• Haberler
  • Genel
  • Arazi toplulaştırmaları ilerliyor – Kocatepe Gazetesi

Arazi toplulaştırmaları ilerliyor – Kocatepe Gazetesi

Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, arazi toplulaştırma çalışmalarının sürdüğünü, bugüne kadar Dazkırı, Evciler, Sandıklı ilçelerinde 16 yerleşim yerinde yaklaşık 315 bin dekar uygulama alanı ilan edildiğini açıkladı. Arap Merkez, Şuhut, Çay, Dinar’da 25 yerleşim yerinin etütlerinin tamamlandığını belirtti Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, il müdürlüğünün görev ve sorumluluğu kapsamında yürütülen çalışmalar [&hellip]

Arazi toplulaştırmaları ilerliyor

Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, arazi toplulaştırma çalışmalarının sürdüğünü, bugüne kadar Dazkırı, Evciler, Sandıklı ilçelerinde 16 yerleşim yerinde yaklaşık 315 bin dekar uygulama alanı ilan edildiğini açıkladı. Arap; Merkez, Şuhut, Çay, Dinar’da 25 yerleşim yerinin etütlerinin tamamlandığını belirtti

Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, il müdürlüğünün görev ve sorumluluğu kapsamında yürütülen çalışmalar ve işlemler hakkında detaylı bilgiler verdi.
ERKEN UYARI SİSTEMİ KURULDU
İl Müdürü Hüseyin Arap, Afyonkarahisar’ın tarım, hayvancılık ve gıda sektörünün gerçek anlamda hatırı sayılır şekilde yoğun faaliyetleri gerektiren ebir şehir olduğunu belirtti. Hüseyin Arap, tarım ve hayvancılık konusunda olduğu kadar gıda sektörü yoğunluğunun kurumsal olarak kendilerine daha farklı bir anlam kattığını dile getirdi. Kurumsal anlamda şahsının görev süresinde iki yılı tamamladığını belirten Arap; “İki yıllık süreçte görevimizi layıkıyla yerine getirmeye çalıştığımızı düşünüyorum. Yedi Şube Müdürlüğümün öne çıkan faaliyetlerinden söz etmek istiyorum. Özellikle İdari ve Mali İşler Şube Müdürlüğümce 2013-2014 yılı içerisinde öne çıkan faaliyetler var. Tarımsal alanda birçok faaliyetler var. İl Özel İdaresi kaynaklı ve ZEKA kaynaklı belki hiçbir ilde olmayan meyvecilik alanlarında ilimizde 9 noktada erken uyarı sistemini kurduk. Erken ilaçlama ve don zararlarının önüne geçmek üzere bu sene başında cihazları faaliyete geçirdik.” dedi.
YAKINDA TEKNOLOJİK SERA
950 DEKAR OLACAK
Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, tam donanımlı 2 adet gıda denetim aracının kuruma kazandırıldığını söyledi. Hüseyin Arap, il müdürlüğünün kampüs alanında, lojmanlar, ilçe müdürlükleri, kurumsal anlamda tüm hizmet yürütülen binaların bakımdan geçtiğini ifade etti. Arap; “Yaklaşık 800 bin TL civarında bir ödenekle bakım işini yaptırdık. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümce, özellikle bizim ilk 6 ayda yaptığımız çalışmada bir stratejk plan belirleyip 83 adet hedef koyduk. Bunları her yıl bizden sonra gelen arkadaşların da faydalanabilecekleri bir çalışmayı bitirdik. Bu kapsamda ilimiz jeotermal kaynaklı teknolojik seraya uygun bir yatırım portföyüne sahip. Bunu değerlendirme yolunda bir çalışma başlattık. 2011 Yılında 177 dekar olan kapalı sera varlığımız şu anda 536 dekardır. Yapımı devam eden bazı seralarımız var. Bunlar bitmek üzere. Bittiklerinde 950 dekara yakın jeotermal kaynaklı teknolojik seraya kavuşmuş olacağız.” diye konuştu.
ZARARLILARLA MÜCADELE SÜRECEK
Tarla faresi zararlılarına ilişkin yaklaşık 4 tona yakın zehirli buğday dağıtımı yapıldığını aktaran Hüseyin Arap, yüz bin dekarlık alanda mücadele verildiğini söyledi. Bu mücadele sırasında kimi zaman medya da farelerin zarar verdiği şeklinde haberler olduğunu belirten Arap; “Bunlar zamanı ve süresi içerisinde yapılması gereken faaliyetlerdi. Ürün hasat edilmeden zehirli buğday kullanımı veya herhangi bir mücadele yapılması başarıya ulaştırmıyor. Hiçbir ürün kalmaması lazım ki zehirli buğday etkili bir çözüm olabilsin. Ekim ayı sonunda yine zararlılara karşı mücadelemiz olacak. Kimyasalların kayıt altına alımı için bin 645 adet üreticimize kayıt defteri verdik. Entegre mücadele kapsamında bin 800 dekar alanda kiraz, 750 dekar alanda elma entegre mücadelesi yaptık. Sertifikalı tohumluk ekilişleri noktasında patateste 2 bin dekara yakın, hububatta 4 bin 500 dekar, haşhaşta 102 dekar, ayçiçekte 6 bin 500 dekar, mısırda 2 yüz dekar, aspirde 150 dekar tohumluk ekimi yapıldı.” şeklinde konuştu.
ÇİLEK BAHÇELERİ ALTERNATİF ÜRÜN
Hüseyin Arap, İl Müdürlüğü olarak yürüttükleri projeler kapsamında 49 bin adet çilek fidesi alımı yapılıp 11 çiftçiye alternatif ürün ve gelir kaynağı olacak çilek bahçeleri oluşturduklarını anlattı. Bitki hastalıkları ile ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında kımıl mücadelesi verildiğini söyleyen Arap; “440 Bin dekar alanda mücadele yaptık. 760 Dekar da çekirge mücadelesi yaptık. 4 Bin 600 kişiye Bitki Koruma ve Uygulama Yeterlilik Belgesi verildi. 104 Kişiye reçete yazma yetkisi verildi. 297 Kişiye bitki pasaportu, operatör kayıt belgesi düzenlendi. Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü olarak ilimizde 113 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 221 Sulama Kooperatifi, 7 Su Ürünleri Kooperatifi, 2 Pancar Ekicileri Kooperatifi, 3 Kooperatif Birliği olmak üzere toplam 346 adet kooperatif, bunların da 140 bin ortağı mevcuttur. 23 Adet Üretici Birliğine, 346 adet kooperatif genel kurulu yapılmıştır. 14 Kooperatifle ilgili gerek Bakanlık gerekse İl Müdürlüğü olarak denetim gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI SÜRÜYOR
İl Müdürü Hüseyin Arap, Tarımsal Alt Yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğünce arazi toplulaştırma çalışmaları yapıldığını kaydetti. Arap, Dazkırı, Evciler, Sandıklı ilçelerinde 16 yerleşim yerinde yaklaşık 315 bin dekar uygulama alanı ilan edildiğini açıkladı. Merkez, Şuhut, Çay, Dinar’da 25 yerleşim yerinin etütlerinin tamamlandığını belirten Arap şunları söyledi: “Buralarda arazi toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. 2013 Yılında 29 noktadan bu yılda yine 30’a yakın noktadan Nitrat İzlem Programı kapsamında numune alınarak sonuçları genel müdürlüğe gönderildi. Bir takım desteklemelerde toprak analiz şartı var. Bu konuda da yüzde 50 desteğimiz mevcut. 2013 Yılında 4 bin 160 adet toprak analizi, 160 adet su analizi yapıldı. 2014’de 6 bin 500 adet toprak, 71 adet sulama suyu analizi yapıldı. Yaklaşık 4 yerleşim biriminde de 131 kişiye eğitim verildi.” >> Burcu AYDIN’ın haberi

Pancarda yaprak
hastalığı incelenecek

Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, İGM Ekim ayı toplantılarının ilkinde Dinar MHP üyesi İbrahim Acar tarafından dile getirilen şeker pancarı yaprağında ki hastalıkla ilgili olarak inceleme başlatacağını açıkladı

Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, şeker pancarında yaprağın kuruması hastalığı sonucunda şeker oran kalitesinin düşüklüğünün teknik bir konu olduğunu detaylı bir inceleme yaptıracağını söyledi. Bugüne kadar kendisine şeker pancarı yaprağındaki hastalıkla ilgili bir durumun iletilmediğini belirten Arap şöyle konuştu: “Bugüne kadar bana böyle bir durum bildirilmedi. Konu ile ilgili ne teknik ekibimden ne de üretici kesimden hastalık ya da verim kaybı ile ilgili birşey iletilmedi. Bu teknik bir konu. Önce bir araştırma yaptıktan sonra değerlendirmeyi yine meclisin huzurunda paylaşacağım.”

Bakmadan Geçme