• Haberler
  • Genel
  • Aspirin değil, ameliyat gerek – Kocatepe Gazetesi

Aspirin değil, ameliyat gerek – Kocatepe Gazetesi

Şehiriçi halk otobüslerinin işletmecisi Şanlı Ulaşım'ın sahibi Galip Şanlı Afyonkarahisar'ın trafik sorununun çözümü için en uygun zaman diliminde olduğumuzu belirterek, 'Artık ameliyat gereken hastaya antibiyotik tedavisinden vaz geçmeliyiz. Radikal kararlarla soruna kesin çözüm bulmalıyız. Kurallar ve kaideler geçerli olmalı. Hazırlanan planlar üzerinde görüşüp, tartışıp, karar vermeden masadan kalkmamalıyız' dedi Şanlı Ulaşım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı [&hellip]

Aspirin değil, ameliyat gerek

Şehiriçi halk otobüslerinin işletmecisi Şanlı Ulaşım’ın sahibi Galip Şanlı Afyonkarahisar’ın trafik sorununun çözümü için en uygun zaman diliminde olduğumuzu belirterek, “Artık ameliyat gereken hastaya antibiyotik tedavisinden vaz geçmeliyiz. Radikal kararlarla soruna kesin çözüm bulmalıyız. Kurallar ve kaideler geçerli olmalı. Hazırlanan planlar üzerinde görüşüp, tartışıp, karar vermeden masadan kalkmamalıyız” dedi

