Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Arslan: Uzaktan eğitim giderlerini devlet karşılamalı

Arslan: Uzaktan eğitim giderlerini devlet karşılamalı

SP Merkez İlçe Başkanı Orhan Arslan, uzaktan eğitim giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi

 

Saadet Partisi (SP) Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Orhan Arslan, okul öncesi ve birinci sınıflar için yüz yüze, diğer sınıflar için uzaktan eğitim olmak üzere başlayan 2020-2021 eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını temenni etti.
“KORONAVİRÜS
TÜM DÜNYADA ETKİLİ”
Koronavirüsün tüm dünyada etkili olmasına karşılık pek çok ülkenin okullarını açtığını belirten Arslan, “Dünya da etkili olan virüse karşı ülkelerin okulları da açılmaktadır. Çoğu konuda örnek aldığımız Avrupa ülkelerinde vaka sayıları ve günlük yeni hasta sayıları bizdekinin kat kat üstünde olmasına rağmen okullar açıldı. Buradan Milli Eğitim Bakanı ve Sağlık Bakanı’na sormak istiyorum; Okulların güvenli bir şekilde açılmasının koşulları nelerdir? Diğer ülkelerde okullar nasıl açıldı? Biz neden açamıyoruz? Onlar hangi tedbirleri alarak açtılar? Biz aynı tedbirleri alarak açamaz mıyız? Okullarımızı sabahçı ve öğleci olarak iki grup şeklinde açarak ve hafta sonları da okulları açık tutarak seyreltme yapılamaz mı?” dedi.
“OKULLARIN AÇILMASI RİSKLER TAŞIYOR…”
Orhan Arslan, okulların açılıp açılmama kararları verilirken öğrenci sağlığı kadar geleceği de düşünerek bu ikisi arasındaki hassas dengenin çok iyi gözetilmesi gerektiğini vurguladı. Arslan, “BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Dünya Bankası ve Acil Durumlarda Ajanslar Arası Eğitim Ağı (Inter-agency Network for Education in Emergencies), gibi birçok uluslararası kuruluş okulların kapalı kalmasının öğrenciler üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koydu. Salgının kontrol altına alındığı, sağlık ve güvenliğin sağlandığı bir ortamda okulların bir an önce açılmasını tavsiye etmektedirler. Okulların açılması riskler taşımakla birlikte okulların kapalı kalmasının neden olduğu kayıplar bireylerin ve toplumun geleceğini etkileyecek nitelik ve boyutlardadır. Bu kayıplardan bazıları sayarsak öğrencilerde telafi edilmesi oldukça güç öğrenme kayıpları ve eksikleri oluşmaktadır ve okulların kapalı olduğu süre uzadıkça kayıplar artmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“UZAKTAN EĞİTİM
GİDERLERİNİ DEVLET KARŞILAMALI”
Öğrenme kayıplarının dezavantajlı öğrencilerde daha belirgin olduğunu dile getiren Arslan, “Öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz etkilenmektedir. Beslenme ve davranış sorunları oluşmaktadır. Öğrencilerin fiziksel olarak hareketsiz kalmaları sebebiyle orta ve uzun vadede sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Temel becerilerde oluşan eksikliklerin ve yetersizliklerin toplum ve ekonomi için uzun vadede ciddi kayıplara neden olması şeklinde özetlenebilir. Uzaktan eğitim modelinin ailelere getirdiği ilave ekonomik yük çoğu insanımızı zor duruma düşürmektedir. Pandemi sürecinde geçinmekte bile zorlanan insanımıza ilave olarak bilgisyar, tablet ve ya telefon masrafı çıkmıştır. Bunları aldıktan sonra bir de GSM operatörlerine aylık ödenecek olan ücretler insanımızın adeta belini bükmektedir. Ülkemizde 12 yıllık kesintisiz eğitim ‘zorunlu’ olduğundan devletin bu giderleri karşılaması gerekmektedir. Vatandaşına bu masrafları yüklememelidir.” dedi.
“EĞİTİMDE FIRSAT
EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞİYOR”
Orhan Arslan, uzaktan eğitim modelinin eğitimde fırsat eşitliği açısından da son derece sıkıntılı olduğunu, sosyo-ekonomik düzeyi yetersiz ailelerin, çocuklarını uzaktan eğitime erişimlerini sağlayacak teknoloji desteğini onlara sağlayamadıklarını kaydetti. Arslan sözlerine şöyle devam etti: “Sosyo ekonomik düzeyi yüksek aileler her türlü imkânı çocuklarına sunabilmektedir. Bu durum eğitimde özel okulların yaygınlaştırılmasıyla ortaya çıkan eğitimde fırsat eşitsizliğini daha da derinleştirmektedir. Çözüm olarak evlerinde internet erişimi, bilgisayar, tablet ya da telefon olmayan çocuklara uzaktan eğitimde oldukça eski bir metot olan televizyon aracılığıyla destek sağlanmaya çalışılmıştır. Bu imkânların televizyon dâhil hiçbirisine sahip olmayan çocuklar ise uzaktan eğitim sürecinin dışına itilmiştir.”
“ÇOCUKLARIN EVDEKİ ÇALIŞMA
ORTAMLARI FARKLILIK GÖSTERİYOR”
Dijital araçlara sahip olmak kadar önemli bir hususun dijital okuryazarlık düzeyi olduğunu ifade eden Arslan, “Çocukların ve ailelerinin dijital araçları eğitim süreçlerinde nasıl kullanacağı konusunda da önemli bir farklılaşma görülmektedir. Eşitsizliği büyüten bir diğer unsurlar ise çocukların evdeki çalışma ortamlarıdır. Ailenin gelir durumuyla orantılı olarak öğrencinin çalışma ortamı farklılık göstermektedir. Ayrıca, eşitsizliği etkileyen bir diğer husus ise ailelerin çocuklarının derslerine ilgisi, yönlendirmesi ve motive etmesidir. Tüm bunlar ve daha fazlası dikkate alınarak gerekli tedbirler alınarak okulların öğrenciler ile buluşması sağlanmalıdır. Okullarımızın eski neşeli günlerine dönmesi temmeni ediyorum.” diye konuştu.
>> Kocatepe Haber Merkezi