Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Onur Bayram

AS için 10 Kuruş verir misiniz?

Onur Bayram 8 Şubat 2010 Pazartesi 02:00:00
  Komşu şehirlerimiz Konya’nın, Eskişehir’in temsilcisi takımlar Süper Lig’de mücadele edi-yor.
Afyon’un hem Cumhurbaşkanı çıkarmada, hem de sucuk ve pastırmada yarıştı-ğı Kayseri’nin takı-mı hem lig de, hem kupada fırtına gibi eserken Afyonka-rahisar’ın ve onun temsilcisi takımın bulunduğu yer sisi rahatsız etmiyor mu?
Bir zamanlar Afyon ve Eskişehir rakipmiş… Bir yerde hata olmuş ki onlar ileri giderken, bizim ilimizin takımı geriye gitmiş.
Bu yazı çıktıktan sonra özellikle de internet sitelerinde yayınlandıktan sonra yapılacak yorumları şimdiden görebiliyorum. Çok haksız hatta hakaret boyutuna varacak eleştiriler alabileceğimi de biliyorum. Ama daha yazının başında belirteyim bu şehirde bir günde en çok toplu taşıma araçlarını kullanan kişilerden biri benim. Eğer halkımız ve yetkililer bu fikre olumlu yaklaşırsa; bu işten diğer insanlara göre maddi olarak biraz daha fazla zarar görecek kişilerden biri olacağım. Bu nedenle ben dahil herkes elini taşın altına koymalı diye düşünüyorum. Eğer hepimiz bu şehrin suyunu içip, ekmeğini yiyorsak bu şehri temsil eden takıma da hep birlikte sahip çıkmalıyız.
Antalya’da yakın zamana kadar ANTKart adı altında bir uygulama vardı. Şimdi HALKkart olarak yeniden düzenleniyor. Bir toplu taşıma aracı ücretinin 1 Lira 35 Kuruş olduğu Antalya’da öğrenci ücreti de 1 Lira. Bu yüksek fiyatları görüp de orada minibüs ve otobüs şoförleri iyi kazanıyor diye düşünebilirsiniz. İli-mizdekine göre sefer mesafelerinin çok daha uzun olduğu Antalya’da, ANTkart döneminde her toplu taşım aracında gelirin yüzde 15’i Antalyaspor’a aktarılıyordu. Siyasi nedenlerle iptal edilen ihale yüzünden 4 aydır Antalyaspor bu gelirden mahrum kalırken yakında HALKkart’la bu uygulama yeniden başlayacak. Antalya’daki her bir yolcunun gelirinin yüzde 15’lik payı yeniden Antalyaspor’a akacak.
Yaklaşık 7 milyon yabancı turistin ziyaret ettiği Antalya’da her Antalyalı ve her turist Antalyaspor’a katkı yaparken, biz Afyonkara-hisarspor’a ne kadar katkı yapıyoruz. Tüm yük Salim Pancar’ın sırtında takımdan ilerleme ve başarı bekliyoruz. Bakan Veysel Eroğlu’nun ilimizi son ziyareti sırasında; Salim Pancar, Vali Haluk İmga’ya kulübün durumunu anlatırken ben de oradaydım. Pancar, kulübün gelir giderinin ilimiz tabiriyle neredeyse ‘denk’ olduğunu ancak geçmiş borçların kulübün elini kolunu bağladığını anlatıyordu. O gün bazı iş adamlarına umut bağlandı. Ama benim aldığım izlenim beklenen desteğin verilmeyeceği yönünde. Şimdi lütfen kendinizi Salim Pancar’ın yerine koyun. Ne kadar süre bu yükü taşırdınız?
Bence bu şehrin insanlarının yardımlaşma özelliğini diğer şehirlerden fazladır. Zor durumda olan insanlara yardım etme noktasında neler yapılabildiğini de gördüm. Belki de Türkiye’de parasız bir insanın yemek yiyebildiği, toplu taşıma araçlarını kullanabildiği başka bir şehir yoktur.
Tüm sinirlenecek insanlara rağmen Afyonkarahisarspor için de artık tüm şehrin birlik olması gerektiğine inanıyorum.
Bu konuda da çok basit bir önerim var. Hem otobüs hem de minibüslere 10 Kuruş’luk bir zam yapılsın… Günde 2 kez toplu taşım aracı kullanan bir Afyonkarahisarlı, günlük 20 Kuruş’la ne zengin olur ne de batar. Tabii madem toplu taşımayı kullanan insanlardan destek istiyoruz, araç sahiplerini de bu desteğe ortak etmeliyiz. Bu nedenle otopark ücretlerine de toplu taşımaya yapılanın yüzdelik orantısıyla aynı oranda bir zam yapılmalı.
10 Kuruş’larla kulüp mü desteklenir diye düşünebilirsiniz. Ancak ilimizde nüfusa kayıtlı olmayan yaklaşık 20 bin üniversite öğrencisi var. Onların da katkısıyla bir günde ortalama 50 Bin kişinin toplu taşıma araçları vasıtasıyla taşındığı tahmin ediliyor. Bu durumda Afyonkarahisarspor o minicik 10 Kuruş’larla günde 5 Bin TL gelir elde edebilir. Ayda 150 Bin TL’lik bir gelir de sanırım Mor Beyazlı ekibin borçlarını bir yılda temizler. Tabii buna bir de otopark gelirlerini ekleyince kulüp transfer yapıp, yeni sezona daha büyük umutlarla hazırlanabilir. Bu düşünce uygulamada zor görünse de Belediye Meclisi ve Şoförler Odası kararıyla toplu taşıma ücretlerine ve otoparklara yapılacak bu küçük zamla toplu taşıma araçlarının ücreti 1 TL olur. Minibüs ve otobüs şoförleri araba kullanırken para üstü vermekten de kuruş arama derdinden de kurtulur. Her ayın sonunda her minibüs durak başkanlığı minibüs başına düşen parayı toplayıp şoförler odasına, özel halk otobüsü şirketi de otobüslerinin sayısına göre belirlenen bedeli beledi-yeye teslim eder. Belediye ve Şoförler Odası da her ay kulübe bağış yapar.
Atalarımız ‘Damlaya damlaya göl olur’ demiş. Gelin hep birlikte damlatalım. Hepimiz taşın altına elimizi koyalım. Afyonkarahisar yeni bir stat ve spor kompleksi projesine başlıyor. Öyle bir Afyonkarahisarspor oluşsun ki belediye projedekinden de büyük bir stat yapmak zorunda kalsın. Ve Afyonkarahisar’ın gençleri artık Galatasaray’ı, Fenerbahçe’yi ve Beşiktaş’ı izleyebilmek için Denizli’ye, Eskişehir’e, Konya’ya gitmek zorunda kalmasın.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti