- Haberler
- Kültür Sanat
- Ata Yurt'tan 40 Fotoğraf Bu Sergide
Ata Yurt'tan 40 Fotoğraf Bu Sergide
Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Dr. Öğretim Üyesi̇ Yavuz Özer, 2024 yılında Kırgızistan'da gerçekleştirdiği 'Gökbörü' projesi kapsamında çektiği fotoğraflardan oluşan resim sergisi fakülte binasında açıldı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Özer, Gökbörü projesi kapsamında Kırgızistan’da çektiği fotoğraflardan oluşan Gökbörü Resim Sergisi açıldı. Sergi açılışına Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerife Ebru Okuyucu, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
OKUYUCU’DAN ÖZER’E TEŞEKKÜR
AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerife Ebru Okuyucu, açış konuşmasında Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Özer’i başarılı çalışmaları sebebiyle tebrik ederek başarılar diledi ve katılımcılara teşekkür etti. 40 eserin olduğu sergi açılışında AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerife Ebru Okuyucu, Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Özer’e Teşekkür Belgesi takdim etti.
KIRGIZİSTAN’DAN 40 ESER
AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Özer, açılış sonrası yaptığı açıklamada 40 eserin bulunduğunu belirterek, “Bu yaz Kırgızistan’da çektiğim Gökbörü Projesi’nin ilk sergisini üniversitemde yapmak istedim. Güzel Sanatlar Fakültesi giriş katında yer alan Seramik Sergi Salonu’nda, fotoğraf projemden seçtiğim 40 tane fotoğrafı sizlerle paylaşmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.
“4 BİN 600 KULLANILABİLİR FOTOĞRAF”
Proje hakkında da bilgi veren Özer, proje kapsamında binlerce fotoğraf çektiğini ve 4 bin 600 kullanılabilir fotoğraf çıktığının altını çizerek, “Bu proje bu yaz Kırgızistan’da Chuy bölgesinde Gökbörü Oyunu’ndan çekildi. Gökbörü, göçebe Türkler’in en kadim, en eski oyunlarından birisidir. Kazakistan’da Gökbaar diye bilinir. Burada kafası kesik bir koyunu, oyuncuların tüm alan boyunca düşürmeden at üzerinde götürmeleri üzerine kurulu bir oyun. Bu oyunu çektiğimde 100 kadar oyuncu vardı. Ben de, Chuy Bölgesi’nde tüm gün süren bu oyunu fotoğrafladım. Projeden 4 bin 600 tane kullanılabilir fotoğraf çıktı. Bu dinamik atmosferi vermek amacıyla 40 tane fotoğrafı seçtim.” dedi.
“OYUNUN HAREKETİNİ VERMEK İÇİN KARMA BİR KONSEPT”
Serginin konseptinde tercih edilen çerçeve ebatlarının farklılığı ve fotoğrafların seçimi hakkında da bilgi veren AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Özer, “Burada 70’e 100 büyük çerçeveden 9’a 14 küçük çerçeveye kadar karma bir sergi yaptım. Çünkü çok hareketli bir oyun. Bu hareketi, bu devinimi vermek için hem fotoğrafların çerçeve büyüklükleriyle hem de netlik fluluk özelliklerini, ayrıca hem müsabaka hem de müsabaka arasında yorulan insanların portreleri olarak karma bir seçki yaptım. O yüzden farklı çerçeveler ve farklı netlikler üzerine bir konsept oluşturdum.” ifadelerini kullandı.
“İRLANDA’DAN DAVET GELDİ”
Yurtdışında çeşitli ülkeler ile sergi hakkında görüştüğünü belirten Özer, İrlanda’daki bir galeriden teklif geldiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
“Yurtdışına da gönderdim bu sergiyi farklı ülkelere ve İrlanda’dan bir galeriden davet geldi. Ama öncesinde üniversitemde, öğrencilerimle, Afyon ile paylaşmak için ilk sergiyi burada yapmak istedim. Eski Türk kültürünü ve Orta Asya Türk Cumhuriyeti’ni merak edenleri bu sergiye gelebilirler, bekliyorum.”
Haberin videosu için:
https://x.com/KocatepeGzt/status/1891884754674323917
https://www.facebook.com/share/v/12GGjpW9r5S/
https://www.instagram.com/reel/DGOHi8yugZ1/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==