Artçı Deprem Olması Normal Mi?

Özellikle son dönemde tüm dünya coğrafyası için günlük hayatın somut gerçeklerinden biri olan depremlerin ardından meydana gelen artçı sarsıntıların olması normal midir?

Özellikle büyük ve orta şiddette meydana gelen depremlerin ardından arka arkaya oluşan sarsıntılar artçı deprem olarak tanımlanıyor.

ANA ŞOKUN ETKİLERİNE UYUM SAĞLAR

Artçı şok veya artçı deprem Sismolojide, ana şokla aynı bölgede yer değiştiren kabuğun ana şokun etkilerine uyum sağlaması nedeniyle ortaya çıkan daha büyük bir depremi takip eden daha küçük bir depreme verilen isimdir. Büyük depremler, tutarlı bir düzene göre büyüklüğü ve sıklığı sürekli olarak azalan ve aletle tespit edilebilen yüzlerce ila binlerce artçı şoka neden olabilir. Bazı depremlerde ana kırılma iki veya daha fazla aşamada meydana gelir ve bu da birden fazla ana şoka neden olur. Bunlar ikili depremler olarak bilinir ve genel olarak benzer büyüklüklere ve hemen hemen aynı sismik dalga biçimlerine sahip olmaları nedeniyle artçı depremlerden ayırt edilebilirler.

ARTÇI DEPREMLERİN DAĞILIMI NASIL OLUR?

Artçı depremlerin dağılımı nasıl gerçekleşir? Çoğu artçı şok, fay kırılmasının tam alanı üzerinde yer alır ve ya fay düzleminin alanı boyunca ya da ana şokla ilişkili gerilimden etkilenen hacim içindeki diğer faylar boyunca meydana gelir. Tipik olarak artçı şoklar, fay düzleminden kopma uzunluğuna eşit bir mesafeye kadar bulunur. Artçı depremin boyutu ve zaman sıklığı nasıldır. Artçı şokların oranları ve büyüklükleri, köklü birkaç ampirik yasayı takip eder. Artçı deprem olması normaldir.

Bakmadan Geçme