Şanlı Ulaşım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Ziyaret sırasında toplu taşımacılıkta yaşanan sorunları değerlendiren Şanlı, yöneticilerin gerçekçi, samimi ve radikal kararlar alarak çözüm üretebileceklerini kaydetti.
“AFYON TRAFİĞİ
ACİL AMELİYAT EDİLMELİ”
Galip Şanlı, Afyonkarahisar’da minibüsler, özel halk otobüsleri, yayalar arasında yaşanan şehir içi trafik sorunun çözülemeyecek bir sorun olmadığını belirtti. Türkiye’de bu durumun örnekleri bulunduğunu dile getiren Şanlı; “Yaşadığımız sorunu ameliyat edilmeye ihtiyacı olan bir hastaya benzetmek mümkün. Her ameliyatın mutlaka bir riski var. Ağrısı, sıkıntıları vs var. Öncesinde bir heyecan. Sonrası bir kaç gün ayağa kalkma ve alışma gibi. Belli bir zaman sonra eğer ameliyat başarılı yapılmışsa kişiyi sağlıklı kılıyor. Trafik meselesi bir ameliyat gibi. Afyon trafiğinin acil şekilde ameliyat edilmesi gerekiyor. Ama sürekli aspirin tedavisi uygulanıyor. Köy garajı meselesi bunlardan bir tanesi idi. Belediye Meclisi’nin aldığı bu karar üç dört safhalı ameliyatın ilk safhasıydı. Ama arkasının gelmesi gerekiyor. Afyonkarahisar’ın radikal kararlara ihtiyacı var” dedi.
“ÖNEMLİ OLAN HALKIN NE DEDİĞİ”
Şanlı, acil çözülmesi gereken trafik sorunun su ve elektirik meselelerinden bile daha önemli olduğunu, Haziran ayı Belediye Meclis toplantısında da görüşlerini anlattığını söyledi. Bir kaç günlük su kesintisi için gerekli tedbirlerin alınabileceğini, elektrik kesintisinde de planlamanın ona göre yapılacağını kaydeden Galip Şanlı; “Denemesi bedeva. Belediye bizlere yarın sabah ‘Minibüsçüler ve otobüsçüler işe çıkmıyorsunuz.’ dediğinde bir tek günde bakın bakalım vatandaşın hali ne olacak? Düşünün bir kere Sahipata’da oturan vatandaş hastaneye nasıl gelecek? Mavi Hastane’den Ataköy’e nasıl gidilecek? Bunun çözümü yok. O nedenle en acil ihtiyacımız trafik sorununun ele alınmasıdır. Tahminime göre köy taşıtları, bizim otobüsler ve minibüslerin taşıdıkları yolcu oranı yüz bin. Bu oran neredeyse şehrin nüfusunun yarısı. Ne yazık ki buna kesin tedbir alınmıyor. Hatırlanacağı üzere üniversite hattına metrobüs getirmiştik. Ama hemen şikayet edildi ve kaldırıldı. Minibüsçülerin ya da otobüsçülerin ne dediği değil, önemli olan halkın ne diyeceğidir.” diye konuştu.
TOPLU TAŞITI GERÇEK
HALK KULLANIYOR
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a konu ile ilgili olarak eline kılıcı alması gerektiğini dile getiren Galip Şanlı, bu girişimin tam zamanı olduğunu savundu. Yerel seçim sürecinin bittiğini, halkın yararı gözetilerek köklü çözüm üretilmesinin kaçınılmaz olacağını söyleyen Şanlı; “Toplu taşıma öyle bir şey ki bunu gerçek halk kullanıyor. Bunu ben kullanmıyorum, işadamları kullanmıyor. Bunu gerçek halk kullanıyor. Yani Burhanettin Bey’in, AK Parti’nin oy aldığı kesim kullanıyor. Onları doğrudan ilgilendiriyor. Biz de bu konuda sorumluluk almaya hazırız. Eğer ki köklü bir çözüm hayata geçirilecek olursa ben 2018 yılına kadar zam yapmadan çalışayım. Ben bunu çözüm olması için söylüyorum. Üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Köy arabaları için de söyledim; Gerekirse üzerinde üniforma olan öğrencilerden 2-3 ay para almayalım. Yeter ki çözüm olsun. Kötü niyet yok. Yıllardır ameliyat bekleyen hastaya artık antibiyotik tedavisi uygulamaktan vazgeçelim.” şeklinde konuştu.
TARTIŞALIM VE ÇÖZÜM
BULMADAN KALKMAYALIM
Minübüsçülerin, otobüs işletmesinin, şehir plancıları ve ilgili tüm paydaşların bir araya gelecekleri toplantıda konunun derinlemesine masaya yatırılması gerektiğini söyleyen Şanlı, masaya çözümsüz kalkılmama ilkesi ile oturulmasını istedi. Halil İbrahim Baykara’nın hazırladığı çalışmayı örnek gösteren Şanlı; “Belki yeni çalışma bizi ya da minibüsçüleri üzecek. Belki biraz sıkıntı yaşanacak ama eminim bu iş bir ay içinde çözülecek. Bir defa durak aralarındaki arasındaki mesafeler en az 500 en fazla 800 metre olmalı. Bu dünyanın standardı. Aynı karayollarında olduğu gibi. Plan haricinde hiçbir uygulamaya izin verilmemeli. Eğer ilmin, tekniğin gerekleri izin veriliyorsa talepler yerine getirilmeli, vermiyorsa hatır-gönül ilişkileriyle karar alınmamalı. Hal böyle olursa, siyasetçiler de rahat eder, vatandaş da, esnaf da. Herkes bilir ki kurallar, kaideler geçerlidir.” ifadelerini kullandı.
MİNİBÜSLER BEDAVA
TAŞIMA NEDEN YAPMIYOR?
