Ata ve Çetinkaya sevgisi fotoğraflarla perçinlendi

Ciltçi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Ali Çetinkaya'nın fotoğraflarından oluşan koleksiyonunu Kocatepe Gazetesi muhabirine anlattı.Burcu Aydın: Öncelikle sizi tanıyalım, Mustafa Öztaylan kimdir?Mustafa Öztaylan: Mustafa Öztaylan 50 yaşında emekli, emeklilik dönemini ciltçilik yaparak geçiren bir kişidir. Âcizane müstesna bir mekânın da bekçiliğini yapmaktadır. Afyon'un ilk apartmanı olan Kurtbaş Apartmanının çatı katında bulunmaktayız. Biz bu mekânı dostlarımızla [&hellip]

Ciltçi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Ali Çetinkaya’nın fotoğraflarından oluşan koleksiyonunu Kocatepe Gazetesi muhabirine anlattı.
Burcu Aydın: Öncelikle sizi tanıyalım, Mustafa Öztaylan kimdir?
Mustafa Öztaylan: Mustafa Öztaylan 50 yaşında emekli, emeklilik dönemini ciltçilik yaparak geçiren bir kişidir. Âcizane müstesna bir mekânın da bekçiliğini yapmaktadır. Afyon’un ilk apartmanı olan Kurtbaş Apartmanının çatı katında bulunmaktayız. Biz bu mekânı dostlarımızla birlikte şu anda gönül mekânı olarak kullanıyoruz. Buraya sevdiğimiz eşimiz dostumuz geliyor.
Burcu Aydın: Gönül mekânı olarak tanımladığınız bu mekânla ilgili durum tam olarak nedir?
Mustafa Öztaylan: Ben emekli olmaktan ziyade ciltçilik yapıyorum. Bu işte para kazanmaktan ziyade sevdiğimiz insanlarla bir araya gelmek önem taşıyor. Maneviyat sahibi büyüklerimiz, Allah dostları mübarek insanların gelip gittikleri bir mekânda olmaktan büyük bir mutluluk ve huzur duyuyorum. Birbirini anlayan, birbirinden saygıyla bahseden, dili, gönlü güzel insanların gönül dostu insanların gelip gittiği bir mekândır burası. Günümüzde bu tür mekânlara çok ihtiyaç var. Bu nedenle bizler bunu burada gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiğince manevi büyüklerimizin, piri fanilerin gelmesi bizleri çok mutlu eden önemli unsurlardan bir tanesidir.
Burcu Aydın: Gönül mekânınızda başkaca nelerle uğraşıyorsunuz?
Mustafa Öztaylan: Burada biz tarihi de yaşatmaya çalışıyoruz. Burada ben Kurtuluş Panoramasının bir bölümünü yapmaya çalıştım. Afyon’un tarihi ve kültürel zenginliklerini anlatmanın gereklilik olduğunu düşündüm. Bundan dolayı buraya bir Atatürk Köşesi yaptık. Kurtuluş Savaşımızda emekleri olan Ali Çetinkaya’nın fotoğrafları ve bu mücadeleyi en iyi şekilde anlatan fotoğraflardan oluşan bir koleksiyon oluşturduk. Ayrıca malum olduğu üzere Afyon Mevleviliğin doğduğu topraklardır. Şehrimiz binlerce yıllık tarihe sahip bir coğrafyadır. Güzel insanların önemli devlet adamlarının gelip geçtiği bir yerdir. Din adamlarının özel insanların yetiştiği topraklardır.  Çok önemli bir kentte bulunuyoruz. Bunu yaşamanın da bizlere vermiş olduğu bir sorumluluk var diye düşünüyorum.
Burcu Aydın: Peki Atatürk ve Ali Çetinkaya fotoğrafları koleksiyonu ile neyi amaçladınız?
Mustafa Öztaylan: Özellikle çocuklarımız, gençlerimiz ve tarihimizi yeterince bilmeyenlere burada bir parça anlatabilmeyi amaçladım. Bu nedenle koleksiyon haline gelen Atatürk ve Ali Çetinkaya fotoğraflarının yanı sıra milli, manevi, tarihi, kültürel unsurları bir araya toplamaya gayret ediyorum. Dilimiz döndüğünce burada bunu yapmaya çalışıyoruz. Bunu kendimize görev edindik. Milli manevi değerler, vatan, millet sevgisini aşılamayı amaçlıyoruz.
Burcu Aydın: Fotoğrafları sergilemekle neler planladınız?
Mustafa Öztaylan: Yakın tarihe ışık tutan Afyonkarahisar fotoğraflarından tutun da şu anda elimde bine yakın fotoğraf var. Bu fotoğraflarda eski Afyonkarahisar temsil ediliyor. Bunlar internet ortamında da var. Belediye ve üniversite kaynaklı kitaplarda da yerini aldı. Bizler de burada bunları sergilemeye çalışıyoruz. Canlı olarak insanlara bir şeyler vermek istiyoruz. Ne yazık ki bizim toplum olarak kitap okuma alışkanlığımız yok.
Burcu Aydın: Atatürk ve Ali Çetinkaya hassasiyetinizle ilgili neler söylemek istersiniz?
Mustafa Öztaylan: Mesela Atatürk Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran önemli bir liderdir. Onu her zaman minnet duygularımızla yâd etmemiz gerekiyor. Yakın silah arkadaşlarından başta Afyon ve Atatürk denilince Ali Çetinkaya geliyor. Çetinkaya, Atatürk’ün çok önemli bir dava arkadaşıydı. Ali Çetinkaya demek Cumhuriyet demek. Atatürk ve Çetinkaya Türkiye demek. Onların vatansever Türk halkıyla kurdukları bu devlette birlikte yaşıyoruz. Onlara her zaman minnet duygularımızı ifade etmemiz gerekiyor. Onlar Cumhuriyetin temel taşlarıdır. Ömrüm boyunca Ali Çetinkaya ve Atatürk hayranı oldum. Onları fotoğraflarla anlatıp insanlara göstermekten dolayı son derece memnunum. Ali Çetinkaya ve Atatürk’le ilgili elimde 300’e yakın fotoğraf var. Atatürk’le ilgili de yaklaşık bin 200 civarında fotoğraf var. Toparlayıp koleksiyon haline getirmeme 20 yılımı aldı. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme