Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aralık ayı teması güvenli bina

AFAD İl Müdürü Mehmet

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Afetlere Hazırlık Yılı Projesinin, 6. ayı olan Aralık ayında “Bina Güvenliği” temasına odaklanıldığını belirtti

 

Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Mehmet Buldan, afetlerde oluşabilecek zararları engelleme yolunun, yaşanılan binaların afetlere dayanıklı olmasından geçtiğini vurguladı.
“TEMA BİNALARIN AFETLERE DAYANIKLILIĞI”
Türkiye’de afet bilincinin yerleşmesi ve afetlere hazırlık kültürünün yaygınlaşması amacıyla AFAD tarafından yürütülen Afetlere Hazırlık Yılı Projesi’nin 6. ayında “Bina Güvenliği” konusuna odaklandığını belirten Buldan, “Bina Güvenliği teması kapsamında, Aralık ayı boyunca binaların afetlere karşı dayanıklı olmasının önemi vurgulanıyor. AFAD, vatandaşlarımıza, binalarının yapı güvenliği ile ilgili olası risklerini incelemeleri ve sadece güvenliğinden emin oldukları binalarda oturma ve çalışma çağrısı yapıyor. Ayrıca yapısal olmayan risklerin de değerlendirilmesinin önemini vurgulayan AFAD, yaşam alanlarında yapılacak ‘Tehlike Avı’ ile can ve mal kayıplarının azaltılabileceğini hatırlatıyor.” dedi.
“YAPI VE İSKÂN RUHSATI MÜHİM”
Afetlere hazırlıkta zihinsel dönüşümü hedefleyen Afete Hazırlık Yılı Projesinin sürdüğünü kaydeden Buldan, “Afetlere Hazır Ol çağrısıyla her ay başka bir konuya odaklanan projenin Aralık ayı teması, ‘Bina Güvenliği’ olarak belirlendi. Bu ayın teması ile AFAD, afetlere karşı güvenli binada oturma ve çalışma çağrısı yapıyor. Çünkü afet olduğunda binanın sağlam olması; büyüklüğü, manzarası ve konumu gibi ikincil özelliklerden çok daha hayati oluyor. Bu nedenle AFAD vatandaşları, ev ve işyerlerinin hem yapı güvenliğini hem de bir afet durumunda içerisinde oluşabilecek riskleri incelemeye çağırıyor. Binalarının sağlamlığıyla ilgili en kolay sorgulanabilecek konuların başında yapı ve iskân ruhsatı geliyor. Vatandaşlarımızın, ev ve işyerlerinin yer aldığı binanın yapı ruhsatının ve halk arasında iskân ruhsatı olarak bilinen yapı kullanma izin belgesinin bulunduğunu teyit etmesi büyük önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.
“YAPISAL DEĞİŞİKLİK TESPİTİ ÖNEMLİ”
İnşasından sonra binanın taşıyıcı kolon ve duvarlarını etkileyebilecek, kolon kesilmesi vb. yapısal değişiklik yapılıp yapılmadığını öğrenmenin önemine değinen Buldan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yapısal değişiklik yapılıp yapılmadığını öğrenmek hayati konular arasında bulunuyor. Bu nedenle vatandaşlar, buna benzer bir yapısal değişiklik yapılıp yapılmadığını soruşturmalıdır. Bir binanın çevresinde bulunan yapılar, o binanın afetlere dayanıklı olmasında etkili oluyor. Binanın ön, arka ve yan cephelerinde bulunan kaçak yapılar, özellikle deprem esnasında o binanın dayanıklılığını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle vatandaşların mümkünse binalarının çevresinde kaçak yapı bulunup bulunmadığını öğrenmesi de önem arz ediyor.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti