Atıksu ile verim, en az 14 kat artacak

Afyonkarahisar Belediyesi Atıksu Arıtma Birliği, atıksuyun yararlı bir şekilde kullanılabilmesi için proje hazırladı. Doğu Avrupa Çevre İşbirliği Şartı çerçevesinde Avrupa Birliği ülkesi olan Hollanda Hükümeti tarafından desteklenecek projede, ilk aşamada 2 bin 700 dekarlık alan, atıksuyun arıtılması usülüyle sulanacak. Projenin uygulanmasından sonra en az 14 kat verim artışı bekleniyor Hollanda ile Türkiye arasındaki 400’üncü barış [&hellip]

Atıksu ile verim, en az 14 kat artacak

Afyonkarahisar Belediyesi Atıksu Arıtma Birliği, atıksuyun yararlı bir şekilde kullanılabilmesi için proje hazırladı. Doğu Avrupa Çevre İşbirliği Şartı çerçevesinde Avrupa Birliği ülkesi olan Hollanda Hükümeti tarafından desteklenecek projede, ilk aşamada 2 bin 700 dekarlık alan, atıksuyun arıtılması usülüyle sulanacak. Projenin uygulanmasından sonra en az 14 kat verim artışı bekleniyor

Hollanda ile Türkiye arasındaki 400’üncü barış yılından Afyonkarahisar kazançlı çıkacak. Hollanda Hükümeti’nin Doğu Avrupa Çevre Şartı çerçevesinde Türkiye ve Sırbistan’ı destekleme kararından sonra Afyonkarahisar Belediyesi Atıksu Arıtma Birliği, harekete geçti. Birlik, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin de faaliyete geçmesinden yararlanarak arıtılmış atıksuların tarımsal arazilerde kullanılmasını öngören bir proje geliştirdi. Kabul edilen projenin ardından 2 bin 700 dekarlık bir alanın arıtılan atıksu ile sulanması öngörülüyor. 2 yıl sürecek projenin ikinci aşamasında ise arıtılan atıksu ile sulanan alanın 4 bin dekara çıkması planlanıyor.
78 BİN LİRADAN
1 MİLYON LİRAYA
Afyonkarahisar Belediyesi Atıksu Arıtma Birliği Müdürü Övgü Coşkun, atıksuların tarım alanlarında kullanılmasının, ürün verimliliğini artıracağını söyledi. Coşkun, “Atıksuyun tarım arazisinde kullanılması projesi 2 yılı kapsayacak. Bu süre içinde ekilen ürünler ve alınan verim, bir sonraki ürün ve verim de görülecek. Bu proje, başarılı olması hâlinde diğer il ve ilçelere de örnek olacak. Şu anda kuru ürün üretilen arazide, atıksunun kullanılmasının ardından sılaşlık mısır, patates, şeker pancarı, yonca ekilebilecek. Şu anda 2 bin 700 dekarlık araziden 78 bin lira kazanılırken, atıksu sulaması başladıktan sonra daynı araziden elge edilen gelir 1 milyon lirayı bulabilecek” dedi.
TOPRAĞIN MİNERAL
İHTİYACI KARŞILANACAK
Atıksuyun toprak ve ürünün mineral ihtiyacını karşılaması nedeniyle tercih edilebilir olduğuna dikkat çeken Övgü Coşkun, “Tarımsal sulamada kalsiyum, potasymu ve diğer mineraller toprağı besliyor. Bu yöntemle, 14 kat gelir artışı hedefleniyor. Burası eğitim üssü olacak. Türkiye’de başarı kazandıktan sonra Ortadoğu ve Orta Asya’da da bu proje hayata geçirilecek” diye konuştu.
GÜNLÜK
25 BİN
METREKÜP SU
Afyon Kocatepe Üniversitesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Afyon-Konya Karayolu’nda geniş bir arazisinin bulunduğunu belirten Coşkun, İleri Biyojik Atıksu Tesisleri’nden sulama kollektörleri vasıtası ile araziye atıksu getirileceğini kaydetti. Atıksuyun arıtıldıktan sonra bölgedeki Akarçay’a verilmesi yerine bir havuz oluşturulacağını, bu havuzdan kollektöre su verileceğini belirten Coşkun, “Proje, günlük 25 bin metreküp su baz alınarak hazırlandı. Bizim 80 bin metreküpe kadar su arıtma kapasitemiz var. Haziran-Temmuz-Ağustos’ta kuraklık başlıyor. O dönemlerde 25 bin metreküp su arıtılacağı olarak hesaplandı. Buna bizim evde çektiğimiz sifon, Organize Sanayi’nin bir kısmında kullanılan su dahil. Afyonkara-hisar’da kış mevsiminin sert geçmesi nedeniyle tarım da Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılıyor” ifadelerini kullandı.

MURAT ARISOY

Bakmadan Geçme