Asgari Ücrette Masadaki İlk Rakam

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında toplandığında masaya gelecek ilk rakam teklifi belli oldu.

Türkiye'de milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2025 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için geri sayım başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında toplanacak ve yeni yılda uygulanacak asgari ücreti belirlemek için bir araya gelecek. Çalışanlar ve işverenler arasında gerçekleşecek bu pazarlıkta, masadaki ilk teklif ortaya çıktı.

2024 yılı boyunca net 17.002 TL, brüt ise 20.002 TL olarak belirlenen asgari ücret, çalışanlara ödenmeye devam ediyor. Ancak artan enflasyon ve geçim şartları, asgari ücretin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Özellikle açlık sınırının asgari ücreti geride bırakması, Ocak ayında yapılacak zammın önemini daha da artırıyor.

Asgari ücret, 5 işçi temsilcisi, 5 işveren temsilcisi ve 5 hükümet temsilcisinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, geçim koşulları, istihdam ve maliyet gibi birçok veriyi değerlendirirken, enflasyon da en önemli referans noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Geçmiş yıllardaki kararlara bakıldığında enflasyonun hep belirleyici bir unsur olduğu görülüyor.

ASGARİ ÜCRETTE İLK RAKAM BELLİ OLDU

Bu yıl için enflasyon verileri Orta Vadeli Program (OVP) ve Merkez Bankası'nın tahminlerine dayanıyor. OVP'de yıl sonu enflasyonu yüzde 41,50 olarak öngörülürken, Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketine göre bu oran yüzde 45'e kadar çıkıyor. Pazarlıklar bu rakam üzerinden şekillenecek ve enflasyona göre belirlenecek yeni asgari ücretin bu seviyelerde olacağı öngörülüyor. Ocak ayında yapılacak zamla birlikte çalışanlar, yeni asgari ücreti almaya başlayacak. Bu tahminler ışığında, asgari ücret pazarlıklarında masaya ilk yazılacak rakamın net 24.057 TL olacağı belirtiliyor. Brüt rakam ise 28.302 TL olarak hesaplanıyor.

 

Bakmadan Geçme