• Haberler
  • Genel
  • Aslan uyalarını sürdürüyor – Kocatepe Gazetesi

Aslan uyalarını sürdürüyor – Kocatepe Gazetesi

Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kerim Aslan, kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilenen 6111 sayılı kanunun pek çok kurum ve kuruluşu yakından ilgilendirdiğini söyledi “Önemli bir fırsat� sayılı kanunun vatandaşlar için önemli bir fırsat olduğunu kaydeden SGK İL Müdürü Kerim Aslan “Bilindiği üzere Kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen 6111 sayılı 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar [&hellip]

Aslan uyalarını sürdürüyor

Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kerim Aslan, kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilenen 6111 sayılı kanunun pek çok kurum ve kuruluşu yakından ilgilendirdiğini söyledi

“Önemli bir fırsat”
6111 sayılı kanunun vatandaşlar için önemli bir fırsat olduğunu kaydeden SGK İL Müdürü Kerim Aslan; “Bilindiği üzere; Kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen 6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 25.02.2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.Bu yasa kapsamı pek çok Kurum ve Kuruluşu İlgilendirmektedir. Öncelikle Prim alacakları ve prime bağlı diğer alacaklar Kurumumuzu ilgilendirmektedir. Bunların başında “30/11/2010 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan Sigorta Primi alacakları, Bağ-Kur Sigorta Primleri, İşsizlik Sigortası Primi, Sosyal Güvenlik Destek Primi, İdari Para Cezaları, İsteğe Bağlı Sigorta Primi, Topluluk Sigortası Primleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından takip edilen bizim asıl alacağımızla birlikte tahsil edilen Özel İşlem Vergisi, Damga vergisi ve Eğitime Katkı Payı” da bu kapsamda yer almaktadır”dedi.
“Gecikme zammı kaldırıldı”
Esnafın prim borçlarının da yeniden yapılandırma kapsamına alındığını ifade eden Aslan;Bunların yanında en çok Esnaflarımızı ilgilendiren prim borçlarından 30 Nisan 2008 tarihine kadar ödenmemiş 5 yıl ve 5 yıldan fazla prim borcu bulunan Bağ-Kurluların dondurulmuş olan borçları da yeniden yapılandırma kapsamına alınmıştır. Ayrıca, bu Kanunla, 2008 yılında gerçekleşen yapılandırma için de ihya imkanı getirilmiş olup, Vatandaşlarımız kendi değerlendirmelerini yaparak, hangi yapılandırma Kanunu daha avantajlı geliyorsa onu seçebilecek ve 2008 yılındaki yapılandırmadan faydalanıp, yapılandırması bozulmuş olanlardan en fazla 4 ve 8 taksit aksatmış olanlar yapılandırmadan faydalanabileceklerdir.
Yeniden yapılandırmanın şeklini kısaca açıklayacak olursak; “Yapılandırma kapsamına giren borçların ödeme sürelerinden itibaren 6111 sayılı Kanunun onay tarihi olan 25 Şubat 2011 tarihine kadar oluşan Gecikme Cezası ve Gecikme Zammı tamamen kaldırılarak yerine, TEFE/ÜFE oranlarına göre yeni borç belirlenecek” ve bu borçlar üzerinden yapılandırma yapılacaktır” dedi.
“Son başvuru 2 Mayıs”
Prim alacakları ve buna benzer alacaklarda yeniden yapılandırma için son başvuru tarihinin 2 Mayıs 2011 olduğunun altını çizen SGK İl Müdürü Aslan; “Başvurular Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğümüze yapılacaktır. Ödenecek tutarların ilk taksidi bu Kanun’un yayınlandığı tarihi izleyen dördüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami on sekiz eşit taksitte ödenmesi gerekmektedir. Takip eden ödemelerin de ikişer aylık dönemler halinde azami on sekiz eşit taksitte yapılması gerekmektedir. Bu Kanuna göre hesaplanan tutarın ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi halinde, bu tutara Kanunun yayınlandığı tarihten ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacaktır. Ödemenin taksitle yapılması halinde müracaat esnasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksit seçeneklerinden birinin tercihi zorunludur. Ayrıca, belirlenen tutar altı eşit taksit için 1.05, dokuz eşit taksit için 1.07, on iki eşit taksit için 1.10, on sekiz eşit taksit için 1.15 katsayı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarları belirlenecektir. Tercih edilen taksit süresinden daha erken ödeme yapılması halinde ise ödenecek tutar ilgili katsayıya göre yeniden düzeltilecektir” dedi.
“Yapılandırma işlemleri başladı”
Başvuruların kuruma şahsen, posta yada e-sigorta kanalı ile yapılabileceğini belirten Aslan; “Yapılandırmadan yararlanmakla birlikte Ödenmesi gereken taksitlerden bir takvim yılında iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, geci-kilen her ay için 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla söz konusu Kanun hükümlerinden yararlanılmaya devam edilecektir.Bu şekilde de ödememek veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir. Taksit tutarının % 10’unu aşmamak şartıyla 5 TL’ye kadar yapılmış eksik ödemeler için bu Kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmayacaktır. 6111 sayılı kanuna Yapılandırma, Kurumumuza borcu olan vatandaşlarımız için çok önemli bir fırsat olup, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak yapılandırma işlemleri başlamıştır. Başvurular Kurumumuza şahsen yapılacağı gibi posta ve e-sigorta (4-a ve 4-c sigortalıları için) kanalı ile de yapılabilecektir” dedi.
Vatandaşların işlemlerini son günü bırakmamaları konusunda uyaran Aslan;”Sosyal Güvenlik Destek Primi için devredilen SSK ve Emekli Sandığından emekli olmuş 01/09/2003 tarihinden itibaren ticari vergi mükellef olanlar bu tarihten itibaren Sosyal Güvenlik Destek Primini ödemeleri gerekir.Kendilerine il müdürlüğümüzce ödeme tebligatı gönderdiğimiz sigortalılarımız İl Müdürlüğümüze kanuni süresi içinde en geç 02/05/2011 tarihine kadar müracaat etmeleri menfaatlerine olur. Bu sigortalılarımızın 01/10/2008 tarihine kadar olan harçları ayrı yapılandırılacak 01/10/2008 tarihinden sonra aylıklarından kesilmeye başlandığı yada başlanacağından ayrı yapılandırma yapılacaktır.
Kendilerine tebligat gönderilmemiş olan Sigortalılarımız mutlaka vergi kayıtlarını gösterir belgeler ile 02/05/2011 tarihinden önce müracaat ederlerse buna göre kayıt ve tescili yapılarak yapılandırma talebinde bulunmaları kaydıyla yararlanabilecekler.Ayrıca şirket ortağı olan sigortalılardan da şirket ortağı olduğunu gösterir belge ile müracaat etmeleri halinde 01/02/2004 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemeleri gerektiğinden il müdürlüğümüze 02/05/2011 tarihine kadar müracaat ederek yapılandırmadan yararlanabileceklerdir.
Bu durumda olan ve il müdürlüğümüzce ulaşıp tebligat gönderemediğimiz SSK ve Emekli Sandığı Emeklisi Sigortalılarımız İl Müdürlüğümüze müracaat ederek bu torba kxanunundan yararlanmaları menfaatlerine olacaktır. İşlemlerde yoğunluk yaşanmaması için başvuruların son güne bırakılmaması konusunda hatırlatmada bulunarak, prim borcu olan tüm Vatandaşlarımızı Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeye davet ediyorum” dedi.

Bakmadan Geçme