Avcı böcekler görevde – Kocatepe Gazetesi
Ormanlara zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadeleyi sürdüren Bakanlık ürettiği avcı böcekleri ormanlara salıyor. 2003 yılından bu yana 7 milyon 525 bin adet avcı böcek üretimini gerçekleştirerek ormanlara bırakan Bakanlık diğer biyolojik mücadele yöntemlerini de uygulayarak tabii dengenin korunmasını sağlıyor.BÖCEKLER YILLIK 300-400 BİN METREKÜP AĞAÇ KURUTUYORÜlkemizde böcek, mantar ve diğer canlıların meydana getirdikleri zararlar içerisinde [&hellip]
Ormanlara zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadeleyi sürdüren Bakanlık ürettiği avcı böcekleri ormanlara salıyor. 2003 yılından bu yana 7 milyon 525 bin adet avcı böcek üretimini gerçekleştirerek ormanlara bırakan Bakanlık diğer biyolojik mücadele yöntemlerini de uygulayarak tabii dengenin korunmasını sağlıyor.
BÖCEKLER YILLIK 300-400 BİN METREKÜP AĞAÇ KURUTUYOR
Ülkemizde böcek, mantar ve diğer canlıların meydana getirdikleri zararlar içerisinde böcek zararları önemli bir yer tutuyor. Zararlı böceklerin üreme enerjileri çok yüksek olduğundan uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tehdit edebiliyor. Orman yangınlarından 5 kat daha fazla tahribat oluşturan zararlı böceklere karşı faydalı böcekler korunuyor. Böcek zararından dolayı yıllık ortalama 300-400 bin m3 ağaç kuruyor, bu rakam böcek popülasyonunun yoğun olduğu durumlarda 1 milyon metreküpün üzerine çıkıyor. Bu sebeple yararlı böcekler laboratuvar ortamında çoğaltılıyor ve ayrıca karışık meşçereler kurmak suretiyle de ormanlarımız zararlı böceklere karşı dayanıklı hale getiriliyor.
2003 yılından bu yana 54 laboratuarda 7 milyon 525 bin adet avcı böcek üreten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu böcekleri 631 bin hektarlık orman alana bırakarak zararlı böceklerle mücadele faaliyetlerini sürdürüyor.
AVCI BÖCEKLER İHTİYACA GÖRE ÜRETİLİYOR
Bu çalışmaları değerlendiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu yangınlarla mücadele eden orman teşkilatının zararlı böceklerle de mücadele ettiğini ve bu konuda gayet başarılı işler yaptığını kaydetti. Biyolojik mücadele yöntemlerinin en önemli ayağını oluşturan avcı böcek üretiminin Türkiye’de 54 adet laboratuvarda yürütüldüğü bilgisini veren Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, dönemsel ihtiyaca göre üretim planlaması yapıldığını ve üretilen avcı böceklerin ormanlara salındığını söyledi. Ormanları korumak maksadıyla yapılan bu biyolojik mücadele çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini de belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu faaliyetler esnasında tabii dengeyi de gözettiklerini vurguladı. (Kocatepe Haber Merkezi)