Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

“ARİFE” Mİ “AREFE” Mİ?

Günümüzde “arife” kelimesini sadece bayramlar için değil, herhangi bir önemli günün, zamanın öncesi için de kullanıyoruz… Dini bayramların arifesi olduğu gibi bizim dilimize yerleştiği kadarıyla artık düğünlerin arifesi, okulların arifesi, gezinin arifesi vs. bir çok şeyin arifesine rastlamak mümkün.
Bu kelimenin kimi yerlerde “arefe” kimi yerlerde ise “arife” olarak kullanıldığını görüyoruz. Peki doğru olanı hangisi?
Türk Dil Kurumu’nun sözlüğüne baktığımızda “arefe” kelimesi için anlam verilmiyor. “Arefe”yi aradığınızda TDK sizi “arife” kelimesine yönlendiriyor. Arife’nin anlamı ise “Belirli bir günün, olayın bir önceki günü veya ona yakın günler, ön gün” olarak tanımlanmış.
Aslında iki versiyon da kullanımda fakat dilimizde baskın olan, TDK’nin de tercih ettiği yazım “arife“.
Arap medeniyetinden İslam ile beraber aldığımız “arife” kelimesi, Hicrî ay takviminin Zilhicce ayının 9. gününü ifade etmiş. Söz konusu gün Kurban Bayramı‘ndan bir önceki gün oluyor aslında. Sonraları bu “önceki gün” anlamı Ramazan Bayramı için de geçerli olmuş.
“Arife“nin kaynağındaki “ereb” kelimesi İbranice ve Aramice‘de “gün batımı“, “akşam” ve bu vakitte yapılan ibadeti anlatmış. Bu kelime aynı zamanda Arapça’da “bilme“, “bilgi” anlamına gelen “irfan” kelimesine de bağlanmış: “Maarif“, “maarifet“, “itiraf“, “arif” gibi bilmekle alakalı kelimeler de aynı kökten geliyor.
Arefe kelimesinin lügatte “tanıma” manasına geldiği de belirtiliyor. Aslına bakarsanız başka günlere ve Ramazan bayramından önceki güne Arefe denmez. Müslümanlığın beş şartından birisi de hali vakti yerinde olan zenginlerin hacca gitmesidir. Haccın şartlarından biri ise; Arefe günü Arafat’ın Vadiy-i Urene denilen yerinden başka herhangi bir yerinde, öğle ve ikindi namazlarından sonra vakfeye durmaktır.
Bu ibadet bir gün önce olursa, hac kabul olmaz. O bakımdan haccın kabulü, Arefe gününün doğru olmasına bağlıdır. Arabi aylar gökteki hilalin görülmesi ile başlar. Hilalin görülmesi hesap ile anlaşılan gün veya bir sonraki gündür. Hiçbir zaman bir önceki gün değildir.
Arefe, İslam dininin kıymet verdiği günlerdendir. Arefeniz de, bayramınız da, ömrünüz de hayırlı ve bereketli olsun. Nice bayramlara sağlıkla, mutlulukla…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER