Atatürk'ün Karargâhı yeniden restore edilecek

Başkomutan Meydan Muharebesinin planlandığı ve taarruz emrinin verildiği yer olan Zafer Müzesi Cumhuriyet öncesi mimari yapısına kavuşacak Bilindiği üzere 27 Ağustos 1922 tarihinde Afyonkarahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşuna müteakip Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü ve Garp Cephesi Harekât Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu Zafer Müzesinde kalmış, bu binayı karargâh [&hellip]

Başkomutan Meydan Muharebesinin planlandığı ve taarruz emrinin verildiği yer olan Zafer Müzesi Cumhuriyet öncesi mimari yapısına kavuşacak

Bilindiği üzere 27 Ağustos 1922 tarihinde Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşuna müteakip Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü ve Garp Cephesi Harekât Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu Zafer Müzesinde kalmış, bu binayı karargâh olarak kullanarak, Başkomutan Meydan Muharebesi’nin planlarını da burada yapmışlardı.
98 yıl süreyle tüm ihtişamıyla Afyonkarahisar şehir merkezinde tarihi dokusunu koruyan bir ulusun ölüm kalım savaşı verdiği döneme ait olan Zafer Müzesi yılların verdiği yıpranmışlık sonrası güçlendirme çalışmalarına ihtiyaç duymuştu.
RESTORASYON PROJESİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ
Teknik ekiplerin binada yaptıkları inceleme sonrası restorasyon projesinde değişiklik yapılması gerektiğine karar verildi. Binanın cumhuriyet öncesi mimarı yapıyı yansıtması için yeni bir restorasyon projesi hazırlanması, röleve ve güçlendirme projelerinin hazırlanması için ihale işlemleri tamamlandı. 16.01.2020 tarihinde projeleri hazırlayacak firma ile sözleşme imzalandı. Sözleşmeye göre proje için 150 takvim günü belirlendi. Proje tamamlandığında restorasyona yönelik ihale çalışması yapılacak ve tarihi Zafer Müzesi, Cumhuriyet öncesi mimari yapısına yeniden kavuşacak. Binada iç mekan düzenlemesi de yapılacak ve o dönemde kullanılan materyallerle zenginleştirilerek dönemi yansıtan bir müze haline getirilecek.
RESMİ KURUMLAR KULLANMIŞTI
Afyonkarahisar Valiliği’nden yapılan açıklamada, genel hatları ile neo-klasik özellik taşıyan Zafer Müzesinin, plan itibariyle de tipik Anadolu evleri tarzında (orta hayat denilen büyük bir sofa, yanlarında bu sofaya açılan odalar) olduğu belirterek, “Zemin katında 10 oda, 1 toplantı salonu ve sahnesi, üst katta 9 oda ve sergi salonundan oluşan müzede, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve Tevfik Bıyıkoğlu anısına düzenlenen odalar sergilenmektedir. 1930’lu yıllara kadar “Afyon Belediye Binası” olarak hizmet veren Zafer Müzesi, yeni Belediye binasının tamamlanması ile “Emniyet Müdürlüğü’ne” tahsis edilmiştir. Bina, 1985 yılında Milli Emlak Müdürlüğü’nce “Zafer Müzesi” olmak üzere, Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğü’ne tahsis edilmiştir.” denildi.

Bakmadan Geçme