Şanlı A.Ş olarak Turex firmasından hisseleri devir aldığı üç yıldan bu yana ücretsiz taşıdıkları resmi yolcu bedelinin 6.5 trilyon liraya yaklaştığını açıklayan Galip Şanlı şöyle konuştu: “Bayramlarda bilindiği üzere ücretsiz taşıma yapıyoruz. Onları saymıyoruz. Kartlı sistem olmadığından sayım yapamıyoruz. Ücretsiz taşıma yapmamızın bedeli yaklaşık 6,5 trilyon lira. Son derece ciddi bir rakam. Ben Belediye Başkanı olsam şartlar ne olursa olsun toplu taşımayı bayram günleri bedava yaparım. Peki niye bayramda minibüsçüler bedava taşıma yapmıyorlar? Soma’ya yardım yapıyorlar. Bir günlerini veriyorlar. Bir günlerini de Afyon halkına versinler. Soma’daki insanlarımız da elbette mağdur. Başımızın üzerinde yerleri var. Yardım yapılmasın demiyorum. Soma’daki de bizim insanımız. Afyon’daki insanın hakkı yok mu? Ama ben tüm bayram günleri yapıyorum. Ben olsam en azından bir gün bedava yolcu taşıyalım derim. Denemesi bedava. Bayramda bedava yolcu taşınacak denilsin bir tane minibüs işe çıkmaz.”
“MİNİBÜSÇÜLERİN KATKILARI YOK”
Galip Şanlı, özel halk otobüsleri olarak bayram günlerinde ücretsiz yolcu taşıdıklarını, sosyal sorumluluk projelerinden, toplumsal etkinlikler için yapılan ricalardan geri durmadıklarını hatırlattı. Bunların marifet olmadığını olması gerekenin bu olmakla beraber minibüsçülerin hiçbir toplumsal ve sosyal katkıda bulunma ihtiyacı duymadıklarını vurgulayan Şanlı şunları söyledi: “Minibüslerin Belediye’ye vergi sağladıkları vergi katkısının kat be kat fazlasını ödüyorum. Aynı asfaltı, yolları kullanıyoruz. Benim araçlarımın yolcu taşıma kapasiteleri minibüslerin üç katı. Üç katından fazlasına da razıyım ama, arada büyük bir adaletsizlik var. Ben buraya 6 trilyon lira para verip geldim. Burada kiracıyım ömürlük kendisine değer katan bir plakam da yok. Tam tersine konuşmayı yaptığımız anda bile benim cebimden gidiyor.”
BAYKARA’NIN ÇALIŞMASI OLUMLU
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından şehir içi trafik için bir çok kere master plan çalışması yapıldığını hatırlatarak, bu planların uygulanamadığını dile getiren Şanlı “Bu planlarda duraklara kamera sistemi yani EDS sistemi kurulması öneriliyordu. Ne yazık ki yapılamadı. Oysa Maliye Bakanlığı kamera sistemine harcanan paranın yüzde 25’ni Belediye’ye iade edecek. Böyle bir durumda kameranın on katı para kazanacak. Vatandaş ne der düşüncesi hakim oluyor. Sorun bir günlük değil. Trafik Komisyonu üyesi H. İbrahim Baykara’nın çözüm için hazırladığı proje doğru bir proje. Belki küçük düzenlemelere ihtiyaç duyulan bir çalışma, ama olumlu bir adım. Benim 6 yıldan beri Afyon’da gördüğüm çözüm odaklı ikinci projedir. İlk proje de yine Halil İbrahim ağabeye aittir. Masaya yatırılıp, tartışılması gerekiyor. Eksikler yanlışlar varsa düzeltilebilir. Ama o günden sonra da alınacak karara uyulmalı. Belirlenen plan üzerinde hatır-gönül işleri ile,vatandaş istiyor diye değişiklikler yapılmamalı. Elli, yüz metre ara ile durak olmaz. Vatandaş her şeyi ister. Evimin önünde sağlık ocağından eczaneye kadar her şeyin olmasını ben de isterim. Ama herkesin her şeyi istemesi ile bu iş yürümez. Kurallar kaideler çerçevesinde ilerlenmeli” dedi.
İSTENİRSE BİR GÜNDE ÇÖZÜLÜR
“Çözümün yolu açık. Gerçekçi, samimi bir anlayışla korkmadan gerekeni yapmak zorundayız.” diyen Galip Şanlı, halk, dolmuşçu, otobüsçü, Belediye olarak herkes için geçişin belli bir süre sancılı olacağının altını çizdi. Alışma sürecinin yanında eksiklerin de tamamlanacağını belirten Şanlı; “Basın mensubu arkadaşları komşu il Kütahya’ya götüreyim. Oradaki trafik düzenini inceleyin ve gözlemlerinizi aktarın. Eğer orada uygulama yapılabiliyorsa burada uygulanır. Orada 300 tane minibüs otobüse çevrilmiş. Açık söylüyorum, Belediye Başkanımız istesin bu işi bir günde halleder. Mesela Başbakanımız yakın geçmişte doktorlara hastane de ya da kişisel muayenehane de çalışma şartı getirmişti. İtirazlar oldu, ama karardan dönülmedi. Kararlılık mantığı ile dik durmak sorunu çözecek. Ama Afyon’da dolmuşçuya da, özel halk otobüsünü de, halka da hayır denmiyor. Böyle bir şey yok. Birinden biri kırılacak. Bu bensem ben, dolmuşçu ise dolmuşçu.” diye konuştu.
SANCILI DA OLSA KURAL KONULACAK
Minibüsçülerin birleşmeyi istememe nedenlerinden bir tanesinin de fiyatı odanın belirlemesi ile bir nebze bağımsız olmaları olduğunu kaydeden Şanlı; “Eğer özel halk otobüsü olarak biz olmasaydık kafalarına göre fiyat alabileceklerdi. Dönemin Belediye Başkanı Abdullah Kaptan’la kavga etmelerinin nedeni oydu. Minibüsçü diyor ki, otobüs olursam fiyatımı Belediye belirleyecek. Kışın kravat takacağım, sakal traşı olacağım. Şikayet durumunda delil tepemde, kamera var. Vahşi bir tarz var. Hiçbir vahşi hayvanda kendi isteği ile kafese girmez. Devlet ve Belediyeler kural koyucular ve uygulayıcılar olarak varlar. Sancılı da olsa bu kural konulacak. Bizler de bu kalıba girmek zorunda kalacağız.” şeklinde konuştu. >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme