Asfalt Plenti, 2 yılda kendini amorti edecek

Afyonkarahisar Belediyesi’nin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu ve Afyonkarahisar’ın yollarının yenilenmesi için gerekli asfaltı temin edecek Asfalt Plenti’nin 2 yıl içinde kendini amorti edeceği düşünülüyor. Saatte 200 ton asfalt üretme imkanına sahip Plent sayesinde, Afyonkarahisar’ın tüm yollarının asfalt ihtiyacı karşılanabilecek Afyonkarahisar Belediyesi, trafo, üretim tesisi, challenger sistemi yatırımıyla 4 milyon liraya mâl olan, silindir, kamyon ve [&hellip]

Asfalt Plenti, 2 yılda kendini amorti edecek

Afyonkarahisar Belediyesi’nin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu ve Afyonkarahisar’ın yollarının yenilenmesi için gerekli asfaltı temin edecek Asfalt Plenti’nin 2 yıl içinde kendini amorti edeceği düşünülüyor. Saatte 200 ton asfalt üretme imkanına sahip Plent sayesinde, Afyonkarahisar’ın tüm yollarının asfalt ihtiyacı karşılanabilecek

Afyonkarahisar Belediyesi, trafo, üretim tesisi, challenger sistemi yatırımıyla 4 milyon liraya mâl olan, silindir, kamyon ve finişere harcanan para ile 8 milyon liralık bir yatırım hâline gelen Asfalt Plenti ile asfalt üretimini hızlandırdı. Afyon’un merkezdeki yollarının asfaltlanmasının yanı sıra İl Özel İdaresi ve ihtiyaç duyan belediyelerin de protokol karşılığı tonu 85 liradan asfalt alması gündemde olan Plent’in 2 yıl içinde yatırım masrafını amorti etmesi öngörülüyor.
Deneme süresinde olumlu sonuç alındı
Modern Asfalt Plenti hakkında bilgi veren Afyonkarahisar Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hüseyin Öztürk, “Asfalt Plent Tesisi’nin ihalesi saatte 200 ton olarak ihalesi yapıldı ve montajları da o şekilde yapıldı. 1-1 buçuk ay deneme üretimleri devam etti. Deneme süresince saatte 130-140 ton üretim yapıldı, herhangi bir sorun yaşanmadı. Asfalt tüketimi arttığı zaman bu kapasiteyi artırdık ve kapasiteyi 180 tona kadar çıkarttık. Plent’in 200 ton üretim yapabilecek kapasitesi mevcut. Daha önceki plentimiz 80 ton/saatti. Ama 1987 model bir plent olduğu için 50 ton-60 ton civarında zorla üretim yapıyordu. Biraz da sıkıştırdığınızda 25-30 bin lira bakım gerektirir haldeydi” dedi.
Aynı miktar üretime, düşük yakıt
Asfalt Plenti’ndeki çalışmaların, eski plente göre çok daha verimli ve ucuz olduğunu söyleyen Öztürk, “Ambaryolu’nda birinci kısımda 1000 ton civarında asfalt serdik. Bu sistem için 5 saatlik bir üretim demektir. Bizim amacımız, diğer taraftaki işletme ve bakım giderlerinden de çektiğimiz sıkıntıyı çekmemekti. Biz diğer asfalt plentimizde yılda 45 bin ton civarında asfalt üretebiliyorduk. Orada kalorifer yakıtı ve mazot kullanıyorduk. Yılda 600 bin lira civarında bir ödeme yapıyorduk. Bizim bir ay içerisinde yaptığımız 22 bin ton. Kullandığımız doğalgaz 56 bin lira. Diğer tarafta 22 bin ton asfalt ürettiğinizde 300 bin liralık yakıt bedeli ödeyecektik, burada 56 bin liralık yakıt bedeli ödedik” diye konuştu.
Kurumlarla protokol imzalanabilir
Asfalt Plenti’yle ilgili yapılan hesaplamalara göre yatırım maliyetinin kısa sürede amorti edileceğini bildiren Öztürk, “Yaptığımız hesaplamalara göre bu plent kendini en geç 2 yıl içinde amorti edecek. Kullandığımız az enerji, işletme giderlerini hesap ederek, asfaltın maliyetini yıllık bazda değerlendirerek bu sonuca vardık. İl Özel İdaresi gibi kurumlarla veya diğer küçük belediyelerle aramızda protokol imzalayarak kendilerinin asfalt ihtiyacını karşılayabilecek durumdayız” ifadelerini kullandı.
Tam yenilenme için
450 bin ton asfalt gerekiyor
Afyonkarahisar’da asfaltlama çalışmalarının devam edeceğinin altını çizen Öztürk, şu bilgileri verdi:
“Afyon’un tüm yollarını yenile-yerek, tamamının sıcak asfaltla buluşmasını sağlamak için bize 450 bin ton civarında asfalt gerekiyor. Biz diğer tesiste senede 45 bin ton asfalt işleyebiliyorduk. O pilentte devam etseydik biz Afyonkarahisar’ın yollarını 10 yıl içinde bitiremezdik. 5’inci yılda da 5 sene önce yapılan asfaltları yeniden yapmaya başlardık. Bu bir kısırdöngüye dönüşürdü, yolları tamamlayamazdık. Ama biz kendi ekipmanlarımız, kendi iş makinelerimiz ve kendi elemanlarımızla birlikte Devlet İhale Kanuna’na göre asfalt serim işçi-liği ihalesi yapmaya başladık. Bu sene 40-50 bin ton civarında bir ihaleye çıktık. Önümüzdeki sene en az 70-80 bin ton asfaltı işleyeceğiz diye düşünüyoruz, en az 100-150 bin ton Devlet İhale Kanunu’na göre müteahhit firmalarla serim işini yapacağız.”
Elektronik tehçizat var
Modern Asfalt Plenti’nde üretilen asfaltın kalitesinin de yüksek olduğunu vurgulayan Öztürk, “Burada üretilen asfalt, kaliteli. Bu kaliteye ulaşabilmek için challenger diye adlandırdığımız kendi malzemesini bilgisayar ve elektronik ortamda karşılayabilecek bir sistem oluşturduk. Sistem, otomatik olarak yönetiyor” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme