Asıl olan, anlaşılır iletişimi kurmaktır

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Kıbrıs Gazimağusa’da yapılan “International Conference on Communication, Media, Technology and Design – Uluslararası İletişim, Medya, Teknoloji ve Tasarım Konferansı”nda (ICCMTD) “The Effects of Font Type Choosing on Visual Perception and Visual Communication – Font Seçiminin Görsel Algılamaya [&hellip]

Asıl olan, anlaşılır iletişimi kurmaktır

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Kıbrıs Gazimağusa’da yapılan “International Conference on Communication, Media, Technology and Design – Uluslararası İletişim, Medya, Teknoloji ve Tasarım Konferansı”nda (ICCMTD) “The Effects of Font Type Choosing on Visual Perception and Visual Communication – Font Seçiminin Görsel Algılamaya ve Görsel İletişime Etkileri” konulu bir bildiri sundu

İlki geçen yıl İstanbul’da yapılan, bu yıl ise Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Enstitüsü’nün organizasyonunda Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı Bölümü ile Online Journal of Communication and Media Technologies (OJCMT), Contemporary Educational Technology (CEDTECH) ve Online Journal of Art and Design (OJAD) Dergilerinin katkılarıyla gerçekleştirilen konferansın ana teması “bilgi değişimi” olarak belirlendi.
Otuz farklı ülkeden yüzü aşkın bilim adamı, akademisyen ve uzmanın katıldığı konferanstaki konuşmasında, font seçiminin görsel algılama ve görsel iletişim üzerindeki etkilerini örneklerle anlatan Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, iletişimin özü olan mesajın daha iyi anlaşılabilmesi için yazılı belgelerde uyulması gereken harf ve font özelliklerine değinerek özetle şunları söyledi: “Mağarada yaşayan ilkel insandan, günümüz teknoloji toplumlarına gelinceye kadar işaretlere çeşitli anlamlar yüklenmiş ve bu işaretler birer anlaşma simgesi olarak görsel iletişimin en önemli öğesi olmuştur. İnsanlığın var olduğu tarih boyunca her dönemde ve her toplumda görülen bu görsel iletişim simgeleri farklı kültürlerde değişik anlamlar taşımıştır. Görsel iletişim artık toplumsal ve bireysel yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Günlük yaşantıdaki bütün etkinlik alanlarında görsel iletişimin uygulandığını söylemek mümkündür. Yazılı bir belgede kullanmak amacıyla, bugün sayıları on binleri bulan font yığını içinde uygun olanı seçebilmek, ön bilgi ve deneyim gerektirir. Her ne kadar günümüzde değişik font katalogları hazırlanmışsa da bunların içinden hangi fontun hangi mesaja daha uygun olduğunu saptamak ve seçmek oldukça güçtür”.
Yazının en önemli özelliğinin, okura iletişim mesajını doğru olarak taşıması olduğunu da belirten Nakilcioğlu, “Okur, kendisine iletilen mesajı, olabildiğince hızlı ve kolay biçimde okuyup algılayabilmelidir. Okunabilirlik, en yaygın ve vazgeçilmez grafik iletişim ögelerinden biri olan tipografinin öncelikli işlevi olarak kabul edilmektedir. Grafik tasarımcı, tipografi dilini iyi bilmek zorundadır. Çünkü bilginin en doğru, en açık ve en mantıklı sunumu iyi bir tipografi sayesinde gerçekleşir. Güzellik ve estetik elbette ki yadsınamaz bir gerçektir, ama asıl olan, anlaşılır iletişim kurabilmektir. Tipografik mesaj; sözel, görsel ve seslidir. Tipografik nesneler okundukları ve sözle yorumlandıkları sırada izlenmekte, görsel olarak algılanmakta, duyulmakta ve işitsel olarak yorumlanabilmektedir. Yani tipografi bu çok yönlü yapısıyla dinamik bir iletişim aracıdır ve yazılı belgeye değer katan en önemli faktördür” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme