'Artık dünyayı Afyon'da misafir edeceğiz'

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, elbirliği ile alındığını vurguladığı Gastronomi tescilinden sonra asıl sürecin başladığını belirterek, 'Asıl süreç bundan sonra başlıyor. Vatandaşlarımıza özelliklede esnafımıza büyük görev düşüyor. Artık dünyayı Afyon'da misafir edeceğiz' dedi   Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan Şehir Postası 2. sayısında Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz'la röportaj yapıldı. 'AFYON'UN ASIL ZENGİNLİĞİ [&hellip]

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, elbirliği ile alındığını vurguladığı Gastronomi tescilinden sonra asıl sürecin başladığını belirterek, “Asıl süreç bundan sonra başlıyor. Vatandaşlarımıza özelliklede esnafımıza büyük görev düşüyor. Artık dünyayı Afyon’da misafir edeceğiz” dedi

Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan Şehir Postası 2. sayısında Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’la röportaj yapıldı.
“AFYON’UN ASIL ZENGİNLİĞİ MUTFAĞINDA”
Afyonkarahisar’ın termali, mermeri, tarihi, kültürü, turizm ve lezzeti ile Türkiye’nin önemli illerinden biri olduğunu söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz, şehrin karayolunda kavşak noktası olması nedeni ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline geldiğini kaydederek, “Şehirler kendi değerlerini ön plana çıkarmak için tanıtıma büyük önem veriyor. Afyonkarahisar’ımız gelecek vaat ediyor. Afyonkarahisar tarihiyle, kültürüyle, doğal güzellikleriyle, mermeriyle, termaliyle oldukça zengin bir il. Ama asıl zenginliği mutfağında. Farklı ve çeşit seçeneği bol bir yemek kültürü var. Mesela 18 yemeğin sıra yemeği olarak bir gecede yenildiği bir il Afyon. Lokantalarda olmayan çok sayıda farklı lezzet var bu şehirde. Bu kültürün tescillenmesi gerekiyordu. UNESCO’nun bu zenginliği görmesini sağladık ve ilk başvurumuzda Gastronomi alanında tescil aldık.” dedi.
“DÜNYA DA 36 ŞEHİRDEN BİRİ AFYON”
Afyonkarahisar’ın yol üstü turizmi aracılığıyla bazı lezzetlerini tanıttığına değinen Tutulmaz, “Sucuk Afyon’da yenir, geçerken lokum alınır algısı mevcut. Bu algıyı genişletmeli ve aslında buz dağının görünmeyen kısmı misali geçerken tadılan lezzetlerin daha fazlasının şehir merkezinde olduğunu göstermemiz gerekiyor. El birliği ile Gastronomi tescilini aldık büyük bir kazanım ama asıl süreç bundan sonra başlıyor. Bizim bu ağda kalıcı olmamız gerekiyor. Şuanda dünyada 36 şehirden biri olduk. Bu unvanın Antep’i nasıl değiştirdiğine hepimiz şahidiz. İnşallah yakında Afyon’u da aynı şekilde değiştirdiğini hep birlikte göreceğiz. Bu noktada vatandaşlarımıza özelliklede esnafımıza büyük görev düşüyor. Artık dünyayı Afyon’da misafir edeceğiz. Yerellikten kurtulmalı ve dünyaya hitap eder konuma gelmeliyiz.” diye konuştu.
“AFYON HALKINDAN DESTEK BEKLENİYOR”
Karşılama, lezzetlerin sunumu, ilgi alaka ve aynı ilgi ve nezaketle gelen misafirleri uğurlama konularının önemine değinen Tutulmaz, “Farklı lezzetler denemeli ve menüleri de bu doğrultuda çeşitlendirmeliyiz. Şehir olarak bu işi sahiplenirsek, bu ağın öneminin bilincinde hareket edersek başarılı oluruz. Bugünü değil geleceği bir 10 yıl, 20 yıl sonrasını hayal etmeliyiz. Alt yapı var, yol belli, hedef belli yalnızca o hedefe kilitlenmek ve gereğini yapmak kaldı. Ben tüm hemşerilerimden bu konuda destek beklediğimi ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
“HER GÜN BİR DEĞER TANITILIYOR”
Günümüzde ulaşımın kolaylaşıp, sosyal medyanın hayatın bir parçası olduğuna değinen Vali Tutulmaz, “Bilgiye ulaşmak, yeni yerler keşfetmek artık günlük ya da haftalık planlar arasında yer almaya başladı. İnsanlar araştırıyor, okuyor ve bir yerlere gitme ihtiyacını bu şekilde gideriyor. Yani sürekli gündemde tutulan bir yer insanlar tarafından merak ediliyor ve rota burası oluyor. İlgi artınca da daha fazla kişi ziyaret ediyor. Bu genellikle sosyal medya ile oluyor. İyi bir yerde yemek yiyen bir kişi bunu paylaştığında, bir de yorum eklediğinde bu mekân merak edilen bir yer oluveriyor. Artık herkes sosyal medyada yaşıyor. Günün büyük bir bölümü burada geçiyor. Bu sebeple göreve geldiğim andan itibaren şöyle düşündüm. Ben 32 yıldır bu ilden bir şekilde geçiyorum ama bu potansiyeli görmedim, fark etmedim. Ben fark etmediysem diğer insanlarında büyük bir bölümü farkında değildir düşüncesi ile tanıtım çalışmalarına start verdim. Nasıl olur, ne yapmalı derken öncelikle Valiliğimizin sosyal medya hesaplarını hareketlendirdik. Her gün bir değerimizi tanıtmaya başladık. Bununla da yetinmedik. Kamu çatısı altında sivil düşünce ile hareket eden bir Tanıtım Ofisi oluşturduk. Visit Afyon internet sitesi, mobil uygulama ile desteklendi ve tanıtım çalışmalarına hız verdik. Fenomenleri ağırladık, çok sayıda program çekimi yapıldı, yabancı konukları ağırladık, gezdirdik ve rehberlik ettik.” ifadelerini kullandı.
“EKSİK OLAN GAYRET VE BAŞARIYA İNANMAK”
Eğitimde Afyonkarahisar’ın istenilen düzeyde olmadığını dile getiren Tutulmaz şöyle konuştu: “Maalesef eğitimde istenile düzeyde değiliz. Okul, ekipman, öğretmen sayısı ve diğer alanlarda oldukça iyi bir konumdayız. Eksik olan şey ise biraz gayret ve başarıya inanmak. Okumanın eğitimin başarıya ulaşmasında olmazsa olmaz unsurlardan birisi olduğuna inanıyorum. Düzenli kitap okuyan her öğrencinin sınavlardan korkmayacağını, girdiği her sınavda başarılı olacağını düşünüyorum. Eğitim sıralaması girilen sınavlar ile ölçülüyor. Afyonkarahisar çok başarısız bir il değil ama eğitim camiasının biraz daha gayretli ve bir eğitim neferi olarak daha fazla çalışması gerekiyor. Çocuklarımızı okumaya, kitaplara daha fazla alıştırmalıyız. Teknoloji ne yazık ki bizleri kitaplardan uzaklaştırıyor. Bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla 2 kez üst üste Kitap Fuarı düzenledik. Bu yıl tekrar açmayı planlıyoruz. Okuyan gençlerimiz, çocuklarımız başarıyı da elde edecektir.”
“AFYON ÜLKENİN GÖZBEBEĞİ OLMAYA ADAY”
Afyonkarahisar’ı dışarıdan gelip geçenlerin daha iyi gözlemlediğine değinen Tutulmaz, “Afyonkarahisar son dönemlerde hızla gelişim gösteren ve aslında bu alanda atak yapan bir ildir. Deniz turizmi dışında turizmin her türlüsüne müsait bir iliz. Her geçen gün ulusal basında ve gündemde daha fazla yer edinen ve aslında var olan değerleri yeni yeni bilinen bir şehiriz. Ben önümüzdeki süreçte daha da iyi olacağını düşünüyorum ve buna inanıyorum. Afyonkarahisar gıdanın başkenti, termalin yıldızı, gastronomi şehri, tarihte birçok devletin hüküm sürdüğü 5 bin yıllık geçmişe sahip bir il. Aynı zamanda ülkemize en fazla katma değer sağlayan illerden birisi Afyonkarahisar’dır. Afyonkarahisar üretimiyle ve ihracatıyla ülkemize en fazla girdi sağlayan illerden birisidir. Mermer ve yumurta ihracatında başı çeken illerden birisiyiz. Aynı zamanda haşhaş, patates, kiraz, vişne üretiminde Türkiye’de üst sıralarda yer almaktadır. Her geçen gün artan ihracat rakamları ile Türkiye’nin göz bebeği bir il olmaya adaydır. Ben tüm vatandaşlarımızı Afyonkarahisar’ı keşfetmeye, gezmeye, damakları tatlandıran eşsiz lezzetleri tatmaya, termalde şifa ve huzur bulmaya, Frig Vadisinde 3 bin yıl öncesine gitmeye, Akdağ’da yeşilin ve mavinin tonlarında dinlenmeye davet ediyorum.” diye konuştu.
“MARKA ŞEHİR KAVRAMI ÖNEMLİ”
İyi, güzel ve topluma fayda sağlayacak, yüzlerdeki gülümsemeyi artıracak her türlü projenin kendisi için önem taşıdığını vurgulayan Tutulmaz, “Yapmak istediklerimin büyük bölümünü Afyonkarahisar için hayata geçirdim. Bir fark, bir sinerji yakalandığını düşünüyorum. Gönlümden geçen Afyonkarahisar’ı tam anlamıyla bir marka şehir yapabilmektir. Artık şehirler ülkelerinde önüne geçmeye başladı. Biz Afyonkarahisar’ı dünyanın tanıdığı, bildiği, merak ettiği, gelmek istediği, hayran kaldığı bir şehir yapma gayretindeyiz. Şehrimizin marka değerini artırmak için her gün farklı bir etkinlik yapmaya çalışıyoruz. Şehrimizin mevcut değerlerini biliyoruz, bu değerlerin benzerlerinden farkını biliyoruz, başarılı olabileceğimiz alanları biliyoruz geriye sadece bu değerleri daha bilinir hale getirmek kalıyor. Marka şehir olmak uzun bir uğraş gerektiren, profesyonel bir anlayışla ele alınması gereken, şehirde yaşayanlarca paylaşılan değerlerden oluşan ve tüm paydaşlar tarafından sahiplenilip geliştirilen bir süreç olarak ele alınmalıdır. Şehrimize bir marka imajı oluşturmaya çalışıyoruz. Burada çok fazla marka değeri ürün var. Termal önemli bir turizm markası. Ulusal çapta çok sayıda marka şehre sahip olan ülkeler daha hızlı gelişmekte ve kalkınmaktadır. Bizde hem ülkemiz adına hem de Afyonkarahisar’ı kalkındırmak adına marka şehir kavramına önem veriyoruz.” şeklinde konuştu.
“FUTBOLDA ALT YAPI GÜÇLENDİRİLMELİ”
Şehrin bir spor şehri olduğunun altını çizen Vali Tutulmaz, “Afyonkarahisar aynı zamanda bir spor şehri. Her yıl çok sayıda spor müsabakasına ev sahipliği yapıyor, birçok takımın kamp merkezi oluyoruz. Bu sayılar giderek artış gösteriyor. Afyonkarahisar termal otelleri ve iklimi ile hem spora hem de kamp yapmaya oldukça elverişli bir il. Termal oteller bölgesinde inşa edilen Spor Kompleksi spor turizmi alanında hareketliliği artırdı. Kamu kurumları, belediye ve iş adamlarımızın desteği ile sporda ve takımlarımızda bir canlanma yaşandı. Şehrin hedefe kilitlenmesi takımlara desteği olumlu sonuçlar getirdi. Futbolda geçen yıla göre üst ligde kalıcı olamadık ama tekrar aynı başarıya ulaşacağımıza inanıyorum. Burada eleştirmek istediğim husus futbolda günü kurtarma çabasındayız ne yazık ki. Verilen kamu desteği var ve alt yapıdan yeni futbolcular yetiştirmeden mevcut geliri harcama yoluna gidiliyor. Bu şekilde uzun soluklu bir gidişat olmaz diye düşünüyorum. Futbolda alt yapıyı güçlendirmeli ve gençleri yetiştirmeliyiz. Voleybol ve basketbolda güzel bir sinerji yakalandı. Özellikle basketbolu Afyonkarahisar çok sevdi. Umarım bu destekler artarak devam eder. Ben tüm takımlarımızı kutluyorum. Emeği geçen yöneticileri ve teknik heyeti kutluyor, başarılar diliyorum. Spor şehrimizin tanıtımı açısında da önem arz ediyor. Destekleyelim, sahip çıkalım ve kalıcı olalım.” dedi.
“KAPI HERKESE AÇIK”
Ulaşılabilir bir Vali olduğunu söyleyen Tutulmaz, “Bugüne dek ben valilik makamına geldim geri döndüm, Vali Bey bana randevu vermedi diyen biri ile karşılaşmadım. Benimle çalışan arkadaşlarım da bilirler ben her fikre, her görüşe, her talebe, isteğe açık bir insanım. İnsanları dinlemeyi, onlardan yeni fikirler, yeni görüşler öğrenmeyi seviyorum. Kapılarımı da kimseye kapamadım. Ben kendi adıma ulaşılabilir bir Vali olduğumu düşünüyorum. İş yoğunluğumdan dolayı randevu veremediğim vatandaşlarımıza her ayın 15’inden sonraki ilk Salı günü Halk Toplantısı yaparak geniş vakit ayırıyor ve onları dinliyorum. Kurum Müdürlerimi de yanımda bulundurarak sorunlara, taleplere anında çözümler üretiyoruz.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme