'Asgari ücret 2 bin 500 liranın altında olmamalı'

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, 2020 yılı için yapılacak olan asgari ücret artışının 2 bin 500 liranın altında kalmaması gerektiğini söyledi Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, 2020 yılı asgari ücreti ile ilgili düşüncelerini Kocatepe Gazetesi muharibine anlattı. Burcu Aydın: Türk-İş İl Temsilcisi olarak 2020 yılı asgari ücret artışı ile ilgili düşünceleriniz nedir? Muharrem Uslu: Asgari [&hellip]

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, 2020 yılı için yapılacak olan asgari ücret artışının 2 bin 500 liranın altında kalmaması gerektiğini söyledi

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, 2020 yılı asgari ücreti ile ilgili düşüncelerini Kocatepe Gazetesi muharibine anlattı.
Burcu Aydın: Türk-İş İl Temsilcisi olarak 2020 yılı asgari ücret artışı ile ilgili düşünceleriniz nedir?
Muharrem Uslu: Asgari ücret rakamında artışta Türk-İş’in beklentisi 2 bin 578 liradır. Ben Türk-İş’in 2 bin 500 liranın altında bir rakama imza atacağını düşünemiyorum. 2019 yılı asgari ücret artışı belirlenirken yaklaşık 420 lira civarında bir artış olmuştu. Ama gider kalemlerinde 2018 yılında bu kadar bir artışta yoktu. Ancak 2019 yılında ki gider kalemlerinde çok fazla artışlar var. 2019 yılı asgari ücreti 400 lira artıyorsa 2020 yılı asgari ücretinin 500 lira artması kadar tabii bir şey olamaz.
Burcu Aydın: Geçen yıl olduğu gibi bu yılda tarafların uzlaşabileceklerini düşünüyor musunuz?
Muharrem Uslu: 2019 yılı asgari ücretine tarafların üçü de imza attı. Dolayısıyla da bir sevinç yaşanmıştı. Asgari ücret alanlarda taraflarda memnun olmuştu. Üç tarafın da asgari ücret belirlenirken rahatça imza atabilecekleri bir rakam olmalıdır.
Burcu Aydın: Yeri geldikçe asgari ücretten vergi alınmaması hususuna değiniyorsunuz. Bu noktada neler söylersiniz?
Muharrem Uslu: Tabii adı üzerinde olduğu gibi ücret asgari ücrettir. Asgari ücretli doğru bir taleple artış olsun istemektedir. Ama bir taraftan da işverene yükün fazla olmasını da istemiyoruz. Bu noktada işverene oluşacak yükün bir kısmının vergilerle karşılanmasını istiyoruz. En mühimi asgari ücretlimiz işine devam etmeli ve 2 bin 500 lira ve üzerinde bir rakamla maaşını alabilmelidir. Rakamlar bu seviyeye çekilmelidir.
Burcu Aydın: Net olarak asgari ücret rakamının ne olması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Muharrem Uslu: Geriye dönük olarak 10 yıllık asgari ücret muhasebesi yapıldığında ciddi olarak asgari ücretin eriyip alım gücünü kaybettiğini görüyoruz. Netice de asgari ücret kendisinden de anlaşılıyor. Asgari ücret en son ücrettir. Asgari ücrette son 10 yılın kayıpları düşünülmelidir. İki bin 500 lira ve daha yukarıda bir rakamla asgari ücretin belirlenmesine dayanak olmalıdır. Eğer 2 bin 500 liranın altında bir asgari ücret artışı ortaya çıkarsa bu kayıpla daha fazla olacaktır.
Burcu Aydın: Asgari ücret artışı değerlendirmenize ek ne söylersiniz?
Muharrem Uslu: Türk-İş’in ifade ettiği 2 bin 578 lira yaşam yani açlık, yoksulluk yaşam sınırında bir rakam anlamına gelmektedir. Asgari ücret artışına gerçekçi vicdani bir yaklaşım gerekmektedir. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme