Askerlik süresi, kısa vadede azaltılmayacak

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın askerlik süreleri ve profesyonel ordu ile ilgili soru önergesini yanıtladı. Yılmaz, güvenlik nedeniyle kısa vadede askerlik süresinin azaltılmayacağını söyledi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın askerlik süresi ve profesyonel ordu ile ilgili soru önergesini yanıtladı. Yılmaz, 'Erin, birliğindeki manga/takım/bölük [&hellip]

Askerlik süresi, kısa vadede azaltılmayacak

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın askerlik süreleri ve profesyonel ordu ile ilgili soru önergesini yanıtladı. Yılmaz, güvenlik nedeniyle kısa vadede askerlik süresinin azaltılmayacağını söyledi

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın askerlik süresi ve profesyonel ordu ile ilgili soru önergesini yanıtladı. Yılmaz, “Erin, birliğindeki manga/takım/bölük bütünlüğü içerisinde koordineli şekilde görevini icra edebilmesi 6 ayda ancak gerçekleşebilmektedir, izin süresi de değerlendirildiğinde mevcut sistemde uzun dönem askerlik yapan bir erden etkin olarak ancak 8 ay istifade edebilmektedir. Mevcut durumda sürenin kısaltılması birliklerdeki erbaş/er mevcutlarının azalmasına ve kısalan süreye bağlı olarak görev etkinliklerinin düşmesine neden olabilecektir. Mevcut güvenlik ortamı ve devam eden iç Güvenlik Harekâtı dikkate alındığında; askerlik süresinin kısa va-dede azaltılmasının uygun olmayacağı değerlendirilmektedir” dedi.
Sözleşmeli er müracaatları alınıyor
Sözleşmeli er uygulamasının da gündeme geleceğini bildiren Yılmaz, “Kritik kadroların sözleşmeli ere dönüştürülmesi ve yüksek görev önceliği olan birliklerden itibaren sistemin yaygınlaşması, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin teşkilatında yapılacak değişiklikler, modernizasyon, tehdit algılaması ve bazı kadroların sivil perso-nele dönüştürülmesi gibi çalışmalara bağlı olarak ilerleyen yıllarda askerlik süresinin kısaltılması mümkün olabilecektir. 2011 yılı birinci dönem temin faaliyeti kapsamında;
5 bin 103 kişilik kontenjan belirlenmiş, 17 bin 827 kişinin ön müracaatı alınmıştır. Müracaat edenlerden 3 bin 38 kişi yapılan testlere katılmış ve testler sonucunda bin 992 kişibaşarılı olmuştur. Askeri eğitim 28 Kasım 2011-03 Şubat 2012 ta-rihleri arasında 539 personelin katılımıyla icra edilmiştir. Bu personelin birliklerine katılışları devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Uzmanlaşma ile ilgili
çalışmalar devam ediyor
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, soru önergesine verdiği cevapta profesyonel ordu tartışmalarına da şu şekilde açıklık getirdi:
“Hâlihazırdaki ve yakın gelecekteki güvenlik ortamı dikkate alındığında, Türk SilahlıKuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak, öncelikli kadrolar ve birliklerden itibaren uzmanlaşmış personel oranı artırılmış, yükümlü ve uzmanlaşmış asker dengesi sağlanmış bir askerlik sisteminin ülkemiz için uygun bir model olduğu değerlendirilmektedir. Bu kapsamda, sözleşmeli er temininin, özellikle yüksek görev önceliğine sahip birliklerin harekât etkinliğini artıracağı kıymetlendirilmektedir. Hâlihazırdaki ve yakın gelecekteki güvenlik ortamı dikkate alınarak uzmanlaşma ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Uzmanlaşmış personel teminine yönelik bilgiler Türk Silahlı Kuvvetlerinin personel mevcutları Türk Silahlı Kuvvetleri’nin internet sitesinden (www.tsk.tr) kamuoyu ile paylaşılmaktadır.” (Kocatepe)

Tarım sigortasından 1.4 milyon lira

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın Tarım Sigortaları Havuzu ile ilgili sorduğu soru önergesini yanıtladı. Eker, 2011 yılında Sultandağı’nda TARSİM tarafından 1 milyon 466 bin lira ödendiğini kaydetti

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın tarım sigortaları ve Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ile ilgili soru önergesini yanıtladı. Eker, “Afyonkarahisar İli Sultandağı İlçesindeki tüm kiraz üreticilerin si-gorta kapsamından çıkarılmaları söz konusu olmayıp, sigorta poliçesi tanzim edilemeyen arazilerin hepsi 2007-2008-2009-2010 ve 2011 yıllarındaki hasar nedeni ile yani 5 yıl süresince üst üste dolu hasarı almış arazilerdir. Bu üreticilerle ilgili olarak, düzenlenmiş sigorta poliçelerinin ekindeki, Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortaları Genel Şartları ile Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortaları Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları’nda belirtilen hükümler gereği işlem yapılmaktadır” dedi.
Sultandağı TARSİM’den
yararlandı
TARSİM kapsamında Sultandağı’na yapılan para desteğini de açıklayan Eker, şu ifadeleri kullandı:
“Sultandağı ilçesinde 2011 yılında 3 bin 171 adet devlet destekli bitkisel ürün sigortası poliçesi düzenlenmiş ve 1 milyon 466 bin 4 lira devlet prim desteği sağlanmıştır. 2012 yılında ise 6 Şubat 2012 tarihi itibariyle) 928 adet poliçe düzenlenmiş ve 791 bin 651 TL devlet prim desteği sağlanmıştır. 2012 yılında geçerli mevzuat gereği işlem yapılmakta olup, 2013 ve sonraki yıllar için söz konusu dönemlerde değerlendirme yapılacaktır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme