'Aşk'a bir de böyle bakın

“Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevîlik Sempozyumu'nda konferans veren Nur Arıtan, 'aşk'ı farklı bir gözle anlattı 'Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevîlik Sempozyumu'nda Nur Arıtan, 'Muğlalı İbrahim Şâhidi Hazretleri'ni anlattı. Arıtan, '1450’lerde Fatih Sultan Mehmet Han’ın desteğiyle, Şâhidî Hazretleri’nin muhterem babası Salih Hüdayi Dede’nin kurduğu Muğla Mevlevihanesi Anadolu’da hizmete açılan ilk dergâhlardan biridir. Bu Mevlevihane, Mevleviliğin yerleşmesine [&hellip]

“Aşk”a bir de böyle bakın

“Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevîlik Sempozyumu”nda konferans veren Nur Arıtan, “aşk”ı farklı bir gözle anlattı

“Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevîlik Sempozyumu”nda Nur Arıtan, “Muğlalı İbrahim Şâhidi Hazretleri”ni anlattı. Arıtan, “1450’lerde Fatih Sultan Mehmet Han’ın desteğiyle, Şâhidî Hazretleri’nin muhterem babası Salih Hüdayi Dede’nin kurduğu Muğla Mevlevihanesi Anadolu’da hizmete açılan ilk dergâhlardan biridir. Bu Mevlevihane, Mevleviliğin yerleşmesine ve yaşanarak yaşatılmasına vesile olmuştur. Şâhidî Hazretleri’nin mürşidleri arasında, Mevlevi Mürşidi Divane Mehmet Çelebi de yer alır. Tüm Mevlevi geleneğinde ise mürşidiyle birlikte Şâhidî Hazretleri çok özel bir yere sahiptir. ‘Aşk’ın Divan-ı Kebir’de arz edilen tanımı ibadet, şükür, kanaattir. İbadet, şükür ve kanaat olmadan aşk olmaz. Aşk, ancak Hak âşıkları tarafından layığı ile yaşanabilir” dedi.
ŞÂHİDİ HAZRETLERİ’NİN DUASI
Konuşmasında sık sık Muğlalı İbrahim Şâhidî Hazretleri’nin Gülşen-i Tevhid isimli eserinde yer alan sözlerini paylaşan Nur Artıran konferansını Muğlalı İbrahim Şâhidî Hazretleri’nin şu duası ile bitirdi: “Ya Rabbi, Seninle bizim aramızda olan cümle setleri kaldır. Bizim yularımızı kendine doğru çek götür. Allahım sen bizi lütfunla âşıkların bulunduğu meclisine dâhil et. Ey yardımı istenen Yüce Rabbim, bizim suçumuz, günahımız, gafletimiz Senin dile getirdiğinden de fazlasıyla haddi aştı. Bu suçlardan kurtulmak için Sen bizlere başarı, Sen bizlere kolaylık ihsan et. Sen lütf-u kereminle bizi bize bırakma. Bizi Sen’in aşkından cüda kılma. Allah’ım bu denli günahkâr da olsak, aciz de olsak gafil de olsak; yine de Senin kereminden, Senin affından, Senin mağfiretinden ümidimiz vardır. Ya Rabbi, bizim hatalarımıza bakarak bizi Senin o ilahi aşk dergâhından ayırma! Bizi o kapıdan uzaklaştırma. Ey cömert Rabbim, kerim Rabbim, gafur Rabbim! Bizi ümitsizlik karanlığında bırakma. Günahla kararmış biz aciz kullarını nurunla, aşkınla, muhabbetinle; Habib’in hürmetine, Hazreti Pîr’imiz Mevlânâ hürmetine aydınlat, bizi karanlıkta bırakma.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme