'Askeri kışlaların şehir dışına taşınması zorunlu hâle geldi'
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı, askerî kışlaların, Türk Silahlı Kuvvetlerinin barış ve seferdeki görevlerine yönelik olarak teşkil edildiğini belirtti. Bilindiği gibi Afyonkarahisar'da şehir içerisinde kalan askeri bölgelerin şehir dışına taşınması gündeme gelmiş, ancak bu konuda bir ilerleme kaydedilememişti. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban başta askeri lojmanlar olmak üzere uygun görülen [&hellip]
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı, askerî kışlaların, Türk Silahlı Kuvvetlerinin barış ve seferdeki görevlerine yönelik olarak teşkil edildiğini belirtti. Bilindiği gibi Afyonkarahisar’da şehir içerisinde kalan askeri bölgelerin şehir dışına taşınması gündeme gelmiş, ancak bu konuda bir ilerleme kaydedilememişti. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban başta askeri lojmanlar olmak üzere uygun görülen askeri arazilerin Belediye’ye devrini, bunun karşılığında öngörülen yatırım ve çalışmaları yapabileceklerini teklif etmişti. Aradan geçen zaman içerisinde konu hakkında “olumsuz” görüş olduğu belirtilerek konu gündemden düşürülmüştü. Bakan Canikli’nin son açıklaması ile Afyonkarahisar’daki askeri alanların durumunun ne olacağı da merak edilmeye başlandı.
Canikli, Tanrıkulu’nun önergesine verdiği yanıtla şunları ifade etti:
“Birliklere verilen görevler ve teşkilat değişiklikleri zaman zaman kışlaların kapatılmasını, birleştirilmesini ve gerektiğinde yer değiştirmesini zorunlu kılmaktadır. Ayrıca, ilk kurulduğunda büyük çoğunlukla şehrin dışında olan kışlalar, zamanla nüfusun artması ve şehrin büyümesi gibi sebeplerle şehir merkezlerinde kalmışlardır. Bu kışlalarda eğitim ve özellikle atış yapmak zorlaşmış, aynı zamanda vatandaşları da rahatsız eder hale gelmiştir. Şehir içinde kalan kışlaların şehir dışına taşınması zorunlu hale gelmiştir.
Öte yandan; 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen hain darbe girişimine iştirak eden Ankara Etimesgut ve Mamak, İstanbul Esenler ve Maltepe’deki tank ve zırhlı birlikler ile Ankara Güvercinlik, Akıncı ve İstanbul Samandıra’da bulunan helikopter ve uçaklar şehir dışına taşınarak uygun garnizonlara konuşlandırılmıştır.”
Milli Savunma Bakanı, taşınan kışlalara ait arazilerden bir kısmının, Türk Silahlı Kuvvetlerinin devam eden ihtiyaçları çerçevesinde kullanılmaya devam edileceğini, TSK’ca kullanılmayacak arazilerin ise kamu yararına olacak şekilde değerlendirileceğini açıkladı.
Afyonkarahisar şehir merkezinde Dumlupınar ve Dervişpaşa mahallelerinde askeri lojmanlar ile DSİ karşısında Garnizon Komutanlığı ve Fatih Mahallesi bölgesinde de Askeri Fabrika ile Askeri depolar bulunuyor. Ayrıca Ordu Bulvarı üzerinde Orduevi ve Asker Alma Bölge Başkanlığı binaları yer alıyor. Jandarma Komutanlığı da Park Afyon AVM’nin karşısında. Sözü edilen tüm bu araziler günümüz için Afyonkarahisar’ın en değerli arazi parçaları olarak görülüyor.