'Atamalarda kontenjan artırımına gidilmeli'
Saadet Partisi Gençlik Kolları Başkanı Yardımcısı Mevlüt Yeşil, kamu atamalarında ülke ihtiyacını karşılayacak şekilde kontenjan artırımına gidilmesi gerektiğini söyledi   Saadet Partisi Gençlik Kolları Başkanı Yardımcısı Mevlüt Yeşil, ataması yapılmayan üniversite mezunları, mülakat ve güvenlik soruşturması ile ilgili düzenlediği basın toplantısında iktidara çağırıda bulundu. 'ÜNİVERSİTE MEZUNLARI KYK BORCU İLE BAŞ BAŞA KALIYOR' Türkiye İstatistik Kurumu'nun [&hellip]
Saadet Partisi Gençlik Kolları Başkanı Yardımcısı Mevlüt Yeşil, kamu atamalarında ülke ihtiyacını karşılayacak şekilde kontenjan artırımına gidilmesi gerektiğini söyledi
Saadet Partisi Gençlik Kolları Başkanı Yardımcısı Mevlüt Yeşil, ataması yapılmayan üniversite mezunları, mülakat ve güvenlik soruşturması ile ilgili düzenlediği basın toplantısında iktidara çağırıda bulundu.
“ÜNİVERSİTE MEZUNLARI KYK
BORCU İLE BAŞ BAŞA KALIYOR”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine değinerek 2019’da işi olmayanların yüzde 25’ini gençlerin oluşturduğunu ve bu gençlerden 684 bin 889’unun ise diplomalı işsiz olarak kayıtlara geçtiğini belirten Yeşil, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) sisteminde kayıtlı Lisans mezunu işsiz sayısı 664 bin, Yüksek Lisans mezunu işsiz sayısı 20 bin, doktoralı işsiz sayısı 889 dir. Üniversiteli; mezun olduktan sonra sadece işsizlik değil, aynı zamanda KYK borcu ile de baş başa kalıyor. Öğrenciyken bir geliri olmayan genç, devletin sağladığı öğrenim kredisine ihtiyaç duyuyor. Böylece üniversiteden borçlanmış olarak mezun oluyor. Faizlerle birlikte bu borç kısa sürede işsiz bir gencin ödeyemeyeceği boyutlara ulaşıyor.” dedi.
“ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA
ÇALIŞAN MÜHENDİSLER VAR”
Yeşil, üniversite mezunlarının kendi alanlarında iş bulamadıklarını ifade ederek, “Ön Lisans sınavına başvuru 801.095 iken 2018/2 atamasında yapılan Ön Lisans ataması 350’dir. Lisans KPSS sınavına başvuru 1.234.487 iken atama ise 1.178’dir. Yani Lisans atama oranı tam binde bir ve Ön Lisans ise tam on binde dörttür. Hal böyleyken çeşitli bölgelerdeki okulların branş öğretmen ihtiyacı, hastanelerin doktor, hemşire, odyometrist, diyetisyen ve diğer bir çok alandaki sağlık personeli ihtiyacı, sosyal hizmet merkezlerinin sosyal hizmet uzmanı ihtiyacı, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin fizyoterapist, özel eğitim ve rehabilitasyon öğretmeni ihtiyacı, kamu kurumlarına alakasız bölümlerden yapılan atamalar sonucu açıkta kalan 450 binden fazla İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri mezunu, neredeyse asgari ücretin altında maaş alarak çalışan mühendisler bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.