• Haberler
  • Genel
  • Aşure etkinliği UNESCO’nun listesine dahil edilecek

Aşure etkinliği UNESCO’nun listesine dahil edilecek

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Muharrem Ayının 10. gününe rastlayan Aşûre Günü’nde düzenlenen tasavvuf müziği konseri beğeni topladı. Konserde konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, UNESCO’nun listesine aşure etkinliğinin dahil edileceğini söyledi Sesi ve yorumuyla Türkiye’de ilahi ve tasavvuf musikisinin ekol isimlerinden olan Mustafa Demirci düzenlediği konserle izleyenlerin beğenisini topladı. Konser öncesi bir konuşma yapan Belediye Başkanı Burhanettin [&hellip]

Aşure etkinliği UNESCO'nun listesine dahil edilecek

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Muharrem Ayının 10. gününe rastlayan Aşûre Günü’nde düzenlenen tasavvuf müziği konseri beğeni topladı. Konserde konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, UNESCO’nun listesine aşure etkinliğinin dahil edileceğini söyledi

Sesi ve yorumuyla Türkiye’de ilahi ve tasavvuf musikisinin ekol isimlerinden olan Mustafa Demirci düzenlediği konserle izleyenlerin beğenisini topladı. Konser öncesi bir konuşma yapan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi olarak 500 yıllık aşure geleneğini her geçen yıl daha geniş katılımla devam ettirmek istediklerini ifade etti.
500 yıllık geleneğimiz
Başkan Çoban konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yeni bir 10 Muharrem’de daha sizlerle birlikteyiz. Belediye Başkanı olarak bizimde bu üçüncü etkinliğimiz. İnşallah Afyonkarahisarlılar olarak 500 yıllık bu geleneğimizi her geçen yıl daha geniş katılımlarla, daha güzel organizasyonlarla devam ettirmek istiyoruz. Bugün (8 Aralık Perşembe) her zaman yapıldığı gibi Mevlevi (Türbe) Camii’nde hatimler eşliğinde, aşurenin karışımı yapıldı. Şu an, arkadaşlarımız sabaha kadar aşurelerimizi pişirme-ye devam edecekler. İnşallah yarında (9 Aralık Cuma) 17 ayrı noktamızda tam 55 bin adet aşuremizi hem Afyonkarahisarlılara, hemde ilimizden geçen, duraklayan veya konaklayan tüm yolculara ikram etmeye çalışacağız” dedi.
Tarihe geçeceğiz
Aşure geleneğinin UNESCO tarafından somut olmayan kültür varlığı olarak tanınması konusunda girişimlerin olacağını açıklayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; ‘Aşuremizin gerek Türkiye çapında tanıtılmasında, gerekse dünyada tanınmasında Kültür ve Turizm Müdürümüz Lokman Derya Solmaz Bey’in büyük destekleri oluyor. İnşallah çok yakın bir gelecekte projesi gerçekleşirse somut olmayan kültür varlığı olarak UNESCO’nun listesine aşure etkinliğimiz dâhil edilecek. Dolayısıyla, UNESCO tarafından tanınmış bir etkinlik, somut olmayan kültür varlığı olarak tarihe geçecek. İnşallah Afyonkarahisar olarak bunu da başarmayı arzu ediyoruz’ dedi.
Konser beğeni topladı
Mustafa Demirci’nin tasavvuf musikisinde ekol olmuş bir şahsiyet olduğunu belirten Başkan Çoban; ‘Mustafa kardeşimiz, Afyonkarahisar’da ilk defa böyle bir konser icra edecek. Bizde hasretle kendisini bekledik. Konserin Afyonkarahisarlılar tarafından ilgiyle izlenip beğenileceğine inanıyorum. Etkinliğimize katılan herkese candan teşekkürlerimi sunuyorum’ dedi.
Geceye Vali İrfan Balkanlıoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Zaman Gazetesi yazarlarından Nevin Halıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz, Başkan Yardımcıları Ziya Arı, Ayfer Örten ve Sabri Demirkapu, Yüntaş Genel Müdürü Mehmet Sarlık, işadamları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Program sonunda Vali İrfan Balkanlıoğlu ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tasavvuf musikisi sanatçısı Mustafa Demirci ve ekibine çiçek vererek kendilerini ilimizde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade ettiler. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme