Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ATATÜRK VE CHP

CHP içindeki gruplar “Atatürk” üzerinden kavgaya tutuştu son günlerde. CHP’de “10 Aralıkçılar” olarak bilinen grubun öncüsü İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun, katıldığı bir programda yaptığı konuşmada Atatürk yerine ‘Gazi Mustafa Kemal’ ifadelerini kullanması tartışmaların fitilini ateşledi. Kaftancıoğlu, neden ‘Atatürk’ demediği sorulunca da “Kendimi ait hissettiğim bir ifade olduğu için Atatürk yerine Gazi Mustafa Kemal demeyi tercih ediyorum” ifadelerini kullandı.
CHP’de son günlerde başlayan tartışmanın ucu aslında 2005 yılına kadar dayanıyor. CHP’nin ‘Atatürkçü’ kendi deyimleri ile ‘statükocu’ duruşundan rahatsız olan bir grup solcu 10 Aralık 2005’te bir otelde bir araya gelmişti. CHP’ye alternatif bir ‘sol blok’ oluşturmak isteyen gruba 10 Aralık Hareketi adı verilmişti. Yeni bir anayasa çalışması da yapan grup anayasadan ‘Türk’ ifadesinin çıkarılmasını ve federatif bir yapı kurulmasını talep ediyordu. Ancak o dönemin Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ustaca hamleleri ile boşa çıkarılan bu hareket, ‘lider ve anlayış değişimi’ amacıyla CHP’de etkin olmaya başlamıştı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olması ile de “10 Aralıkçılar” ağırlığını hissettirmeye başlamıştı. Daha sonra Genel Başkan Yardımcılığına kadar yükselen Oğuz Kaan Salıcı ve Canan Kaftancıoğlu da ‘10 Aralıkçı’ların önemli isimleri arasında yer alıyordu.
Zaman zaman parti içindeki ‘Atatürkçü’ blok ile güç denemelerine girişen 10 Aralıkçılar, son birkaç ayda mücadelelerini iyice açığa döktüler. Kaftancıoğlu 25-26 Temmuz’da gerçekleştirilen parti kurultayında Atatürkçü bloğun önemli isimleri Tuncay Özkan ve Yıldırım Kaya’nın Parti Meclisi’ne seçilmemesi için çalıştı ve başardı. Kaftancıoğlu verdiği mücadeleyi de gizlemeyerek ‘Seçilmemeleri için elimden geleni yaptım” dedi.

 

TARTIŞMALARIN GÖLGESİ AFYON’A DA YANSIYOR

 

CHP içindeki bu tartışmaların gölgesi Afyonkarahisar’a düşmüyor değil. CHP İl yönetimi ile Milletvekili ve diğer teşkilat mensupları arasındaki tartışmaları, gerilimi, sıkıntıları bilmeyen yok aslında. Onlar başka bir yazının konusu olsun…
CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz’ün Canan Kaftancıoğlu ve ekibine yakın olduğu, “sol” meselesinde CHP’nin görüşlerinin dahi Görgöz’ü pek tatmin etmediği biliniyor/gözlemleniyor.
***
Zafer Haftası’nda Kocatepe zirvesinden sosyal medya aracılığıyla çağrıda bulunan ve Atatürk’ün “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri” emrini Kocatepe’den verdiğini söyleyen CHP il Başkanı Yalçın Görgöz’ü bu köşeden eleştirmiştik.
Şöyle demiştik:
Dün bir siyasi parti il başkanımızın Zafer Yürüyüşü’ne davet amaçlı video paylaşımını gösteren hemşehrimiz dikkatimizi çekti. “Yanlış” dedi.
Evet. Davet amaçlı video kaydında kullanılan tarihi bilgiler yanlıştı. Maksat bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. O nedenle tarihi hatayı düzeltelim:
Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarihe geçen “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir… İleri!” emrini 26 Ağustos 1922’de Kocatepe sırtlarından vermemiştir. Bu tarihi emir, Sakarya Meydan Muharebesi sonrası TBMM tarafından “Gazi” ve “Müşir (mareşal) ünvanları verilen Mustafa Kemal Paşa tarafından Büyük Taarruz’un ardından, Yunan kuvvetlerinin Dumlupınar civarında “kurt kapanı”na kıstırılıp imhasının ardından, Zafertepe’den, 30 Ağustos 1922 günü verilmiştir.
***
Her ne kadar biz bu eleştiride kişisel algılanmaması için “isim-adres” vermemiş olsak da yaptığımız eleştiri CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz’ü rahatsız etmiş olmalı. Bizim bu eleştirimizden kısa bir süre sonra, CHP ile basın mensuplarının haberleşmesine vesile olan whatsapp grubundan “Yerel basına yönelik bir sitem” paylaştı CHP il Başkanı Yalçın Görgöz.
O güne kadar kendilerine dair yayınlanan haberler için Afyonkarahisarlı basın mensuplarına bir teşekkür etmeyi dahi akıl edemeyen CHP İl Başkanı, aklınca 30 Ağustos akşamı gerçekleştirilen Fener Alayı organizasyonunu gazetelerinde kullanamayan yerel basına tepki koyuyordu. Şöyle diyordu Görgöz:
“CHP İl Başkanlığı olarak büyük bir haz ve heyecanla kutladığımız “Milli” Bayramımızın şu ana kadar yerel (yazılı) basınımızda yer almamış olması bizleri ve değerli hemşerilerimizi ziyadesiyle üzmüştür.
Değerli basınımıza, Türkiye’nin varlığında çok önemli yeri olan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına gösterdiği “hassasiyet” için teşekkür ederiz.”
***
O gün için cevap vermeye değer görmesek de, “Bunlar ya okuma yazma bilmiyorlar, ya da dünyadan haberleri yok. Tüm yazılı basın günlerdir Zafer Haftası’nı yazarken, böylesi bir sitem de neyin nesi” diyerek geçiştirsek de, bugünlerde CHP içinde yaşanan “Atatürk” içerikli tartışmaları görünce yeniden hatırladık o sitemi ve yazdıklarımızı.
Bu sitemin bizim CHP İl Başkanı’na “Atatürk” içerikli uyarımız sonrası gelmesi dikkatimizi artırmamıza vesile oldu. Biz o zaman “Atatürk ve tarih” konusundaki bir yanlışlığı düzeltmeye çalışırken, sözlerimizin CHP’nin içindeki “Atatürk” hassasiyetine dokunacağını, Görgöz ve yakın olduğu Kaftancıoğlu ekibini rahatsız edeceğini düşünememiştik. “Doğru bilgi” hassasiyetimiz meğerse CHP’deki bazı sinir uçlarına dokunmuş. Şimdi manzarayı daha iyi görebiliyoruz.
Olsun… Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e olan sevgimiz, saygımız, muhabbetimiz, minnet ve şükran duygularımız böylesi tartışmalardan beridir. CHP’liler, Görgöz ya da herhangi birisi ne derse desin. Allah, Atatürk ve onunla beraber bize bugünleri hediye eden tüm ecdadımızdan razı olsun.

 

ZEYBEK İLE CENGİZ “ATATÜRK” TABELASINI ASARLAR

 

CHP içerisindeki “Atatürk” tartışmaları Atatürk ve şehrimizle ilgili bir başka konuyu düşürdü zihnimize. Malumunuz olduğu üzere İzmir yolu girişinden yani Kadayifcioğlu kavşağından başlayıp, Travers Fabrikası önündeki Şeyh Şamil Bulvarı’na kadar uzanan Afyonkarahisar’ın en önemli caddelerinden birisinin ismi Atatürk Bulvarı’dır. Atatürk Bulvarı üzerinde, Jandarma Komutanlığı önünde bir alt geçit inşa edildi ve ismi de Atatürk Altgeçidi olarak belirlendi geçen dönem.
Şimdi bu cadde üzerinde yayaların kullandığı eski üst geçit yıkılarak yerine yenisi yapılıyor. Bu üst geçit için Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Veli Cengiz’in, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e “Üstgeçidimize de Atatürk Üst Geçidi ismini verelim. Bu güzergahtaki bulvar, alt geçit ve üst geçitlerdeki isim bütünlüğünü tamamlayalım” önerisinde bulunduğunu biliyoruz.
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in de bu öneriye sıcak baktığını öğrendik Veli Cengiz Hoca’dan. CHP’liler “Atatürk” üzerinden kendi siyasi emellerini tatmin etmeye çalışırken, AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ile ADD Başkanı Veli Cengiz yeni yapılan üst geçite “Atatürk” tabelasını taksınlar da görün siz.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER