Araziye yatırımcı aranıyor – Kocatepe Gazetesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm yatırımı yapacak olanlar için Kamu Taşınmazı Tahsis Şartnamesi'ni yayımladı. Şartname kapsamında Afyonkarahisar'daki eski Vagon Fabrikası arazisinin önemli bir kısmı da yer alıyor. Bu arazi son dönemde golf otel yatırımı olarak bilinir hale gelmişti. Uzun süredir yatırım yapılması için beklenen şehrin en değerli arazisi şartları yerine getiren yeni yatırımcılara tahsis edilecek.'Turizm [&hellip]

Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm yatırımı yapacak olanlar için Kamu Taşınmazı Tahsis Şartnamesi’ni yayımladı. Şartname kapsamında Afyonkarahisar’daki eski Vagon Fabrikası arazisinin önemli bir kısmı da yer alıyor. Bu arazi son dönemde golf otel yatırımı olarak bilinir hale gelmişti. Uzun süredir yatırım yapılması için beklenen şehrin en değerli arazisi şartları yerine getiren yeni yatırımcılara tahsis edilecek.
“Turizm Yatırımcılarına Kamu Taşınmazı Tahsis Şartnamesi 2017/1”de özellikleri belirtilen kamu taşınmazları, 2634 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu” ve bu Kanun’un 8’inci maddesine dayanılarak çıkartılan “Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak, turizm amaçlı yatırım yapmak üzere, yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edilecek. Tahsis edilecek araziler arasında Afyonkarahisar’daki eski Vagon Fabrikası arazisinin önemli bir kısmı da yer alıyor. 1980’li yıllarda Vagon Fabrikası arazisi olarak tahsis edilen İzmir yolu üzerindeki arazi 2000’li yıllarda yatırımcılara tahsis edilebilir hale gelmişti. Bu kapsamda arazi üzerinde Anemon (Çakmak), Güral, Budan Otel gibi tesisler hizmete girmiş, kalan kısımda planlanan golf-termal otel yatırımı ise gerçekleştirilememişti. Şimdi golf-termal otel planlanan arazi yeniden yatırımcıların müracaatlarına açıldı.
Girişimcilerin, 17.05.2017 günü saat 16:30’a kadar “Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik”in 10 uncu maddesi ile “Turizm Yatırımcılarına Kamu Taşınmazı Tahsis Şartnamesi 2017/1” gereğince istenilen bilgi ve belgeleri, Bakanlık’a elden teslim etmeleri gerekiyordu. Bu tarihten sonra ve posta yoluyla yapılan başvurular dikkate alınmayacak. Bakanlığa yapılan başvurular, Yönetmelik’in 11’inci maddesinde ve Tahsis Şartnamesi’nde belirlenen hususlar kapsamında mali yeterlilik açısından değerlendirilecek. “Turizm Yatırımcılarına Kamu Taşınmazı Tahsis Şartnamesi 2017/1”e; www.kulturturizm.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
TAHSİSİ İÇİN ÖNEMLİ
ŞARTLAR VAR
Kamu taşınmazı tahsisi için gerçek kişi, tüzel kişi veya ortak girişim (konsorsiyum veya iş ortaklığı) olarak başvurulabileceği belirtilirken, başvurular önemli şartlara bağlandı. Başvuruların ardından ön kabul süreci de önemli sorumlulukları yatırımcılara yüklüyor. Ön kabul şartlarını yerine getiren yatırımcılarla ilgli ikesin tahsis süreci başlıyor. Tüm bu süreçler kamu arazisi üzerinde yatırım yapılabilmesini ciddi ve önemli şartlara bağlıyor. Özellikle yatırımcıların mali yapıları ilgili kurumlarca detaylı incelemeye tabi tutulacak. Yatırımın gerçekleşme durumu da etap etap kontrol altında tutulacak. Şartları yerine getiremediği tespit edilen yatırımcıların tahsis hakları bitecek ve yaptıkları masraflar da irat kaydedilecek. Afyonkarahisar’daki arazide termal ve kış turizmine yönelik yatırım yapılırsa ek olarak teşviklerden yararlanmak mümkün olacak.
Tahsisi iptal edilen veya tahsis süresi sona eren taşınmazlar üzerinde bulunan yapı, tesis ve müştemilatlar bedelsiz olarak Hazine’ye intikal edecek. Yatırımcı bunlar için herhangi bir hak ve bedel talep edemeyecek.
AFYONKARAHİSAR’DAKİ ARAZİ
Afyonkarahisar’daki arazinin genel durumu ili ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şu bilgilere yer verildi:
ALTYAPI DURUMU
Tahsise konu parseller, il merkezine 6,5 km. mesafede olup söz konusu alanda içme-kullanma suyu ve kanalizasyon hizmetleri bulunmamaktadır. İhtiyaca cevap vermeyen veya yenilenmesi gereken kentsel altyapı hizmetleri belediye, ilgili kamu kurumları ve/veya yatırımcılar tarafından yapılacak veya gerekli maddi katkı sağlanacaktır.
AÇIKLAMALAR VE
GENEL ŞARTLAR
1) Tahsise konu olan; 1 nolu özel parsel; 2878 nolu parselin 13.936,65 m2 yüzölçümlü kısmı ile 2879 nolu parselin 79.421,96 m2 yüzölçümlü kısmının toplamı olan 93.358,61 m2
2 nolu özel parsel; 2878 nolu parselin 14.448,41 m2 yüzölçümlü kısmı ile 2879 nolu parselin 78.643,55 m2 yüzölçümlü kısmının toplamı olan 93.091,96 m2
3 nolu özel parsel; 2878 nolu parselin 1.361,91 m2 yüzölçümlü kısmı ile 2879 nolu parselin 94.857,85 m2 yüzölçümlü kısmının toplamı olan 96.222,76 m2 yüzölçümlü taşınmazlardır.
2) Tahsise konu parsellerin büyüklüğü yaklaşık olarak verilmiş olup ön izin aşamasında 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı doğrultusunda gerekli terk, ifraz ve tevhid vb. imar uygulamalarının yatırımcı tarafından yaptırılmasından sonra parsellerin kesin yüzölçümü belirlenecek ve kesin tahsis bundan sonra yapılacaktır.
3) Afyonkarahisar İl Özel İdaresince “Jeotermal Kaynak” Afyon Jeotermal Tesisleri Turizm San.Tic. A.Ş. ( AFJET ) ’ne tahsis edilmiştir.
4) Afyonkarahisar Jeotermal Tesisleri Turizm San.Tic. A.Ş. ( AFJET ) tarafından; tahsise konu 1 nolu özel parselde asgari yaklaşık 3 lt/sn, 2 nolu özel parselde asgari yaklaşık 3 lt/sn, 3 nolu özel parselde ise asgari yaklaşık 3 lt/sn jeotermal su tahsis edilecektir.
5) Tahsise konu olan 1-2-3 nolu özel parsellerin büyük bir kısmını oluşturan 2879 nolu parsel üzerinde planda işaretli olan yerlerde 3mx10m=30m2 büyüklüğünde 2 adet trafo binası yapılacaktır.
6) Ön izin döneminde tahsise konu parsellere; konaklama ünitesine ilave olarak kür tesisi yapılması halinde tesisler için, belirlenen kapalı alan m2 leri Belediyesinden onaylı vaziyet planı ile Bakanlığa bildirilecek olup kesin tahsis döneminde kullanım bedeli vaziyet planında belirtilen m2 ler ve yatak kapasiteleri üzerinden hesaplanacaktır.
7) Tahsise konu parseller üzerinde konaklama tesisi ile birlikte termal tesis yapılması halinde;
a) Her türlü jeotermal faaliyet için; 13.06.2007 tarih 26551 sayılı Resmi Gazete’de
yayımlanarak yürürlüğe giren Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri uygulanacaktır.
b) 24.07.2001 tarih ve 24472 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen Kaplıcalar Yönetmeliğinde öngörülen işlemler yerine getirilerek gerekli tesis ve işletme izinleri alınacaktır.
8) Tahsise konu parsellerin Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin 29 uncu maddesi hükümlerine göre Turizm Yatırımı Belgesi ve Turizm İşletmesi Belgesi alması gerekmektedir.

Bakmadan Geçme