• Haberler
  • Genel
  • Aslan, Yargıtay ve Danıştay'daki değişiklikleri anlattı

Aslan, Yargıtay ve Danıştay'daki değişiklikleri anlattı

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Zekeriya Aslan, Yargıtay ve Danıştay'a yeni kurulacak daireler ile ilgili bilgi verdi Aslan, yaptığı basın açıklamasında bugün itibariyle, Yargıtay'ın kadro sayısının 250 olduğunu, bu sayıya Birinci Başkan, iki başkanvekili, Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet Başsavcıvekili gibi idarî görevlerde bulunanların da dâhil olduğunu belirtti. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulu Başkanının [&hellip]

Aslan, Yargıtay ve Danıştay’daki değişiklikleri anlattı

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Zekeriya Aslan, Yargıtay ve Danıştay’a yeni kurulacak daireler ile ilgili bilgi verdi

Aslan, yaptığı basın açıklamasında bugün itibariyle, Yargıtay’ın kadro sayısının 250 olduğunu, bu sayıya Birinci Başkan, iki başkanvekili, Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet Başsavcıvekili gibi idarî görevlerde bulunanların da dâhil olduğunu belirtti. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulu Başkanının Yargıtay veya Danıştay üyesi olmasının ilgili Kanun gereği olduğunu ifade eden Aslan; “Bu durumda, 6 veya 7 üye idarî görevlerde yer almakta, dolayısıyla dairelerin çalışmalarına katılamamaktadır. Tasarıyla, Yargıtay’da dördü ceza ikisi hukuk olmak üzere altı yeni daire kurulmaktadır. Yeni kurulacak dairelerle birlikte Yargıtay’daki daire sayısı 38’e yükseltilmektedir. Üye kadrosuna 137 yeni üye eklenerek toplam üye sayının 387’ye ulaşması öngörülmektedir” dedi.
“Daireler iki heyet halinde çalışabilecek”
Yeni üyelerle birlikte öngörülen kadro durumuna göre, gerektiği takdirde her dairenin 1 başkan ve 9 üye olmak üzere 10 kişiden oluşabileceğini söyleyen Zekeriya Aslan; “Öte yandan, Yargıtay Başkanlar Kurulunun dairelerin iş yükünü dikkate alarak bazı dairelerde daha fazla üye görevlendirmesi mümkündür. Bu durum, özellikle, üyelikte ölüm, istifa yahut başka nedenlerle boşalma halinde işi daha fazla olan dairelerde üye görevlendirilerek, verimli çalışmayı sağlayacaktır. Yeni eklenecek üyelerle birlikte dairelerin iki heyet halinde çalışması mümkün olabilecektir. Danıştay’ın da kadro sayısı 95 olup, 5 veya 6 üye idarî görevlerde bulunmaktadır. Tasarıyla, Danıştay’da iki idarî dava dairesi kurulmakta ve toplamda 13 olan Danıştay daire sayısı 15’e çıkarılmaktadır. Danıştay Kanununa 61 yeni üye kadrosu ilave edilmektedir. Yeterince üyeye sahip olan dairelerin iki heyetle çalışmalarına imkân tanınmaktadır” diye konuştu.
“Bir kısım işler başka
dairelere verilebiliyordu”
Aslan, öte yandan, Danıştay Kanununda ve Yargıtay Kanununda dairelerin görevlerinin ayrıntılı şekilde sayılmaktaysa da daireler arasında iş bakımından dengesizlik meydana gelmesi durumunda, Danıştay’da Başkanlık Kurulu, Yargıtay’da ise Başkanlar Kurulunun bir kısım işleri başka daireye verebildiğini kaydetti. Zekeriya Aslan, söz konusu yüksek mahkemelerin yıllardan bu yana gelen uygulamalarında, özellikle Yargıtay Başkanlar Kurulunca birçok dava, Yargıtay Kanununun 14 üncü maddesine göre görevlendirilen dairenin dışındaki başka bir daireye verildiğini, halen birçok işin, anılan Kanunda yazılanın aksine farklı dairelerce görüldüğünü ve karara bağlandığını söyledi. Aslan, bu nedenle, Tasarıyla, sistem sadeleştirilerek, dairelerin görevlerinin kanunlarda ayrıntılı şekilde düzenlenmesi yerine, bu görevleri belirleme yetkisi, uyulacak ilkeler kanunda belirtilmek suretiyle, Danıştay’da Genel Kurul’a, Yargıtay’da ise Büyük Genel Kurul’a verildiğini belirtti.
“Kurullara üyelerin tamamı katılacak”
Danıştay idarî ve vergi dava daireleri kurullarının çalışma sisteminin yeniden düzenlendiğini ifade eden Zekeriya Aslan; “Getirilen sistemle dairelerdeki başkan veya tüm üyelerin kurullarda görev yapması sağlanarak kararlara katkı vermeleri amaçlanmaktadır. Danıştay Kanununun 17’nci maddenin mevcut hâlinde kurullarda görev yapacak üyeler dönüşümlü şekilde belirlenmekte, ancak bu üyeler ikişer yıllık süreyle tespit edilmektedir. Bu yapı dairelerde bulunan ancak kurulda görev yapmayan üyelerin kurullarda tartışılan gündemden iki yıl süreyle uzak kalmalarına yol açmaktadır. Bu düşünceden hareketle, idarî ve vergi dava daireleri kurullarının, üyelerin tamamının katılımına olanak sağlayacak şekilde oluşması öngörülmektedir. Danıştay Kanununun 27’nci maddesindeki düzenlemeyle, mevcut düzenlemede işbölümünü değiştirme yetkisi bulunan Danıştay Başkanlık Kuruluna, Danıştay dava daireleri arasındaki işbölümü karar tasarısını hazırlama yetkisi verilmektedir. Tasarıyı onaylama yetkisi ise Danıştay Genel Kurulu’na bırakılmaktadır. Bununla birlikte üye tam sayısının en az üçte birinin teklifi üzerine Başkanlık Kurulunun hazırladığı tasarı değiştirilebilecektir” dedi.
“Toplantı yeter sayısı salt çoğunluk
olarak değiştirilecek”
Aslan, Yargıtay Kanununun 27’nci maddesindeki düzenlemeyle, mevcut düzenlemede işbölümünü değiştirme yetkisi bulunan Yargıtay Başkanlar Kuruluna, Yargıtay dava daireleri arasındaki işbölümü karar tasarısını hazırlama yetkisi verildiğini belirtti. Aslan, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı; “Tasarıyı onaylama yetkisi ise Yargıtay Büyük Genel Kurulun bırakılmaktadır. Bununla birlikte üye tam sayısının en az üçte birinin teklifi üzerine Başkanlık Kurulunun hazırladığı tasarı değiştirilebilecektir. Ayrıca işbölümü tasarısının görüşüleceği Büyük Genel Kurul toplantısına ait toplantı ve karar yeter sayısı üye tam sayısının salt çoğunluğu olarak belirlenmektedir. Yargıtay Kanununda yapılacak seçimlerde toplantı yeter sayısı olarak üye tam sayısının üçte ikisi, Danıştay’da ise üye tam sayısının dörtte üçü aranmaktadır. Yapılacak seçimlerde belli bir çoğunluğun seçimlere katılmayarak, yapılacak seçimleri engellemesi mevcut sistemde mümkündür. Söz konusu bu engelleme ihtimalinin ortadan kaldırılması amacıyla herk iki yüksek mahkeme için seçimlerde toplantı yeter sayısı salt çoğunluk olarak değiştirilmektedir. Bu amaçla Yargıtay Kanununun 31 inci maddesinde ibare değişikliği yapılırken, Danıştay Kanununun 10 uncu maddesinin (8) numaralı fıkrası yürürlükten kaldırılmaktadır. Yargıtay Başkanlık Kurulunda yeni seçilenler dahil tüm üyelere seçilme hakkının tanınması için Yargıtay Kanununun 33 üncü maddesinin birinci fıkrasında öngörülen 4 yıl Yargıtay üyeliği yapmış olma şartı kaldırılmaktadır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme