Arşiv Araştırması Nedir Ve Ne Kadar Sürer?

Bazı özel sektör veya kamu kuruluşlarında çalışmak için başvuruda bulunan kişilere güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması adı altında bazı incelemeler yapılmaktadır. Peki, yapılan bu araştırmalardan arşiv araştırması ne anlama gelmektedir? Gelin birlikte öğrenelim. 

Arşiv araştırması, Bazı özel sektör veya kamu kuruluşlarında çalışmak için başvuruda bulunan kişilerin, hakkında kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığı ve herhangi bir sicil kaydının olup olmadığının ortaya çıkarılması yönünde yapılmakta olan bir araştırmadır.

ARŞİV ARAŞTIRMASI NELERİ KAPSAR?

 

Arşiv araştırması, kolluk kuvvetlerinde veya istihbarat birimlerinde adil sicil kaydının olup olmadığı, kişinin hak ve hürriyetlerinde herhangi bir sınırlama ve kısıtlama olup olmadığının, kişinin kolluk tarafından aranıp aranmadığının saptanmasına ve bu yönde mevcut kayıtların incelenmesine yaramakta olan araştırma yönetimidir. Yapılan bu araştırmada kişinin suç ve suç unsurları hakkında her hangi bir eylemi olup olmadığını tespit edilmektedir.

ARŞİV ARAŞTIRMASI NE KADAR SÜRER?

Arşiv araştırmasının ne kadar süreceği, yapılan araştırmanın , çeşitli dinamik faktörlerin etkileşimine dayanmaktadır. Bu sürecin, birkaç haftadan başlayarak birkaç aya kadar uzanabildiği görülmektedir.

 

Bakmadan Geçme