tarihinde Kültürpark ve Fuar Alanında başlayacak. Gösteriler 10 Eylül-19 Eylül 2010 tarihleri arası 10 gün süreyle izleyicinin karşısına çıkacak Avrasya Sirkinin aslanlar, kaplanlar vahşi hayvan gösterileri, akrobatlar, palyaçolar, sihirbazlar ve dünyaca [&hellip]

Avrasya Sirki, yeniden geliyor

Afyonkarahisar Belediyesi kültürel etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. Türkiye’nin ilk uluslararası sirki olan Avrasya Sirki Afyonkarahisar Belediyesi Kültür etkinlikleri kapsamındaki gösterilerine 10 Eylül 2010 tarihinde Kültürpark ve Fuar Alanında başlayacak. Gösteriler 10 Eylül-19 Eylül 2010 tarihleri arası 10 gün süreyle izleyicinin karşısına çıkacak

Avrasya Sirkinin aslanlar, kaplanlar vahşi hayvan gösterileri, akrobatlar, palyaçolar, sihirbazlar ve dünyaca ünlü sirk sanatçılarının sunacakları muhteşem gösteriler 10 Eylül 2010 Cuma günü saat 21.00’da başlayacak. Avrasya Sirki Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yağcızeybek yaptığı açıklamada; “http://m.kocatepegazetesi.com/”Sirk kültürü ülkemiz coğrafyasında tarih öncesi dönemlerden bu yana var olagelmiştir. Bugün dünyada ulaşılan sirk sanatlarındaki mevcut seviye ve birikimin en önemli nedeni Osmanlı döneminde gerçekleştirilen halk şenliklerinde uygulanan üst düzey gösteri metod ve tekniklerle sirk sanatlarının bir zirve yaşaması ve 16. yüzyıldan itibaren bu birikimin dünyaya yayılmasıdır.Bunun en somut örneklerinden biri, gösterilerini Avrasya Sirkinde sürdüren ve “Dünyanın en genç aslan terbiyecisi” unvanına da sahip olan Mısırlı Hamada Kouta’nın bundan 180 yıl önce Mısıra yerleşmiş bir Türk gösteri kolu ağası Hasan Beyin torunu olmasıdır. 19. yüzyılın sonlarında oyuncu kollarının dağılması ile dünyanın bir çok ülkesine dağılan gösteri sanatçıları ve Türk Canbazları, gittikleri tüm ülkelerde kurulan sirklerin öncüleri olmuşlardır.
Türkiye’nin ilk uluslararası sirki olan Avrasya Sirki olarak, en az 3-4 bin yıldır Anadolu’da sergilenen ve Osmanlı döneminde zirveye ulaşan, yaklaşık beş yüz yıl boyunca da bir meslek kuruluşu olarak var olan; canbazlık, hokkabazlık, madrabazlık gibi öz tiyatromuzun önemli bir unsuru ve soyut kültür mirasımız olan bu geleneksel halk sanatlarımızın “jonglör, illizyonist, acrobat” adları ile bir Avrupa kültürü olarak algılanmasının ve ancak Avrupa sirklerinde uygulanabilen sanat dalları olarak görülmesi yanılgısını değiştirmek istiyoruz. Halkımızın geleneksel sirk ve gösteri sanatlarına ‘kolayca ve ucuzca’ ulaşmalarını sağlayarak sirk sanatlarını tüm halkımıza tanıtmak ve ülkemize özgü bir sirk kültürü oluşturmak, kamuoyunda sürekli hale gelecek bir sirk ve şenlik talebi oluşturarak bu talep ile yerel yönetimlerin sirk sanatlarına lojistik desteğini yükseltmek amacıyla yerel yönetimlerle işbirliği içinde Avrasya Sirki gösterilerini düzenlemekteyiz. Avrasya Sirki olarak üstlendiğimiz sosyal projeler ve faaliyet anlayışımız gereği, sirk kültürümüzü genç kuşaklara tanıtmak ve ilgiyi her geçen gün daha da yükseltmek esas amacımızdır”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi.
Avrasya Sirki Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yağcızeybek “http://m.kocatepegazetesi.com/”Avrasya Sirkini Afyonkarahisar Belediyesi Kültür Etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar’a davet ederek çocuklarımızın ve halkımızın şenlenmesine imkan tanıyan katkı ve destekleri için Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a ve Afyonkarahisar Belediyesi yetkilileri ve çalışanlarına, desteğini esirgemeyen tüm sanat dostlarına teşekkür ederiz”http://m.kocatepegazetesi.com/” diyerek; gösterilerin 10 Eylül -19 Eylül 2010 tarihleri arasında Çarşamba-Perşembe ve Cuma günleri saat 21.00’da, Cumartesi ve Pazar saat,16.00’da ve 21.00’da devam edeceği bilgisini aktardı.

Bakmadan Geçme