Aral Teknik Koleji'nden göğüs kabartan başarı
Özel Aral Teknik Koleji'nin 10. sınıf öğrencileri, Proje Danışman Öğretmeni Fatma Çetinkaya ve okul idaresinin desteğiyle TÜBİTAK 22204-A Projesi ve bu proje kapsamında hazırlanan 'Gönülden Dile Kerem Havaları' kitabıyla önce Konya bölgesinde birincilik, daha sonra Türkiye 3'lüğü başarısını elde etti   TÜBİTAK Türkiye üçüncülüğü ve Konya Bölge birinciliği derecesini elde eden Aral Teknik Koleji öğrencileri [&hellip]
Özel Aral Teknik Koleji’nin 10. sınıf öğrencileri, Proje Danışman Öğretmeni Fatma Çetinkaya ve okul idaresinin desteğiyle TÜBİTAK 22204-A Projesi ve bu proje kapsamında hazırlanan “Gönülden Dile Kerem Havaları” kitabıyla önce Konya bölgesinde birincilik, daha sonra Türkiye 3’lüğü başarısını elde etti
TÜBİTAK Türkiye üçüncülüğü ve Konya Bölge birinciliği derecesini elde eden Aral Teknik Koleji öğrencileri Selim Ağaç, Nevra Su Yeşilçimen Proje Danışman Öğretmeni Fatma Çetinkaya ve Okul Müdürü Mehmet Yılmaz’la birlikte başarıya giden özverili süreci gazeteniz Kocatepe’ye anlattı. Projede öğrenci Mine Nur Açar da yer alıyor.
KİTAPTA 541 ADET KEREM DÖRTLÜĞÜNE YER VERİLDİ
Özel Aral Teknik Koleji Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni ve TÜBİTAK 22204-A Projesi Danışman Öğretmeni Fatma Çetinkaya, Dinar yöresinde kültürel derleme çalışması yaparak projeyi hazırladıklarını söyledi. Bu çalışma kapsamında “Gönülden Dile Kerem Havaları” kitabını hazırladıklarını ifade eden Çetinkaya, “Bu çalışmamız bizi öncelikle Konya’da bölge birinciliğine götürdü. Bölge birinciliği sonrası TÜBİTAK’ın online yaptığı Türkiye finaline katılmaya hak kazandık. Bu yarışmada da üçüncülükle ödüllendirildik. Bu süreç bizim için gerçekten onur ve gurur verici oldu. Biz bu proje kapsamında Dinar ilçesi’nin ‘Çöl Ovası’ denilen ve kültürel zenginlikleriyle ön planda olan bölgesinde kültürel derleme çalışması yaptık. Çöl Ovası bölgesinde ‘Kerem Havaları’ olarak adlandırılan ve çok önemsenen türkülerini derledik. Toplam 541 adet Kerem Dörtlüğüne ulaştık. Gerçekten azımsanmayacak bir dörtlük sayısına ulaştık. Bu dörtlükleri numaralandırıp alfabetik sıralama ile kitabımıza koyduk. Kitabımızın birinci bölümü Kerem dörtlüklerinden oluşmaktadır.” dedi.
ÇÖL OVASI KÜLTÜRÜNE TÜM UNSURLARIYLA YER VERİLDİ
Kerem Dörtlükleri çalışmasını teknoloji çağına ayak uydurarak teknoloji ve kültürü harmanladıklarını aktaran Çetinkaya şunları söyledi: “Kerem Dörtlüklerini kitabımızın ikinci kısmına kare kodu okutma şeklinde koyduk. Öğrencilerimizle birlikte bölgeye gittiğimizde ‘Kerem Söyleyicilerinden” ses kayıtları aldık. Bu ses kayıtlarını kare kodu okutması şeklinde kitabımıza ekledik. Kerem Dörtlüklerine yöresel ağız hâkim olduğu için herkesin anlaması ve bu dörtlükleri söylenir kılmak adına kitabımızın 3. kısmına bir sözlük çalışması yaptık. Sözlük çalışmamızla birlikte Çöl Ovası bölgesi kültürünün çok zengin olduğunu gördük. Çöl Ovası gerek gelenek, görenekleri gerekse kıyafetleri, yemekleri ve türküleriyle son derece zengin bir kültüre sahip. Biz yörenin kıyafetlerini, Türkmen kıyafetlerini ön plana çıkaracak bir kültürel çalışma yaptık. Sonra çalışmamıza küçük mini bir albümde ekledik. Derleme çalışması yaptık. İçeriği zengin bir kitap hazırladık. Kitabımıza ve projemize güveniyorduk. Bu da bize TÜBİTAK Türkiye 3. getirdi.”
TOPLUM İÇİN ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA YAPILDI
TÜBİTAK yarışmalarına kültürel miras teması altında katıldıklarını anlatan Çetinkaya şunları kaydetti: “Kültürel değerlerimizin yozlaştığı bir zamanda bulunuyoruz. Yozlaşmaya seyirci kalmamak adına da böyle bir derleme çalışması yaptık. Bu çalışmanın toplumumuzu için önemli bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Biz derya da damla misali Çöl Ovasına has Kerem ezgilerinin zenginliğini ortaya koymaya çalıştık. Orası kültürel olarak çok zengin bir bölgedir. Çöl Ovası kültürel yozlaşmanın olmadığı ender yerlerden biridir. Dinar ilçesinin üç ovasından birisidir Çöl Ovası. Burada bir an önce bu kültürel sözlü geleneğe dair derleme çalışmalarının bir an önce yapılması lazımdır. Burada iş halk bilimcilere ve yöresel sanatçılara düşmektedir. Bir an önce bu değerler kaybolup unutulmadan nesilden nesile aktarım gerçekleştirilmelidir. Biz küresel salgının yoğun yaşandığı zaman diliminde bu bölgeye gittik. Sağ olsunlar bölge halkı desteklerini bizden hiç esirgemedi. Bize bu çalışma kapsamında yardım ve desteklerini esirgemeyen Çöl Ovası halkına ve özellikle bizi evlerinde misafir eden Haydarlı beldesi halkına bu vesileyle çok teşekkür ederek saygı ve sevgilerimizi iletiriz. Biz bu çalışma ile Konya bölgesinde birincilik elde ederek finalist olduk. Daha sonra Türkiye finallerine katılıp ülke üçüncülüğü derecesini elde ettik. İnşallah gelecek yıl daha güzel başarılara imza atmak istiyoruz. Meslek Lisesi’nde kültürel bir ders alanında öğrencilerimizin çaba ve gayretiyle Türkiye 3. olduk. Bölge birinciliğimiz ve ülke üçüncülüğümüz gerçekten hem dikkat çekici hem de takdire şayan ve motive edicidir. Bizim ilk TÜBİTAK tecrübemizdi. İlk tecrübemizi zirvede bitirdik diyebiliriz. İnşallah daha güzel başarılara imza atacağız.”
AMAÇ YENİ NESİLE KÜLTÜREL DEĞERLERİ SEVDİRMEK
Projede yer alan öğrencilerden Selim Ağaç, söz konusu proje için gecelerini gündüzlerine katarak yörenin kültürel değeri ve zenginliğini en iyi şekilde yansıtma çabasında olduklarını söyledi. Bu anlamda ellerinden geleni yaptıklarını küresel salgın sürecinde yaptıkları hazırlıklar için aralıklarla bölgeye gittiklerini belirten Ağaç, “Türkiye’de Konya bölge yarışmasında birincilik ülke finalinde üçüncülük aldık. İlk kez TÜBİTAK yarışmasına katıldık bizim için emekle özveriyle hazırlanmak çok değerlidir. Çünkü bu yörenin değerlerini hatırlatma noktasında katkımız oldu.” dedi. Öğrenci Nevra Su Yeşilçimen sözkonusu proje ile yoktan var etmek yerine var olan kültürel değerleri yeni nesle tanıtıp, öğretip, sevdirmeyi amaç edindiklerini vurguladı. Çöl Ovasına has zenginliği ortaya koymak istediklerini dile getiren Yeşilçimen, “Kerem Dörtlükleri” olarak tanımlanan türkülerin belli bir ezgiyle söylenildiğini, bu değerlerin yeni nesile doğru şekilde aktarımı için çabaladıklarını sözlerine ekledi.
YOZLAŞMAYA KARŞI YEREL KÜLTÜRE SAHİP ÇIKILDI
Okul Müdürü Mehmet Yılmaz, okulun Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni ve Projenin Danışman Öğretmeni Fatma Çetinkaya ve 10. sınıf öğrencilerine çabaları için teşekkür ettiklerini ifade etti. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Kültür denilen olgu yüzlerce yıl bir birikimle ortaya çıktığı gerçeğini unutmamak lazımdır. Küreselleşme ile ortaya çıkan günümüzde var olan bazı tehditlerden biri de dijital çağın getirdiği yozlaşmadır. Kaybedilen birçok değerler var. Bu değerlere sahip çıkma noktasında öğrencilerimizin özellikle yerelde unutulmaya yüz tutan, unutulduğunda ortaya çıkarılması mümkün olmayacak Karacaoğlan’dan bin 700’lü yıllardan günümüze gelen değerlerimizden bahsediyoruz. Öğrencilerimiz yerel sözlü kültürel bir mirası o kültürü doğru aktarma gayretiyle, dijital ortama entegre ederek yüzlerce yıl sonrasına aktaracak verimli güzel bir projeye imza attılar. Bunlar bizleri mutlu etti ve onurlandırdı.”
MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ KÜLTÜREL BİR ESER KAZANDIRDI
Konya Bölge birinciliğinin akabinde Türkiye 3. derecesini elde eden öğrencilerinin kendileri için gurur kaynağı olduğunu belirten Yılmaz, “Bu tür çalışmaların katlanarak devam edeceğini bu vesile ile belirtmek isterim. Hiçbir başarı kesinlikle kolay olmuyor. Başarı arı gibi çalışmakla elde ediliyor. Gençlerimiz gece gündüz çalışırken değerli öğretmenimiz onlara destek oldu. Bölgeyi yakından tanıyıp inceleme fırsatı olan birçok kişi ciddi bir kültür birikiminin gelecek yıllara bırakılacak nitelikli bir ürün ortaya konulduğunu söyleyerek bunun burada kalmaması gerektiğini söylediler. Bu önemli kültürel çalışmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile paylaşılması durumunda ciddi bir eser değerinin de olduğu kanaatini bizlerle paylaştılar. Bu tespitler ve öneriler bizleri çok mutlu ederken bir o kadar da onurlandırdı. Daha önce de yeri geldikçe ifade ettiğimiz şekilde meslek lisesinin ciddi manada bir ‘Memleket Meselesi’ olduğuna inanıyoruz. İlimizi temsil eden, Türkiye 3. getiren bu başarının da Afyonkarahisar’da bir meslek lisesinden çıkıyor olması bizi bir kat daha gururlandırdı. Üreten bir okuluz ve üretmeye devam edeceğiz. Sadece nitelikli mesleki eğitim derslerinde iyi yetişmiş insanlar değil, sosyal, kültürel, sanatsal alanlarda da başarı getirecek imkânları ve ortamları gençlerimize sunmaya biz devam edeceğiz.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi.