Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

ARİF NİHAT ASYA’YI ANARKEN – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 5 Ocak 2019 Cumartesi 13:18:00
 

Bugün “vatan ve bayrak şairi” olarak da bildiğimiz merhum büyük şair Arif Nihat Asya’nın vefat yıldönümü. Merhum Arif Nihat Asya’yı rahmetle anarken, sizlere onun hakkında bilgiler aktarmak isterim.
Arif Nihat Asya, 7 Şubat 1904’te İstanbul Çatalca’da doğdu, 5 Ocak 1975’te Ankara’da yaşamını yitirdi. İstanbul Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulu Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. Adana, Malatya, Edirne, Tarsus, Ankara ve Kıbrıs’taki liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1950-1954 arasında Seyhan (Adana) milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulundu. Milletvekilliğinden sonra tekrar öğretmenliğe döndü. Ankara Gazi Lisesi edebiyat öğretmeni iken 1962’de emekliye ayrıldı. İstanbul’a döndü. Yeni İstanbul ve Babıli’de Sabah gazetelerinde yazılar yazdı.
Şiirlerinde hece, arûz ve serbest vezinleri kullanan Arif Nihat, nazmın her tür ve şekliyle eserler vermiştir. Fikrin ağır bastığı şiirlerinde milliyetçilik konusu büyük bir yer tutar. Çok renkli ve değişik biçimli şiirler yazmış olan Asya, son şiirlerinde biraz da mistisizme yönelmiştir. Şiirinde daima bir yenileşme çabası içinde olan şair, etkilerden uzak kalarak kendine özgü bol renkli şiir dünyasını yaratmıştır.
Güzel ve zarif benzetmelerin yanı sıra, keskin zekâsının, şakacı mizâcının mahsûlü olan nükteleri, hicivleri, kelime oyunları üslûbunu tamamlayan önemli unsurlardır. Tarihimizin şanlı sayfalarını şiirleştiren şair, Rubai türünün yeni Türk edebiyatında önemli şahsiyetlerinden kabul edilir. Bayrak ve vatan, onun mısralarında en usta anlatıcısını bulmuştur.
Mesela Mehter Marşı olarak bilinen, siyasi partilerdin sloganı haline gelen, pek çok organizasyonda milli duyguları canlandırmak için çalınan Fetih Marşı ona aittir:
Yelkenler biçilecek, yelkenler dikilecek;
Dağlardan çektirilen, kalyonlar çekilecek;
Kerpetenlerle sûrun dişleri sökülecek!
Yürü; hâlâ ne diye oyunda, oynaştasın?
Fâtih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın!
Türk Milleti’nin geçmişine yönelik özlemi dile getirdiği şu mısralarını da hatırlamadan olmaz:
“bir gün kılavuz, önünde ‘kurd’um vardı!
bir gün, benim üç kıt’ada yurdum vardı!
hakanlara hakan idim, ey faniler;
ey yeryüzü, yer götürmez ordum vardı!”
Peki ya Arif Nihat Asya’nın Afyonkarahisar ile bağı? Evet, merhum şair Afyonkarahisar’a da birden çok kez gelmiş, belirli dönemler şehrimizde konaklamış bir isimdi. Arif Nihat Asya’dan Afyonkarahisar ile ilgili geriye kalan bir hatıra da şu dörtlüğüdür:
Düzlükte, gelip geçse de yol, Afyon’dan
Ey yolcu, görünmez Afyon, istasyondan
Şayet vaktin olursa tırman Kale’ye
Bak Afyon’a gökyüzünde bir balkondan

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER