• Haberler
  • Genel
  • Aspir kuraklığa dayanıklı – Kocatepe Gazetesi

Aspir kuraklığa dayanıklı – Kocatepe Gazetesi

Tarım İl Müdürlüğü'nde yapılan programda Aspir Bitkisi'nin detaylı bir şekilde tanıtımı yapıldı. Program başında sinevizyon gösterimi yapıldı. Tarım İl Müdür Vekili Halil Yorulmaz açılış konuşması yaptı. Ardından da Ziraat Mühendisi Zeki Tok Aspir Bitkisi ve önemi ile ilgili bilgiler verdi.Tarım İl Müdürlüğü’nde, Aspir Yağ Bitkisi tanıtımı yapıldı. Tanıtım ilk olarak sinevizyon gösteri ile başladı. Sinevizyon [&hellip]

Aspir kuraklığa dayanıklı

Tarım İl Müdürlüğü’nde yapılan programda Aspir Bitkisi’nin detaylı bir şekilde tanıtımı yapıldı.

Program başında sinevizyon gösterimi yapıldı. Tarım İl Müdür Vekili Halil Yorulmaz açılış konuşması yaptı. Ardından da Ziraat Mühendisi Zeki Tok Aspir Bitkisi ve önemi ile ilgili bilgiler verdi.Tarım İl Müdürlüğü’nde, Aspir Yağ Bitkisi tanıtımı yapıldı. Tanıtım ilk olarak sinevizyon gösteri ile başladı. Sinevizyon gösteriminin ardında ise Tarım İl Müdür Vekili Halil Yorulmaz açılış konuşması yaptı. Yorulmaz; “Bakanlığımız, tarımsal üretimin iktisadi verimlilik çerçevesinde gelişmesine yardımcı olmak, üretimin pazar taleplerine uygun hale getirilmesini sağlamak, stratejik tarım ürünlerinin üretimini artırmak ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesine yardımcı olmak üzere bir takım projeler geliştirilmektedir. Bunlardan biri de Tarım Müzesi ve Yayını Geliştirme Projesi’dir. Bu proje-ye bağlı olarak ise, Tarımsal Üretimi Geliştirme, Yönlendirme Yayın Programı yürütülmektedir. Bu prog-ramla bitkisel üretim, hayvancılık ve tarım-sanayi alanlarında üretimde verimliliği artıracak teknik ve yöntemler konusunda üreticiyi bilgilendirip; stratejik tarım ürünlerinin üretimini rasyonel ölçüler içerisinde teşvik edici, kırsal alanda yaşayan nüfusa geçim kaynaklarını artırıcı tarımsal üretim alternatifleri önerilmektedir” diye konuştu.
Türkiye’deki üretilen bitkisel yağ tüketilen bitkisel yağ oranının altında olduğunu ifade eden Yorulmaz, “Son yıllarda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızca bu açığın kapatılmasına yönelik olarak üretimin artırılması için alternatif bitkiler desteklenmektedir. Aspir de bu bitkilerden bir tanesidir” dedi.
Yağlı tohumda ithalatın önüne geçilmeli
Türkiye’de 2008 yılında 415 bin ton bitkisel yağ üretilirken, tüketilen bitkisel yağın 1,3 ila 1,7 milyon ton arasında olduğunu belirten Yorulmaz, “Tüketimin yüzde 70’i ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Tüketimin büyük bir kısmını ayçiçek yağı oluşturmakta, bunu zeytin yağı, mısır yağı ve pamuk yağı izlemektedir. Türkiye’nin bitkisel yağ açığının 1 ila 1,2 milyon tonu düzeyinde ham yağ veya karşılığı yağlı tohum olduğu görülmektedir. Bu açığı kapatmak amacıyla yapılan ithalat nedeniyle Türkiye yıllık 1,5 ila 1,7 milyar dolar arasında döviz ödemektedir. Bu değer petrol ürünlerinden sonra gelmektedir. Şu anda sanayinin temel sorununun çözümü, mevcut yağ açığının kapatılmasına yönelik ham veya karşılığı yağlı tohumun yurtiçinden sağlanması, ülkemizi ithalata bağımlı halden kurtarmaktan geçmektedir” ifadelerine yer verdi.
Bitkisel yağ açığının
kapatılması amaçlanıyor
Yorulmaz, “Yürütülecek bu kampanya ile küresel ısınma sonucu yağışların azalması nedeniyle kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde yağ bitkisi olan Aspir Bitkisi’nin kurak alanlarda alternatif bitki olarak yetişti-rilmesini sağlamak ve bu suretle bitkisel yağ açığının kapatılması amaçlanmaktadır” diye konuştu.
Yorulmaz’dan sonra sunum yapan Ziraat Mühendisi Zeki Tok Aspir Bitkisi ve önemi ile ilgili bilgiler verdi. Tok, “Aspir ülkemizde geleneksel olarak çok eski yıllardan beri tarımı yapılan ve daha çok yağ bitkisi olarak da kullanılan bir üründür. Tohumlarında yeni çeşitlerde yaklaşık yüzde 47’ye kadar yağ bulunmaktadır. Yağının en bariz özelliği, doymuş yağ asitleri oranının düşük, doymamış yağ asitleri oranının yüksek olması, batılı ülkelerde margarin, mayonez ve salata yağı olarak üretilmesidir” dedi.(Kocatepe)

Bakmadan Geçme