• Haberler
  • Genel
  • 'Asgari ücretten alınan vergi gözden geçirilmeli'

'Asgari ücretten alınan vergi gözden geçirilmeli'

SP Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Ayva, asgari ücretliden alınan gelir vergisinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi   Saadet Partisi (SP) Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Ayva dün öğlen partide basın toplantısı düzenledi. 'DOLAR YÜKSELİNCE TAVUKLAR DA UYANDI' Hüseyin Ayva, SP İl Başkanı Adnan Şenel, İl Sorumlusu Ali İhsan Oturak'ın, yönetim kurulu üyeleriyle ilçe ziyaretlerinde bulunduklarını ifade etti. [&hellip]

SP Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Ayva, asgari ücretliden alınan gelir vergisinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi

Saadet Partisi (SP) Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Ayva dün öğlen partide basın toplantısı düzenledi.
“DOLAR YÜKSELİNCE
TAVUKLAR DA UYANDI”
Hüseyin Ayva, SP İl Başkanı Adnan Şenel, İl Sorumlusu Ali İhsan Oturak’ın, yönetim kurulu üyeleriyle ilçe ziyaretlerinde bulunduklarını ifade etti. Bayat, Sandıklı, Hocalar ve Kızılören ilçelerinde yapılan esnaf ziyaretlerinde Necmettin Erbakan’ın “Davam” kitabının hediye edildiğini söyleyen Ayva, “Bizim tavuklarda uyanmaya başladı. Dolar düşükken aldığımız 30’lu yumurta kolisini 20 TL’ye alırken, dolar yükselince 30’lu yumurta kolisi 34 TL’ye kadar çıktı. Dört kişilik bir aile sadece 3 öğünde 2 yumurta yemiş olsa 24 TL’dir. 8 ekmek 24 TL, 2 TL’lik yağla birlikte toplam 50 TL aylık, 50 çarpı 30 gün sadece bin 500 TL vermek zorunda kalır. İki bin 825 kalan bin 325 TL o ayı geçinmeye çalışacak.” dedi.
“TRT PAYININ OLMAMASI
YETERLİ DEĞİL”
Hüseyin Ayva, pek çok insanın kış mevsimini nasıl geçireceklerini kara kara düşündüğü belirterek, “Yüzde 20’sini vergilerin oluşturduğu faturalarda yüzde 1 oranındaki enerji fonunun ve yüzde 2 oranındaki TRT payının olmaması geçinmekte zorlanan vatandaşlarımız için maalesef yeterli değildir. Bu sebeple başta yüzde 18’lik KDV ve ÖTV olmak üzere, faturalardaki tüketim dışı bedeller kaldırılmalıdır. Akaryakıtta alınan vergiler dünyanın hiçbir yerinde alınmıyor, 10’a aldığınız akaryakıtı vatandaşa 30’a veriyorsunuz. Oralarda da maalesef şartlar değişti. Eskiden gazın varsa avantajlıydın. Şimdi mazot, gaz, benzin aynı fiyata geldi. Siz tarımda traktörün kullandığı mazotun üzerindeki vergiyi kaldırarak düşük fiyata vermeye gideceğinize, onu benzinle eşit hale getiriyorsunuz, bu problemin ne olduğunu fark edememeye işarettir.” diye konuştu.
“ASGARİ ÜCRETLİLER İÇİN TEMEL İHTİYAÇLAR
LÜKS OLDU”
Asgari ücret konusuna da değinen Ayva, “Bir asgari ücretlinin çocuğu sabah okula giderken kısa bir not yazıp babasının cebine koyuyor. O notta ne yazıyor biliyor musunuz? ‘Sevgili babacığım, 10 lira benim için çok fazla 1,5 lira bana yeter. Sen o parayla bir sürü şey alırsın.’ yazıyor. Bu ülkeyi idare edenler, ceplerinde torpil listesiyle dolaşanlar acaba böyle bir not ceplerine konulsa o notun ağırlığından yürüyebilirler miydi; merak ediyorum. Fabrikalarda çalışan asgari ücretliler, kendilerine verilen yemek kartlarının içindeki bakiyeyi para olarak alabilir miyiz, diye soruyorlar. Neden? Çünkü yemek yemesi için verilen 100 TL’yi evinin ihtiyacı için harcayacak. İş yerinde, öğlen yemeğinde çıkan meyveyi yemeyip akşam evine götürüyor asgari ücretli. Neden? Çünkü çocuğuna meyve alamıyor. Giderek artan hayat pahalılığı karşısında asgari ücretliler için her şey, en temel ihtiyaçlar bile bir lüks haline geldi. Çocuk okutan, kira veren asgari ücretliler aldığı maaşla hangi ihtiyacını karşılayacak” şeklinde konuştu.
“ASGARİ ÜCRETLİDEN ALINAN
GELİR VERGİSİ ELE ALINMALI”
“TÜİK enflasyon yüzde 19 diyor oysa gerçeğin böyle olmadığını halkımız biliyor, yaşıyor.” diyen Ayva şunları söyledi: “Halkımızın yüzde 93’ü ise enflasyonun TÜİK’in açıkladığından çok daha fazla olduğunu söylüyor. AK Parti’ye oy veren vatandaşlarımız arasında dahi bu oran yüzde 90 iken, MHP’ye oy veren vatandaşlarımız arasında da bu oran yüzde 95’e ulaşıyor. Faturalar konusunda dile getirdiğimiz vergi konusunu bir kez daha yineleyerek asgari ücretlilerden alınan gelir vergisinin de yeniden ele alınması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Yapılacak zamlar konusunda TÜİK rakamları düşünülerek değil, yüzde 40 civarında enflasyon olduğunu düşünerek hareket edilmesi gerekmektedir. Ne yapılacak? Tekrar söylüyorum; yolsuzluklar kalkacak, israf bütünü ile önlenecek. Bunun arkasından da israf dediğimiz zaman; elzem olmayan tüm yatırımlardan vazgeçilecek. Buradan ortaya çıkan kaynak vatandaşın cebine aktarılacak, böylelikle piyasa canlanacak, yeni yatırımlar yapılacak, yeni istihdam alanları açılacaktır.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme