Artık yol bozukluğuyla mücadele ediliyor

Karla mücadelenin ardından bozulan yolları iyileştirerek bozuk yollarla mücadele ettiklerini söyleyen 31. Karayolları Şube Şefi Yalçın Özgür, sürücülerin dikkati, tedbiri elden bırakmadan olası bir sorunda şerit değiştirmeden hareket etmelerini tavsiye etti 31. Karayolları Şube Şefi Yalçın Özgür, karla mücadele çalışmalarının seyrini anlattı. Özgür, 8 Ocak tarihinde başlayan 10 Ocak tarihi itibariyle hızlanan kar yağışı sonrasında [&hellip]

Artık yol bozukluğuyla mücadele ediliyor

Karla mücadelenin ardından bozulan yolları iyileştirerek bozuk yollarla mücadele ettiklerini söyleyen 31. Karayolları Şube Şefi Yalçın Özgür, sürücülerin dikkati, tedbiri elden bırakmadan olası bir sorunda şerit değiştirmeden hareket etmelerini tavsiye etti

31. Karayolları Şube Şefi Yalçın Özgür, karla mücadele çalışmalarının seyrini anlattı. Özgür, 8 Ocak tarihinde başlayan 10 Ocak tarihi itibariyle hızlanan kar yağışı sonrasında çoğu zaman aralıksız yağan kar yağışında sert soğuk havaların yoldaki çalışmaları etkilediğini söyledi.
Karla 45 ekip mücadele ediyor
Sert ve yağmurlu havanın arka arkaya rast gelmesi ile yolların çok aşırı bozulduğundan yakınan 31. Karayolları Şube Şefi Yalçın Özgür, 5 bakımevinde ekiplerin konuşlandığını üç adet merkez ekibinin bulunduğunu belirtti. Toplam sekiz ekiple kar mücadelesi yapıldığını ifade eden Yalçın Özgür; “Kar mücadelesinde 45 adet ekibimiz çalışıyor. Onbeş bıçaklı kamyon, bu kamyonların üzerinde 11 adet tuz serici mevcut. Ayrıca 5 adet greyderimiz var. İki tane kiralık greyder temin ettik. Bakımevlerinde 5 yükleyici mevcut olup bir tanede şube merkezinde olmak üzere 6 yükleyicimiz var.” dedi.
Mesai kavramı yok
Yaklaşık 25 gündür devam eden kar yağışı ile birlikte ekiplerin aralıksız Cumartesi-Pazar günleride dahil çalıştıklarını aktaran 31. Karayolları Şube Şefi Yalçın Özgür, mesai kavramı tanımadan kimi zaman 1-2 saatlik uyku uyuyarak özverili çalışıldığını vurguladı. Vardiyalı bir sistemle çalışılmadığını, bunun ciddi sıkıntısını yaşadıklarını ifade eden Özgür; “Emekli olan personelimizin yerine şuana kadar yeni bir takviye yapılamadı. Köy Hizmetleriden 22 kişi civarında nakil olarak gelen personel var. Bu personeli tanıma aşamasındayız. Karla mücadele eden 45 kişilik ekibe bunlar dahil değildir. Aralarında bize ve-rimli olabilecek yükleyici operatörü, greyder opera-törü gibi elemanlar yok.” diye konuştu.
Yağış yoğunluğu fazla
Karla mücadelede son olarak 2000-2001 ve 2004 yıllarında kar yağışı anlamında yoğun yılların yaşandığını ifade eden Yalçın Özgür, 2000’li yılların kışında Sandıklı yolunun uzun süre kapandığını dile getirdi. O dönemde 3 gün yağan ve 80 santimet-reye ulaşan karın kendilerine çok fırsat verdiğini söyleyen Özgür; “O dönemde hava bize çok fırsat vermişti. Bizde gerekli temizliği yaptık, yolların bozulması çok fazla olmamıştı. Bu sene ben burada görev yaptım yapalı ilk defa böyle bir kış yaşı-yoruz. Kar yağıyor diniyor, iki gün sonra bir daha yağıp diniyor. Arada ılıman bir hava oluşuyor. Yağan yağmurda bizim yollarımızı çok fazla bozdu. Kar mücadelesinden daha çok şimdi yolların bozukluğu ile mücadele ediyoruz. Aynı sorunu şehir içi yollarda Belediye’de yaşıyor. Biz bozulan yolları yeniden yapmaya çalışıyo-ruz. Ama burada sürücülerimizede iş düşüyor. Karayolları Trafik Kanunu açıktır. Kanunun 52. maddesinde yol ve hava şartlarıda denilmektedir. Aniden bozulan yolu bu şartlarda tamir şansımız yok.” şeklinde konuştu.
Bizimde zamana
ihtiyacımız var
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın yol bozukluğunun giderilmesi noktasında yaptığı açıklamada zamana ihtiyaç olduğu vurgusuna dikkat çeken Yalçın Özgür, kendilerinin de bu anlamda zamana ihtiyaç duyduklarının altını çizdi. Kar mücadelesinden arta kalan zamanda ekiplerin sürekli yama yapma mücadelesinde olduğunu bildiren Özgür; “Ekiplerimiz geçtiğimiz hafta sonu iki gün yama yapmakla uğraştı. Yamalarla çukurları bozuklukları kapatmak için gayret sarf ediyo-ruz. İyileştirmeye çalışıyoruz. Çalışmayı yüzde 80 oranına getirdik. Önümüzdeki bir kaç gün tekrar yağış gözüküyor. Bu yağış bizi ne kadar etkiler, yaptığımız yamalar ne kadar bozulacak şimdi onun derdindeyiz. Kar mücadelesinin ötesinde şimdi önümüzdeki büyük sorun yollarımızın bozukluğudur. Bozulma nedenide sıfırın altında 29-30 derece hava sıcaklığından çok fazla tuz kullandık. Tuzlama sonucu donma çözülme arttı. Arada yoldaki çatlaklıklardan su içeriye doğru gi-rince çok aşırı soğukta bunlar patladı. Bizim eli-mizde değil doğa ile ilgili bir olay. Bu yol bozulmalarına bir nevi afet diyebiliriz. Bu konuda sürücülerden biz sabır ve anlayış bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sıkıntıda şerit değiştirmeyin
Sürücülerden hava ve yol şartlarının gözetile-rek tedbirli ve dikkatli şekilde yola çıkmalarını önemle rica eden 31. Karayolları Şube Şefi Yalçın Özgür, kar yağdığında yolun kar tarafından değil araçlar nedeniyle kapandığına temas etti. Özgür, yollarda ekiplerin bulunduğunu, en geç 1 saatte aynı güzergahta dolanımın tamamladığını söyledi. Afyonkarahisar coğrafi yapısının dalgalı olduğunu belirten Özgür, tır, kamyon gibi ağır tonajlı araçların yoldan çıkamadıkları anda sağ şeridi terk etmemelerini istedi. Şerit değiştirmeye kalkan ağır yüklü araçların trafiği tıkayarak binlerce aracı mağdur ettiklerini dile getiren Özgür, hassas ve sorumlu davranılması gerektiğini sözlerine ekledi. Haber: Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme